Linkuri accesibilitate

Primul interviu TV al președintelui Iohannis (Adevărul)


Anchetarea de către Direcția Națională Anticorupție a unui membru al Curții Constituționale a României (România liberă).

Președintele României Klaus Iohannis a acordat aseară la televiziune primul interviu de la preluarea mandatului. Folosind prilejul, a repetat că „relaţia dintre România şi Republica Moldova este foarte specială, este aproape unică în Europa” și implică „o mare răspundere pentru România. Trebuie să susţinem parcursul european al Republicii Moldova, a spus liderul de la București. Ne aşteptam cu toţii ca guvernul care se va forma la Chișinău să respecte voinţa oamenilor şi să fie un guvern de orientare proeuropeană”. Vizita de stat în Republica Moldova nu a fost anulată, ci amânată de comun acord cu președintele Nicolae Timofti. „Nu mi s-a părut corect ca în timp ce partidele negociază guvernul să fac o vizită de stat. Nu am vrut să pun o presiune suplimentară inutilă şi să dau un semnal care s-ar fi putut interpreta”, a fost explicația dată de Klaus Iohannis. Citatele au fost reproduse din rezumatul făcut de cotidianul Adevărul interviului televizat. Din aceeași sursă: președintele român s-a arătat încrezător că lucrurile nu vor degenera în Ucraina. România nu este în niciun fel implicată militar, dar, „evident, ne pregătim”, a spus domnia sa. Deocamdată, Bucureștiul este alături se pregătește de partenerii săi în ceea ce trebuie făcut acum.

Potrivit presei de azi, interviul acordat la Realitatea TV a atras atenția prin altceva: șeful statului a declarat că își dorește un nou guvern, un guvern liberal, cu care să poată conlucra pe un program solid. A pomenit chiar și numele premierului pntru care ar opta: Cătălin Predoiu. „Acest guvern - e vorba de guvernul PSD condus de Victor Ponta - l-am găsit aici. Nu este treaba preşedintelui să-l respingă. Dar cu acest guvern nu văd cum să-mi pun în practică gândirea mea pentru o Românie prosperă în următorii 10 ani”, a spus Iohannis, citat în Adevărul. Nu a spus și cum se va ajunge la schimbarea guvernului, dar a amintit că Ponta a ajuns, în 2012, la conducerea unui guvern reprezentând Uniunea Social-Liberală, alianță între social-democrați și liberali, și care nu mai există.

Comentatorii discută mult și anchetarea de către Direcția Națională Anticorupție a unui membru al Curții Constituționale a României, Toni Greblă. Cristian Câmpeanu avansează în articolul său din România liberă că avem de a face cu un caz complicat și delicat: posibil ca Toni Greblă să se facă vinovat de unele acte din zona corupției, dar, spune jurnlaistul, deocamdată dosarul cam lasă impresia de „fabricat”. Cine ar avea interesul să compromită, în acest fel, imaginea Curții Constituționale? Serviciul Român de Informații și DNA, care au conlucrat la demararea acestui dosar? Cristian Câmpeanu nu dă un răspuns calr, dar trimite totuși spre alt serviciu secret, unul nereformat: celebra direcție „doi și-un sfert” din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și care acum se găsește în directa subordine a premierului Victor Ponta. „Cazul Greblă pune Curtea Constituțională într-o situație vulnerabilă [...]. Dacă asistăm la un atac la adresa Curții Constituționale, atunci vor trebui activate din nou toate mecanismele de apărare a statului de drept”, scrie comentatorul României libere.

XS
SM
MD
LG