Linkuri accesibilitate

Contrabanda cu țigări în Bulgaria


O hartă a contrabandei cu țigări în Europa
O hartă a contrabandei cu țigări în Europa

Fiecare al cincilea fumător cumpără țigări de contrabandă.

Bugetul Bulgariei pierde anual jumătate de miliard de euro în urmă contrabandei și a comerțului ilegal cu țigări. Pe cap de locuitor este cea mai mare pierdere de accize și TVA în cadrul Uniunii Europene - de 3 ori mai mare fața de cea din România și Polonia, de 10 ori – în Germania, 16 ori – în Olanda.

În Bulgaria bugetul este mult mai dependent de accizele din țigări decât în orice altă țară europeană. Este vorbă de 10% din toate veniturile fața de 6,6% – în România, 5,3% - Irlanda, 2,7% în Marea Britanie și numai 1,7% – în Germania.

Cu 30% țigări de contrabandă din piața internă Bulgaria se numără printre fruntașele Uniunii. În fața ei se află numai republicile baltice. Fiecare al cincilea fumător cumpără țigări de contrabandă. În regiunile de frontieră și în zonele sărace precum județul Sliven 70% din consumul de țigări se află în zona gri. La Sofia și Varna de contrabandă sunt între 14 și 18%.

În 2013 cantitatea de țigări de contrabană capturate a fost de șase ori mai mică fața de 2010. Aceasta se explică prin protecția la nivel înalt de care se bucura contrabandiștii. O parte din banii se duc la casieriile de partid. Pînă acum schimbarea post-electorală nu afectează canalele de contrabandă. Se schimbă numai funcționarii și politicienii care colectează mita în valoare de zeci de milioane de euro.

Lucrurile însă au început să se schimbe în ultimele luni. Combaterea contrabandei a devenit unul din factorii de care depinde supraviețuirea celui de al doilea guvern Borisov. Trei directori au trecut prin conducerea vămilor în mai puțin de un an. Scopul este asigurarea unor venituri bugetare suplimentare de 250 de milioane de euro pe an numai în urmă reducerii contrabandei de țigări.

Au fost achiziționate încă trei scanere mobile. În momentul de fața vămile au în dotare 16 astfel de aparate. În interiorul țării acționează echipe mobile format din vameși, polițiști de frontieră și agenți ai fiscului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG