Linkuri accesibilitate

Şedinţa extraordinară a Parlamentului şi negocieri „în blocaj”


Legiuitorii nu au reuşit să-şi aleagă conducerea, în lipsa unei majorităţi care să poată vota preşedintele parlamentului.

Parlamentul de la Chişinău s-a întrunit miercuri, 21 ianuarie într-o şedinţă extraordinară, dar nu a reuşit să-şi aleagă conducerea în lipsa unei majorităţi care să poată vota preşedintele parlamentului. Subiectul a fost amânat din nou, pentru joi, 22 ianuarie la cererea liberal-democraţilor. Marţi, cele trei partide proeuropene s-au întâlnit cu o delegaţie a Parlamentului European la aeroportul din Chişinău şi după mai bine de două ore de discuţi sepărea că au ajuns la un compromis.

Apelul liderului democrat Marian Lupu la adresa liberal-democraţilor să formeze o coaliţie minoritară, formulat înainte de începerea ședinței, a arătat clar că cele trei formaţiuni proeuropene (PLDM, PD şi PL) nu au reuşit să atingă o înţelegere. În schimb, lucrurile par să stea mai bine în raporturile dintre PLDM şi PD cu comuniştii. Împreună cu grupul parlamentar condus de Vladimir Voronin, PLDM şi PD au reuşit astăzi să voteze o agendă pentru sesiunea extraordinară pe care au convocat-o pentru a alege conducerea parlamentului şi, eventual, a guvernului, după care şi-au luat pauză până mâine ca să înceapă să o realizeze.

Iată însă cum a răspuns liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat, apelului PD:

„Acest apel pe care l-au făcut colegii din PD coincide cu viziunea noastră asupra responsabilității asupra guvernării. Dar vom continua să ne consultăm şi tare aş vrea mâine să avem o poziţie consolidată şi să putem alege preşedintele legislativului.”

În versiunea liberalilor, piedica în calea coaliţiei proeuropene sunt democraţii, care nu vor să cedeze controlul asupra procurorului general şi al ministerului transporturilor şi să caute împreună un mecanism ce ar permite evitarea unei crize politice peste un an şi jumătate, când va trebui ales un nou şef de stat.

Mihai Ghimpu susţine că tocmai aceste trei condiţii ale liberalilor au fost discutate ieri cu delegaţia Parlamentului European şi că toate ar fi fost sprijinite de oaspeţi. Doar că nu şi de partidele cu care ar trebui să se coalizeze:

„Noi nu vrem în opoziţie. Noi vrem să guvernăm. Doar că PD şi PLDM trebuie să decidă cu cine vor ele să guverneze: cu PL sau cu PCRM”.

O sugestie similară adresată celor două a formulat astăzi în faţa presei şi liderul comunist, Vladimir Voronin, al cărui partid tratează şi el de câteva zile cu PLDM şi PD, dar fără participarea PL, asupra unei formule în care ar putea fi cooptat la guvernare:

„Aceste două partide încă nu s-au apreciat ele ce fac. Mai întâi ele trebuie să se aprecieze dacă merg cu Ghimpu, fără el, fac alianţă, în doi, în trei. Dacă fac în doi, clar că trebuie cineva să-i susţină, ori noi, ori socialiştii, ori Ghimpu…”

Vladimir Voronin a spus totuşi că fracţiunea sa va ajuta la alegerea conducerii legislativului, dar a negat din nou că ar vrea să participe la vreo alianță de guvernare.

Şi liderul liberalilor s-a abţinut să anunţe trecerea în opoziţie, chiar dacă public a lăsat din nou de înţeles că majoritatea parlamentară e ca şi hotărâtă. Se pare că ezitarea, deocamdată, a PLDM îl face în continuare pe Mihai Ghimpu să mai lase o şansă că ar putea fi creată o coaliţie dintre cele trei, iar acest lucru poate fi uşor dedus din următoarea declaraţie a liberalului:

„Eu cred că nu doar de PL, ci foarte mult depinde şi de PLDM ca Republica Moldova să aibă o guvernare fără comunişti.”

După şedinţa de astăzi a parlamentului, devine tot mai mare probabilitatea unei coaliţii minoritare, din doar două partide, fără liberali, dar sprijinită pe anumite proiecte de PCRM.

Previous Next

XS
SM
MD
LG