Linkuri accesibilitate

Barack Obama: „Am ieșit din recesiune mai liberi să ne scriem propriul viitor decît orice altă țară a lumii”


Opoziția republicană a respins discursul asupra stării națiunii ca fiind un „tunel al timpului pentru visurile stîngii”.

Barack Obama a rostit penultimul sau discurs despre starea uniunii. Care a fost tonul seful executivului, in fata unui Congres controlat de opozitie? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Presedintele Barack Obama si-a asumat, in discurs, merite pentru redresarea economiei si le-a cerut republicanilor sa “„intoarca pagina” si sa sprijine un program costisitor, menit sa duca la imbunatatirea situatiei clasei de mijloc in America. El a spus ca „umbra crizei s-a risipit” si s-a angajat ca, in ultimii doi ani ai presedintiei sale sa lupte pentru programe care au fost neglijate, pe fondul crizei. El a cerut Congresului ca majoritatea studentilor sa nu mai plateasca pentru a absolvi colegii comunitare, o formula de invatamint post-liceal care dureaza doi ani, sa ofere scutiri de impozite pentru educatie si ingrijirea copiilor si sa mareasca taxele pentru cei instariti si mari institutii financiare.

„Am iesit din recesiune mai liberi sa ne scriem propriul viitor decit orice alta tara a lumii” – a spus Obama in discursul urmarit de circa 30 de milioane de persoane. El a continuat spunînd „Vom tolera o economie in care doar putini dintre noi beneficiaza intr-o maniera spectaculoasa? Sau ne vom angaja sa cream o economie, care duce la cresterea veniturilor pentru oricine depune eforturi”.

Pe plan extern, Obama a cerut Congresului sa adopte o noua lege care sa autorizeze si creeze cadrul adecvat pentru lupta impotriva gruparii Statul Islamic, ISIS. El le-a solicitat deputatilor si senatorilor sa ridice embargoul impotriva Cubei si sa normalizeze relatiile cu insula comunista.

Obama solicită Congresului american să autorizeze utilizarea forței împotriva Statului Islamic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00

In ciuda celor citeva momente in care ambele camere ale Congresului au apludat la unison discursul, nu este un secret pentru nimeni ca relatiile presedintelui democrat cu conducerea republicana a Congresului nu sint bune si ca faliile ideologice sint poate mai relevante decit in primii ani de mandat Obama.

Dupa ce a reamintit ca nu mai are nici o campanie politica pentru ca le-a cistigat pe amindoua, Barack Obama a incercat sa identifice un numitor comun, care sa-i uneasca pe democrati si republicani si a sustinut ca acesta ar fi o politica menita sa stimuleze clasa de mijloc. El a cerut reforma fiscala, prerogative prezidentiale pentru finalizarea de tratate comerciale si o initiative majora vizind repararea si modernizarea infrastructurii de transporturi.

Toate aceste proiecte – crede presedintele – pot avea sprijin republican. Dar seful executivului a prezentat si o ambitioasa agenda proprie, controversata politic, in privinta combaterii incalzirii globale si reformarii sistemului de imigratie.

Opoziția republicană a respins discursul ca fiind un „tunel al timpului pentru visurile stîngii”, chiar inainte de a fi rostit. Ei contesta realismul si sinceritatea planurilor prezidentiale. In replica sa la discursul despre starea uniunii, senatoarea republicana proaspat aleasa in Iowa, Joni Ernst a spus: „Americanii au avut de suferit, dar atunci cind am cerut solutii, mult prea des Washingtonul a raspuns cu aceasi mentalitate rigida, care a dus la politici esuate cum este Obamacare” cu referire la programul presedintelui de reformare a sistemului de asigurari medicale.

In materie de politica externa filozofia lui Obama esta ca Statele Unite obtin succese cind „combinam forta militara cu diplomatia, cind ne folosim forta in contruirea de coalitii, cind nu ne lasam temerile sa umbreasca oportunitatile pe care acest secol le creaza”. El a argumentat intre altele ca Statele Unite au demonstrat forta diplomatica si de convingeri, opununindu-se agresiunii Rusiei in Ucraina, sprijinind democratia in Ucraina si oferind asigurari aliatilor NATO. El a adaugat ca initial unele voci apreciau ca Putin demonstraza viziune strategica si forta, dar ca astazi America este cea puternica si sprijinita de aliati in timp ce Rusia este izolata si cu o economie in deriva.

XS
SM
MD
LG