Linkuri accesibilitate

„Devalorizarea leului moldovenesc îi va afecta pe cei care au credite în euro/dolari (Agora)


„Mărirea participaţiei BERD: colacul de salvare al Victoriabank?” (Economist).

Jurnaliştii portalului „Agora” constată de la începutul anului 2015, adică în ultimile trei săptămâni, leul moldovenesc s-a devalorizat cu 8% faţă de dolar şi cu 3% faţă de moneda euro. Potrivit experţilor cu care au stat de vorbă reporterii portalului efectele deprecierii leului abia urmează să fie resimţite de către cetăţenii Republicii Moldova. „Devalorizarea leului moldovenesc îi va afecta pe cei care au credite în euro/dolari şi care primesc salariile în lei. De asemenea sunt afectaţi şi cei care execută anumite cheltuieli lunare în valută străină - cum ar fi achitarea chiriei”, este opinia expertului imobiliar Vladislav Musteaţă.

Şi reporterii Agenţiei de ştiri IPN au încercat să afle opinia specialiştilor despre devalorizarea monedei naţionale. Expertul Vitalie Rapcea a spus că, teoretic, în avantaj ar fi cei care au economii în valută străină şi care îi schimbă acum pe lei pentru investiţii sau alte plăţi, dar această probabilitate este mică. „Situaţia dată nu este creată artificial, dar ar putea şi ar trebui să fie oarecum temperată deoarece ar putea duce la o panică generală, iar costul unei intervenţii în acea situaţie ar fi mult mai mare. Trebuie să se identifice intervenţia care necesită costuri minime, dar să aibă un rezultat maxim”, a subliniat expertul. Vitalie Rapcea a mai menţionat că cetăţenii nu trebuie să se lase pradă manipulărilor monetare. „Schimbarea leului în oricare valută îi va costa mai mult şi, dacă nu au de făcut o tranzacţie urgentă, ar trebui să aştepte până când valuta naţională se stabilizează”, crede specialistul.

Reporterii Agenţiei de ştiri Infotag informează, făcând trimitere la „Nezavisimaia Gazeta”, că liderii de la Tiraspol intenţionează să ceară Guvernului Federaţiei Ruse un ajutor de 100 de milioane de dolari pentru plăţi sociale acordate populaţiei. Potrivit sursei, miercuri, 21 ianuarie 2015, o delegaţie din autoproclamata republică va discuta la Moscova despre situaţia din regiune.

Mărirea participaţiei BERD: colacul de salvare al Victoriabank?” - titrează săptămânalul „Economist”. „După ce a fost cutremurată în septembrie de un atac raider din interior foarte bine camuflat, iar în noiembrie 2014 de cumpărarea pachetului majoritar al băncii de către o companie offshore, situaţia dificilă de la Victoriabank ar putea să se amelioreze”, relatează jurnaliştii. Autorii vin cu această constatare în contextul în care luni, 19 ianuarie 2015, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat că vrea să-şi mărească participaţia la Victoriabank, „cu scopul de a restabili guvernanţa corporativă şi pentru a asigura performanţa financiară sănătoasă a băncii”.

Jurnaliştii Agenţiei de ştiri Infotag au solicitat mai multor experţi să comenteze negocierile privind formarea coaliţiei de guvernare. „Tergiversarea formării coaliţiei de guvernare în Republica Moldova după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 influenţează procesele integraţioniste ale ţării şi creează un sentiment de neîncredere în rândul oficialilor europeni în ceea ce priveşte capacitatea oficialilor moldoveni de a-şi îndeplini obligaţiunile asumate”, consideră expertul IDIS „Viitorul”, Cornel Ciurea. În opinia analistului politic Anatol Ţăranu, „tergiversarea creării coaliţiei de guvernare nu grăbeşte şi nu facilitează procesul de integrare europeană a ţării”. „Pe cât de mult se va tărăgăna formarea unei coaliţii funcţionale, cu atât mai mult procesul de apropiere de UE va fi îngreunat”, afirmă Anatol Ţăranu.

Jurnaliştii portalului „Moldova Curată” continuă să realizeze profilurile deputaţilor care au obţinut un mandat după alegerile de la 30 noiembrie 2014. „Anghel Agache (PLDM) şi Anatolie Zagorodnîi (PCRM) sunt deputaţii credincioşi faţă de partidele care i-au lansat în viaţa politică. Însă nu toţi cei care ocupă poziţia a 18-a pe listele electorale au făcut ca ei. Astfel, actualul deputat democrat Demian Caraseni a figurat anterior pe lista PCRM, iar socialistul Ghenadi Mitriuc – pe lista PLDM. Un alt deputat, Alexandr Nesterovschi, care ocupă poziţia a 24-a pe lista PSRM, a “migrat” de la PCRM, ocupând anterior poziţia de consilier local în Consiliul municipal Bălţi”, notează reporterii.

XS
SM
MD
LG