Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „e-sanatate.md”


Invitata serii este Elena Cioina de la platforma „e-sanatate.md”.

„Pe Platforma E-Sănătate puteți citi un articol despre modul în care reacționează sau mai exact nu reacționează Compania Națională de Asigurări Medicale în cazul pacienților care au avut de suferit în urma intervențiilor medicale. Deși conform Legii cu privire la asistența obligatorie de asistență medicală CNAM este obligată să răspundă material față de persoana asigurată a cărei sănătate și viață i-a fost prejudiciată în instituțiile medicale, se pare că autoritatea nu s-a sesizat în niciun caz de la crearea ei încoace. Mai mult, CNAM pasează responsabilitățile către instituțiile medicale. Cel mai recent exemplu este al copilului de doi ani care a murit de meningită după ce medicii de la Spitalul din satul Cărpineni, Hâncești i-au stabilit diagnosticul prea târziu. Responsabilii de la CNAM au evitat să ofere vreun comentariu pe marginea calității asistenței medicale acordate, menționând doar că acest lucru ține de competența administrației instituției medicale.

Medina de familie, cea de urgență, precum și spitalele vor primi în acest an mai puțini bani de la CNAM, decât anul trecut. A fost redus și bugetul pentru medicamente compensate. Astfel, Serviciu de Urgență va primi în acest an 380 de milioane de lei, cu 2,1 milioane de lei mai puțin decât în 2014. Statul va finanța în volum mai mic și asistența medicală primară. Scăderea nu este esențială. Este vorba de o micșorare de 200 de mii de lei. Suma stabilită de autorități este de 1,372 de miliarde.

Cu aproape 2 milioane a scăzut și bugetul pentru asistența medicală de ambulatoriu, de la 330,9 milioane la 329,1 milioane. Scade și finanțarea pentru medicamentele compensate, în pofida tuturor recomandărilor de a majora atât lista, cât și coeficientul de compensare. Astfel, anul trecut Programul unic prevedea 226 mii de lei. Pentru acest an au fost alocate 214 mii lei.

Mai puteți citi pe Platforma E-Sănătate despre dosarul în care ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, și alte patru persoane anchetate de CNA pentru ipotecarea spațiilor Spitalului Clinic Republican, bate pasul pe loc. Acesta este „plimbat” de la ofițerii anticorupție la procurori și înapoi. Cei din urmă l-au returnat de trei ori pentru completări. Dosarul penal a fost deschis deja de doi ani, iar abia în ianuarie 2013 Andrei Usatîi, directorul Spitalului Republican, Sergiu Popa, juristul Ministerului Sănătății, Ion Ciochină și alte două persoane au obținut calitatea de învinuiți. Procurorii au adunat dovezi că gajarea spațiilor publice la o bancă comercială la solicitarea unui agent economic privat, se pretează sub prevederile Codului Penal. Lucrurile însă s-au oprit aici. Dosarul se prăfuiește prin birourile CNA.

Și încă o știre deloc optimistă pentru cadrele medicale din Moldova. Acestea ar putea rămâne, în acest an, fără suplimente financiare și bani pentru concediu. Ministerul Sănătății, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Sindicatul „Sănătatea” au lăsat neschimbate cotele maxime de salarizare a cadrelor medicale. Valoarea maximă pe care au dreptul să o repartizeze conducătorii instituțiilor medicale pentru salarii este de cel mult 60 la sută din bugetul total oferit de CNAM. Astfel, managerii instituțiilor medicale publice nu sunt siguri că vor reuși să le ofere angajaților suplimente financiare și cel de-al 13-lea salariu plătit pentru perioada concediului.”

XS
SM
MD
LG