Linkuri accesibilitate

Cine a reprimat demonstrațiile de pe Maidan? Un raport al Consiliului Europei


În Piaţa Independenţei de la Kiev, 20 februarie 2014
În Piaţa Independenţei de la Kiev, 20 februarie 2014

În general, investigațiile par să fi ajuns într-un impas, în principal din cauza incapacității autorităților de la Kiev de a identifica potențialii autori ai reprimării Maidanului.

Forțele de ordine care au maltratat protestatarii pe Maidan erau membri ai „Berkut” - unitatea specială de poliție, astăzi desființată, arată un raport al CPT (Comitetul Consiliului Europei pentru prevenirea torturii și a tratamentelor inumane sau degradante). O mică parte ofițerilor de poliție a maltratat protestatari, se mai spune în raport.

Documentul mai notează că, potrivit unor surse din Ucraina, la reprimarea demonstrațiilor de pe Maidan au luat parte și persoane neidentificate, posibil de altă cetățenie. CPT notează însă că nu a fost capabil să verifice veridicitatea acestor informații.

Analiza CPT vorbește despre măsurile luate de procurorii care investighează acuzații de rele tratamente aplicate protestatarilor și persoanelor reținute în timpul evenimentelor de pe Maidan desfășurate la Kiev între noiembrie 2013 până în februarie 2014.

În general, investigațiile par să fi ajuns într-un impas, în principal din cauza incapacității autorităților de a identifica potențialii autori, arată experții Consiliului Europei.

Raportul, realizat după o vizită ad-hoc în Ucraina în februarie 2014, citează „lipsa datelor de identificare individuală pe uniformele forțelor de ordine” ca fiind unul dintre factorii-cheie care ar putea împiedica investigațiile ulterioare ale poliției.

In perioada ianuarie-februarie 2014, în cadrul operațiunilor de restabilire a ordinii publice in Kiev și Dnipropetrovsk, protestatarii au fost „deliberat şi sever maltrataţi”, de către „forțe de ordine și persoane neidentificate”, se spune in raportul CPT, care mai adaugă faptul că „în mai multe cazuri, maltratarea a fost atât de severă încât poate fi considerată tortură.”

Documentul menționează, de asemenea, cazuri de rele tratamente aplicate protestatarilor reținuți în timpul interogatoriilor inițiale și transferurilor ulterioare în unități ale Ministerului Afacerilor Interne. Polițiștii ucraineni nu au maltratat însă protestatari, arată raportul. Cei care au făcut-o sunt, în majoritate, luptătorii „Berkut”.

Însă ancheta înregistrează întârzieri cauzate de absența examinărilor medico-legale și amânărilor aprobărilor judecătorești necesare.

Raportul Consiliului Europei amintește și de o altă vizită a experților în Ucraina, efectuată în septembrie 2014. Atunci experții au examinat situația prizonierilor de război capturați în timpul „operațiunii anti-teroriste” din estul Ucrainei.

În obiectiv au fost penitenciarele temporare din Kiev si închisoarea Serviciului de Securitate din Kiev. Deși majoritatea persoanelor intervievate nu s-a plâns de tratamentul din închisoare, câțiva prizonieri au evocat relele tratamente de la capturare și din timpul anchetei.

XS
SM
MD
LG