Linkuri accesibilitate

„Alegerea başcanului din Găgăuzia este o miză foarte mare pentru clasa politică...”


Irina Vlah
Irina Vlah

Deputata independentă Irina Vlah şi-a anunţat la Comrat intenţia de a intra în cursa pentru funcţia de başcan al Autonomiei găgăuze.

Peste exact două luni, la 22 martie, vor avea loc alegerile pentru postul de bașcan al Autonomiei găgăuze. Tabloul aspiranților se completează treptat: chiar astăzi și-a anunțat candidatura Irina Vlah, deputata noului Parlament, care a ieșit din fracțiunea comuniștilor pentru că PCRM n-ar mai fi destul de pro-rus.

După ce a anunţat că părăseşte fracţiunea comuniştilor în semn de dezaprobare a negocierilor purtate de liderii PCRM cu PD şi PLDM, deputata Irina Vlah a fost ieri exclusă din Biroul politic şi comitetul central al PCRM. Încurajată de publicitatea făcută de foştii colegi, deputata independentă Irina Vlah şi-a anunţat, într-o conferinţă de presă ţinută, astăzi, la Comrat, intenţia de a participa în cursa pentru funcţia de başcan al Autonomiei găgăuze în calitate de candidat independent.

Nicolai Dudoglu la alegerile din 2014 (foto: Eugenia Pogor)
Nicolai Dudoglu la alegerile din 2014 (foto: Eugenia Pogor)

Irina Vlah şi un alt pretendent la funcţia de başcan ex-primarul de Comrat, Nicolae Dudoglo, sunt văzuţi ca principalii favoriţi ai cursei. În mediul analiştilor e răspândit scenariul că cei doi, Irina Vlah şi Nicolae Dudoglo, vor duela în cel de-a doilea tur, întrucât niciunul din pretendenţi nu va acumula suficiente voturi în primul tur.

Unii analişti cred că Nicolae Dudoglo va fi candidatul susţinut în comun de partidele proeuropene de la Chişinău. Deşi a declarat că se bucură de susţinerea plenară a PD-ului Dudoglo a decis să participe în cursă drept candidat independent. Analiştii pun această decizie pe seama rezultatelor alegerilor parlamentare din toamnă, care au arătat că PD se bucură de un sprijin modest de cel mult 10% din locuitorii autonomiei găgăuze.

Mai mulţi analişti spun că marea intrigă a cursei pentru funcţia de başcan este candidatul care va fi susţinut de socialişti, întrucât în scrutinul parlamentar locuitorii din autonomia găgăuză au sprijinit masiv PSRM. În competiția pentru sprijinul PSRM-ului s-au încadrat trei pretendenți: adjunctul başcanului Valerii Ianioglo, spicherul Adunării Populare, Dmitri Constantinov, şi deputatul parlamentului local Serghei Cimpoeş. PSRM a comunicat că în următoarele zile va anunţa cui ii va acorda sprijinul.

Cornel Ciurea
Cornel Ciurea

Politologul Corneliu Ciurea este de părere că miza alegerilor din autonomia găgăuză este foarte mare, în special pentru buna relaţie între Chişinău şi Comrat, care în ultima vreme s-a șubrezit. În opinia analistului lupta se va da între două tabere, de altfel cum s-a întâmplat şi la alegerile parlamentare din toamnă:

„Alegerea başcanului din Găgăuzia este o miză foarte mare pentru clasa politică din Republica Moldova. se simte deja intensificarea confruntării întrucât pe acest teren se va da o luptă între două tabere: tabăra pro-europeană care va dori să obţină un başcan loial ideii de integrare europeană şi tabăra pro-rusă care va încerca să consolideze poziţiile pro-ruseşti pe care le au partidele în Găgăuzia. Deci, confruntarea va fi foarte crâncenă şi este interesant de urmărit cine vor fi candidaţii, pentru că Chişinăul va încerca să aibă un candidat care cel puţin să fie neutru în raport cu ideea europeană.”

Oazu Nantoi
Oazu Nantoi

Într-un recent comentariu, analistul politic Oazu Nantoi sugera că pretendenţii la fotoliu de başcan îşi vor etala masiv viziunea pro-rusească, dar, în acelaşi timp vor cheltui bani europeni pentru a onora promisiunile social-economice.

Si politologul Vitalie Andrievschi e de părere că cea mai mare priză vor avea candidaţii care vor opta pentru o apropiere mai mare de Federaţia Rusă.

Actualul başcan Mihail Formuzal îşi va încheia cel de-al doilea mandat pe 14 februarie şi nu mai poate pretinde la unul nou. Mihail Formuzal deocamdată nu a anunţat dacă va susţine pe cineva din actualii pretendenţi.

Autoritatea electorală din Autonomia găgăuză a început astăzi înregistrarea grupurilor de iniţiativă pentru înaintarea candidaţilor la funcţia de başcan. Până la acest moment au fost înregistrate nouă grupuri de iniţiativă. Pentru a fi înregistraţi în calitate de candidaţi pretendenţii urmează să prezinte liste cu cel puţin 1,5 mii de semnături colectate în cel puţin o treime din localităţile autonomiei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG