Linkuri accesibilitate

Zinaida Greceanîi: „cele două partide ale coaliției minoritare nu au capacitatea să formeze un guvern profesionist”


Un interviu cu președinta fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor.

Opiniile Zinaidei Greceanîi, preşedinta fracţiunii Partidului Socialiştilor, despre ce aduce dupa el un guvern minoritar, într-un interviu cu Europa Liberă.

Europa Liberă: Dumneavoastră, cei care reprezentaţi Partidul Socialiştilor în Legislativ, nu aţi participat la formarea majorităţii parlamentare, nu aţi votat pentru spicher, pentru vicepreşedinţii Parlamentului. Aţi declarat că rămâneţi într-o opoziţie constructivă. Înţeleg că nu veţi vota nici cabinetul de miniştri.

Zinaida Greceanîi: „Odată ce nu am votat preşedintele Parlamentului şi nu am acceptat să propunem la această funcţie, sigur că nu vom accepta nici să votăm cabinetul de miniştri. Cu atât mai mult, când a fost consultarea cu Preşedintele Timofti, care ne-a invitat cu două săptămâni în urmă şi ne-a întrebat dacă avem candidaturi, am zis că noi avem candidaturi la funcţia de prim-ministru, dar odată ce noi am promis electoratului cele trei condiţii cu care am mers în campania electorală, noi nu putem trăda electoratul nostru, nu putem să-l dezamăgim. Noi am lansat o iniţiativă, nimeni nu a acceptat condiţiile noastre, atunci noi rămânem în opoziţie, o opoziţie constructivă, dar foarte dură.”

Europa Liberă: Se va forma greu noul guvern? Ce înseamnă un guvern minoritar pentru actuala situaţie din Republica Moldova?

Zinaida Greceanîi: „Înseamnă că fiecare votare se va negocia şi e posibil să nu se ajungă la înţelegere în oricare moment.”

Europa Liberă: Se zice că Moldova ar avea nevoie de un guvern reformator, reformele ar trebui să fie implementate.

Zinaida Greceanîi: „Un guvern reformator, un guvern profesionist, un guvern care nu ar avea apartenenţă politică, dar ar fi din oameni profesionişti, nepartinici, care s-ar gândi cum să salveze Republica Moldova. Nu cred că acele două partide care au format această coaliţie minoritară au această capacitate să formeze un guvern profesionist. Noi am văzut că în acordul care a fost semnat din nou s-au partajat funcţiile şi ministerele.”

Europa Liberă: Domnul Leancă poate face faţă tuturor cerinţelor care stau în faţa Moldovei astăzi?

Zinaida Greceanîi: „Domnul Leancă, din punct de vedere profesional, poate dori să facă foarte multe, dar odată ce este partajarea partinică, nu cred că lucrul acesta este posibil.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă pe piaţa valutară, doamnă Greceanîi? Leul cade încet şi sigur?

Zinaida Greceanîi: „Cred că situaţie este ieşită de sub control. Cred, cade încet şi foarte sigur şi putem să ne pomenim într-o situaţie imprevizibilă. Trebuie să ne clarificăm odată şi odată. Trebuie să vedem de ce este cererea excesivă de valută. Spun că cresc importurile, dar importurile nu am mai crescut cu aşa ritmuri, ba pe ultimele 11 luni importurile chiar, comparativ cu anul trecut, au scăzut.”

Europa Liberă: Şi cum se explică cererea aceasta?

Zinaida Greceanîi: „Cererea se explică prin speculaţiile care s-au făcut cu băncile noastre comerciale, cu banii care s-au scos, leii de pe piaţă şi cu valuta noastră naţională care circulă cash pe piaţă şi economia tenebră. În aceşti cinci ani economia tenebră, spun experţii, a crescut de vreo trei ori. Dar primul indice care măsoară economia tenebră este cu cât a crescut cash-ul pe piaţă. Şi cash-ul pe piaţă în cinci ani a crescut de trei ori.”

Europa Liberă: Explicaţia guvernatorului e alta. Ceea ce se întâmplă pe piaţa valutară ar avea direct legătură cu ceea ce se întâmplă în regiune, mai ales cu deprecierea rublei ruseşti.

Zinaida Greceanîi: „Sigur că are influenţă şi deprecierea rublei ruseşti, fără doar şi poate. Dar cred că nu în cea mai mare măsură şi nu putem la direct doar cu asta. Decât să ne uităm la celelalte pieţe, trebuie să vedem cum să facem ordine la noi.”

Europa Liberă: Poate fi făcută această ordine?

Zinaida Greceanîi: „Poate. Dacă este dorinţă şi dacă guvernul şi Banca Naţională lucrează la unison şi nu la comanda cuiva.”

Europa Liberă: Credeţi că politicul este implicat aici?

Zinaida Greceanîi: „La sigur. Jucătorii politici.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ceva mai devreme aţi amintit despre cele trei obiective pe care le propune Partidul Socialiştilor. Aici ar fi anularea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Anulat definitiv sau renegociat altul?

Zinaida Greceanîi: „Noi am spus denunţarea. Şi de aici trebuie să pornim.”

Europa Liberă: O denunţare unilaterală poate să existe?

Zinaida Greceanîi: „Poate să existe, dar putea să nu se ajungă la lucrul acesta, dacă până la semnarea acestui acord se aşezau la o masă de tratative inclusiv cu partenerii noştri externi care sunt strategici.”

Europa Liberă: E o coincidenţă sau o întâmplare că această cerinţă vine şi din partea socialiştilor, dar şi din partea partenerului strategic, Federaţia Rusă?

Zinaida Greceanîi: „Ce înseamnă e o coincidenţă?”

Europa Liberă: Că şi autorităţile ruse cereau ca Moldova să nu semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Zinaida Greceanîi: „Federaţia Rusă nu a cerut să nu semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Federaţia Rusă a spus: „Noi vă stimăm alegerea voastră. Dar înainte de semnare a trebuit să ne aşezăm la masa de tratative”. Şi aceasta a fost spus nu o singură dată. „Să negociem în care condiţii noi vom activa şi care vor fi relaţiile noastre economice externe”. Aceasta a solicitat Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Ce s-ar fi putut negocia?

Zinaida Greceanîi: „Federaţia Rusă va stima alegerea Republicii Moldova. Dar nu poate fi alegerea Republicii Moldova făcută de politicieni pentru jumătate de ţară, iar jumătate de ţară să gândească în altă parte. Nu e corect lucrul acesta.”

Europa Liberă: Vectorul extern divizează şi mai mult societatea moldavă.

Zinaida Greceanîi: „De ce a fost discreditată însăşi ideea integrării europene? De ce? Din cauza cui? Care au fost la guvernare cinci ani de zile au discreditat această idee, politicienii care s-au aflat la guvernare şi care se mai află.”

Europa Liberă: Atunci când aţi fost în fruntea executivului aţi promovat acest vector.

Zinaida Greceanîi: „Am promovat. Dar atunci ideea integrării europene era acceptată de 70% din populaţie. Şi acum sondajele ce arată? 80% din populaţie nu este de acord cu situaţia care se întâmplă în Republica Moldova.”

Europa Liberă: O distanţare a Moldovei de Uniunea Europeană nu ar face şi mai vulnerabil statul Republica Moldova?

Zinaida Greceanîi: „Dacă noi am avea capacitatea să ne aşezăm cu toţi partenerii noştri la o masă de tratative şi să găsim limbă comună, care ar fi în interesul Republicii Moldova, eu cred că Moldova nu ar avea de pătimit de la lucrul acesta. Noi nu trebuie să luăm doar decizii politice. Cred că Moldova ar fi trebui să se înveţe minte deja, în primul rând să fie luate decizii pragmatice, economice, care ar apăra piaţa noastră. Acestea ar fi interesele Moldovei. Dar la noi, de obicei, politicienii iau decizii politice şi apoi se mai gândesc şi chibzuiesc care ar fi consecinţele, dar deja este târziu.”

Europa Liberă: De ce insistaţi pe organizarea unui referendum naţional privind vectorul extern al ţării?

Zinaida Greceanîi: „Populaţia trebuie să se determine. Care va fi majoritatea, acela va fi şi vectorul ţării.”

Europa Liberă: Şi dacă 50+1 spun că Moldova trebuie să meargă pe calea integrării europene?

Zinaida Greceanîi: „50+1 nu poate fi. Aşa va fi numai de dragul întrebării. Organizăm referendum naţional şi vedem.”

Europa Liberă: Mai nou, se aud voci care spun că dacă nu se depăşeşte criza politică, se ajunge la anticipate. Iar anticipatele ar putea să scufunde şi mai mult Moldova în instabilitate. Cui i-ar ajuta?

Zinaida Greceanîi: „Decât să avem o guvernare care nu este capabilă să guverneze şi nu este o înţelegere, mereu orice întrebare care trebuie votată trebuie să fie negociată în condiţii foarte dure şi nu ne vom putea mişca, de ce? Înseamnă că nu avem Parlament capabil, nu avem guvernare capabilă şi trebuie să mergem la anticipate. Şi oamenii vor înţelege. Am discutat foarte mult în campania electorală cu cetăţenii, nu e aşa de simplu cum încearcă cineva să spună, deloc nu e simplu.

Oamenii nu înţeleg de ce guvernanţii nu se gândesc la cetăţeni, e complicată situaţia socială, e complicată situaţia economică. Sunt indignaţi oamenii de afaceri, fiindcă nu au o stabilitate. Ce să spunem? În cinci ani de zile niciodată la timp nu a fost aprobat bugetul, nu a fost la timp aprobată politica bugetar-fiscală. Ajungem în luna februarie şi nu avem nici proiect de buget. Cel care a fost aprobat prin iulie de către guvern şi nu a fost prezentat în Parlament trebuie completamente făcut din nou, elaborat din nou, fiindcă nimic nu mai ţine, care era cursul valutar atunci, care este cursul acum, care sunt prognozele macroeconomice, şi nu mai ţine deloc. Ministerul Finanţelor trebuie cu Ministerul Economiei acum din nou să înceapă elaborarea bugetului. Şi atunci când vom ajunge cu proiectul de buget? În martie prezentat în Parlament şi votat în cinci minute, şi aceasta va fi politică, şi acesta va fi buget?”

Europa Liberă: Şi dacă aţi fi dumneavoastră la guvernare, de unde aţi începe?

Zinaida Greceanîi: „Eu experienţa aceasta, şi mulţi din echipa noastră, o au. Au experienţa aceasta şi din 2001, şi din 2002, când era foarte-foarte dificil. Atunci era într-un fel dificil, acum e în alt fel. Şi atunci erau credite enorme. Şi poate în raport cu produsul intern brut şi mai mari şi a fost necesar de negociat, şi a fost necesar de strâns totul în pumn şi de pus toate lucrurile la punct, fiindcă era şi atunci un dezmăţ total în economie. Așa şi acum trebuie de început.

Oamenii trebuie să simtă că este ordine şi este o stabilitate. Ce înseamnă noi acordăm favoruri fiscale unui agent economic? Şi dacă îi acordăm unuia sau unei ramuri, atunci e în detrimentul altuia. Cine are de câştigat? Doar guvernanţii actuali au avut pusă o bază foarte stabilă de care puteau să se conducă şi să meargă mai departe. Nu au făcut-o. Au spus că tot ce a fost până la ei a fost rău. Şi ce au făcut? Au distrus ce a fost bun şi altceva nou nu au creat.”

Europa Liberă: Dar atunci când Partidul Comuniştilor spune că nu vor nici coaliţie, nici alianţă, nici blocuri cu pro-europenii, ei ajută totuşi la menţinerea stabilităţii? Cum înţelegeţi dumneavoastră, cei din opoziţie, acest gest?

Zinaida Greceanîi: „Nu văd această stabilitate. Fiindcă partidul respectiv, fracţiunea respectivă, v-am spus, vor negocia orice întrebare care va fi necesar să fie votată.”

Europa Liberă: Negocierile acestea la ce s-ar reduce?

Zinaida Greceanîi: „La un dezastru total. Când este o majoritate, această majoritate asigură funcţionalitatea şi guvernului, şi tot, o majoritate stabilă care să funcţioneze în interesul ţării. Şi să convingă cetăţenii că ceea ce fac este bine pentru ţară, nu prin vorbe şi declaraţii, dar prin fapte concrete.”

Europa Liberă: Şi dacă PCRM ar accepta o alianţă, ar fi alt fel de guvernare? Dacă şi-ar delega şi miniştrii comunişti în guvern?

Zinaida Greceanîi: „Nu ştiu dacă aceasta ar fi o altă guvernare sau ar fi o guvernare tot după interese.”

Europa Liberă: Ar fi o majoritate stabilă.

Zinaida Greceanîi: „Depinde. Noi am mai avut şi în precedentele majorităţi parcă stabile, care erau beton-beton şi crăpau în cinci secunde din prostie.”

Europa Liberă: Şi viitorul Moldovei care e?

Zinaida Greceanîi: „Moldova e o ţară foarte mică şi dacă vom avea guvernanţi deştepţi, înţelepţi, care vor lucra nu în interesul partidului, nu în interesul personal, dar în interesul statului, prin fapte concrete, atunci şi Moldova are sorţi de izbândă şi atunci vom fi stimaţi şi vor lucra foarte bine şi foarte stabil. Toţi partenerii trebuie să aibă încredere în această guvernare. Dar ea trebuie să demonstreze că este o guvernare cu care poţi discuta.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ziceţi că unii mai activează în interes de partid. Dar socialiştii nu tot activează în interesul partidului?

Zinaida Greceanîi: „Socialiştii vor să activeze în interesul statului. Şi dacă acum la noi e sistema de partid şi noi prin partid putem să promovăm interesul statului... Noi de la ce am pornit? De la economic. Ce am strigat la toate colţurile? Oameni buni, noi pierdem partenerii strategici. Noi nu ne-am pregătit pentru integrarea în Uniunea Europeană. Europa poate deschide foarte larg toate uşile, dar noi nu vom avea ce duce încolo. Pot veni europenii să ne facă drumuri foarte bune şi nu va avea cine să meargă pe drumurile acestea şi nu vor fi agenţi economici care vor dori să activeze aici. Fiindcă se vor duce toţi din ţară, fiindcă nu este încredere în mediul nostru politic şi economic.”

Europa Liberă: Un acord cu FMI de ce nu s-a reuşit să fie negociat?

Zinaida Greceanîi: „Şi FMI, şi Comisia Europeană la infinit vor da bani fără ca să-i întrebe?”

Europa Liberă: De ce nu s-a reuşit să fie negociat?

Zinaida Greceanîi: „Nu s-a reuşit fiindcă intenţionat guvernarea nu a mers la aceste negocieri. Fiindcă FMI putea să pună nişte condiţii foarte dure.”

Europa Liberă: Ca de exemplu?

Zinaida Greceanîi: „Nu ştiu, ca de exemplu limita deficitului bugetar, reforme în diferite domenii, care au fost începute şi nu au fost finalizate.”

XS
SM
MD
LG