Linkuri accesibilitate

„O coaliție pe care nu a dorit-o nimeni…” (Ziarul Național)


„Majorarea tarifelor la energia electrică şi gaz în Moldova este inevitabilă” (Newsmaker.md).

O coaliție pe care nu a dorit-o nimeni…” – este titlul editorialului semnat în „Ziarul Naţional” de Nicolae Negru. Potrivit autorului, „modul cum s-a constituit Alianța pentru o Moldovă Europeană a dezamăgit, a oripilat mai multă lume. Lipsa de reacție din partea Washingtonului, Bruxelles-ului, a Bucureștiului după anunțul făcut de Filat și Lupu este grăitoare în acest sens: prietenii, aliații Republicii Moldova au rămas fără cuvinte. După aproape două luni de „negocieri”, partidele proeuropene au născut o ființă politică fragilă, bizară (ca să nu spunem monstruoasă), dependentă de Partidul Comuniștilor, a căror europenitate mai urmează a fi demonstrată...”. Dl Negru mai susţine că „în mod paradoxal, potențialul de rezistență al APME e mai mare decât al AIE, căci comuniștii nu sunt interesați de alegeri anticipate, iar PL și PSRM au împreună doar 38 de voturi. Să mizezi că peste patru ani vei avea mai multe voturi e să dai vrabia din mână pe cioara de pe par”.

Editorialistul Vasile Gârneţ scrie în articolul său din aceiaşi publicaţie că „în timp ce în Ucraina avem un război pentru independență, care salvează chiar valorile civilizației europene, în R. Moldova, după ce la scrutinul din 30 noiembrie alegătorii au salvat cursul european, politicienii (care au crezut că „salvarea” se referă la ei, nu la țară) s-au bătut până la sânge pentru… bănosul Minister al Transporturilor și pentru impunitate în fața legii – […] refuzul unui procuror european sau, măcar, al unui procuror având girul europenilor”. Potrivit autorului, în consecinţă, „am rămas în aceeași paradigmă mizerabilă, a aranjamentelor și corupției”.

Pe portalul „Politicon” apare un articol semnat de comentatorul de la controbutors.ro, Valentin Naumescu, cu titlul-întrebare – „Poate România susţine Alianţa „Moldova Euro-comunistă” de la Chişinău?”. Autorul constată cu regret că a avut dreptate atunci când a semnalat existenţa riscului deturnării mesajului alegerilor legislative din 30 noiembrie din Republica Moldova. Majoritatea minoritară creată zilele trecute este numită de autor “ipocrită” şi „hibridă”. În condiţiile cooptării PCRM în noua majoritate, asistăm la sfârşitul ideii că alegerile din Republica Moldova au fost câştigate de pro-europeni, mai scris Naumescu, care printre altele îi dă dreptate preşedintelui român Klaus Iohannis că şi-a amânat vizită la Chişinău ca să nu acorde girul său unei astfel de deturnări.

„Newsmaker” scrie că „majorarea tarifelor la energia electrică şi gaz în Moldova este inevitabilă. Cauza? Devalorizarea abruptă a leului. Cel mai mare distribuitor de curent electric, RED Union Fenosa, deja a solicitat ANRE aprobarea pentru ridicare tarifului. Se aşteaptă ca acestuia să-i urmeze cu aceeaşi cerere RED Nord şi RED Sud, precum şi Moldovagaz. Nici furnizorii, nici instituţia de reglementare nu vor să spună cu cât ar putea creşte tarifele”, notează portalul. În articol se precizează că, potrivit unor experţi consultaţi de „Newsmaker.md”, tariful la electricitate ar putea creşte cu 30-40%, iar la gaz – cu minimum 15%.

MoldStreet arată într-un articol că, potrivit datelor Serviciului Vamal, „clasamentul celor mai mari 100 de exportatori din Republica Moldova este condus al treilea an la rând de compania germană Draexlmaier Automotive, care produce componente pentru industria auto în Zona Economică Liberă (ZEL) Bălţi”. În articol se mai precizează că „printre primii 10 exportatori mai găsim încă trei producători de componente pentru automobile: Lear Corporation din ZEL Ungheni, pe locul patru, Introscop de la Chişinău (controlat de grupul german Leoni), pe locul şase şi austriecii de la GG Cables & Wires EE pe nouă. Aceste evoluţii denotă faptul că investiţiile făcute de giganţii internaţionali în uzinele din Republica Moldova dau roade foarte bune”. „Extinderea acestora este, însă, blocată de lipsa cadrelor de muncă calificate, dar şi de incertitudinea politică”, menţionează totodată autorul.

În cadrul unei emisiuni la Pro TV, omul de afaceri Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova şi o prezenţă mediatică larg ascultată, a declarat, între altele, că businessmanul Ilan Shor, pe care-l acuză că ar fi implicat fraudulos în „afacerile Aeroportul Internaţional Chişinău şi Banca de Economii ar trebui tras la răspundere. „Vreau să văd un procuror îndrăzneț care mâine dimineață îi pune cătușele lui Ilan Shor și să îl întrebe cine l-a îndrumat în ce a făcut la BEM (Banca de Economii). El trebuie întrebat unde este acel 1 miliard de dolari de la BEM. Vreo 600 mln de lei am înțeles că au ajuns în Federația Rusă și nu-i mai vedem”. Ion Sturza a mai declarat că în cazul BEM guvernatorul băncii centrale, Dorin Drăguţanu, „este o persoană care a fost pusă acolo de Partidul Liberal. Reiese că PL a fost complice la ce au făcut foștii săi colegi de alianță. În continuare consider că băiatul de la BNM a dovedit un neprofesionalism cras”.

Întrebat, în altă ordine de idei, despre perspectiva liberal-democratului Iurie Leancă de a deveni premier, dl Sturza s-a arătat sceptic. „Şansele lui sunt foarte mici, ştiu ca se bea şampanie, dar când nu te doreşte propriul partid, propriul lider, este foarte greu să îţi creezi iluzii că vei fi următorul premier”, a spus omul de afaceri. Ion Sturza a insistat în privinţa candidaturii lui Iurie Leancă pentru funcţia de premier: „Poate propus – da, dar va fi respins, în primul sau în al doilea tur de vot. Dar ce contează un prim-ministru in Moldova? Aţi citit acordul? Eu nu-l vad pe Voronin (liderul PCRM), semnând aşa ceva. […] De fapt, (prin Acordul noii alianţe) se creează un „Politburo” care adoptă decizii, dar nu răspunde pentru nimic. Guvernul va trebui să îşi ceară voie, cred ca nici domnul Leancă nu îşi doreşte sa fie o mascotă care să satisfacă poftele.”

XS
SM
MD
LG