Linkuri accesibilitate

Reacţii la demisia şefului SRI (Gândul, Adevărul)


Tsipras - calul troian al Rusiei în UE? (Hotnews)

Jurnaliștii comentează demisia directorului Serviciului Român de Informații, George Maior, imediat acceptată de președintele Klaus Iohannis. Rodica Ciobanu de la gandul.info spune direct că ar fi fost mai firesc ca Maior sa fi demisionat imediat când noul președinte și-a intrat în funcție. Directorul SRI a preferat însă să-i aștepte primele reacții și a dat apoi de înțeles că nu e dispus să plece. Nu a trecut mult și a ieșit public cu poziții exagerat autoritare, depășind statului instituției pe care o conduce, arată comentatoarea. În ultimul interviu dat publicității, după atacurile teroriste de la Paris - cazul Charlie Hebdo - Maior a atacat Curtea Constituțională a României pentru că a respins proiectele așa-numitelor legi Big Brother - legi care propun accesarea de către serviciile secrete a datelor personale ale românilor, în scop antiterorist. „Vreau să avertizez foarte serios că (...), la momentul unei catastrofe, voi şti spre cine să arăt cu degetul”, a spus George Maior, iar Rodica Ciobanu scrie: „era firesc ca dl Maior să fi fost demis ori să fi demisionat, deoarece nimeni nu-şi doreşte la conducerea principalului serviciu de informaţii o persoană care prezice catastrofe teroriste”. Aceeași jurnalistă constată stranii similitudini de exprimare între interviul acordat de Maior, din care am citat, și declarații ale deputatului Sebastian Ghiță, patronul televiziunii Romania TV și, în același timp, secretarul Comisiei parlamentare de control al SRI.

Și Cristian Tudor Popescu îl pune la colț pe George Maior în Gandul, pe aceleași motive: ”Când şeful serviciului de informaţii spune că ştie mai bine decât Curtea Constituţională, înseamnă că avem o problemă. Înseamnă că Serviciului Român de Informaţii a început să i se umfle capul”. „SRI s-a apropiat prea mult de năravul fostei Securităţi”.

În Adevărul, Sebastian Zachmann încearcă să demonstreze că demisia lui George Maior de la conducerea SRI îi șubreșește într-atât poziția finului său, premierul Victor Ponta, încât în cursul lui februarie s-ar putea instala un nou premier la Palatul Victoria. Maior poate contabiliza un singur comentariu de susținere: e publicat tot în Adevărul, sub semnătura lui Remus Ștefureac. Acesta consideră că a fost o demisie de onoare și de protest, o reacție a lui George Maior la faptul că, prin respingerea legilor supranumite Big Brother, instituției pe care o conducea nu i s-a permis să-și facă treaba.

Un articol publicat de Hotnews dezvoltă ipoteza neliniștitoare că noul premier grec Alexis Tsipras ar fi calul troian al Rusiei în Europa. Demonstrația se bazează pe primele declarații și decizii ale lui Tsipras: nu e de acord ca Uniunea Europeană să sancţioneze mai dur Rusia - de altfel, a și protestat că s-a emis fără acordul său expres un comunicat al Consiliului European privind întărirea sancțiunilor împotriva Federației Ruse; a anunțat că Grecia vrea să cumpere armament rusesc, că va anula privatizarea către chinezi a portului Pireu și că va reangaja toți bugetarii concediați ca urmare a măsurilor de austeritate. „Peste toate, scrie hotnews, planează imaginea ministrului său de Externe, surprins într-o fotografie în 2013 alături de Aleksandr Dughin, ideologul-șef al lui Putin”.

XS
SM
MD
LG