Linkuri accesibilitate

Moda în politica externă și internațională (Evenimentul zilei)


Front european împotriva terorismului.

Iulian Chifu, care a fost consilier prezidențial pentru Afaceri Strategice și Securitate Internațională al lui Traian Basescu, scrie pentru Evenimentul zilei despre moda în politica externă și internațională. Așa cum în moda pur și simplu ultima linie este cea mai interesantă, la fel și ultimei crize internaționale i se acordă cea mai mare importanță. Așa s-ar explica, socotește Iulian Chifu, că aproape a fost neglijată reizbucnirea crizei militare din Ucraina. „Ce contează că turnul de control al aeroportului de la Donețk a fost doborât de mercenarii pro-ruşi conduşi de ofiţerii armatei ruse „în concediu” sau „rătăciţi” dincolo de frontierele ţării lor [...] ?! Lumea e atentă la marşul de solidaritate de la Paris şi a uitat de anexarea Crimeii şi de luptele noului război pentru „apărarea ruşilor, rusofonilor şi compatrioţilor” din Ucraina, pe care nu i-a întrebat însă nimeni dacă vor să fie apăraţi de Kremlin şi voluntarii Armatei Ruse sau trăiesc bine şi într-o Ucraină mai democratică şi, eventual, europeană”, scrie fostul consilier prezidențial, care a preluat recent o rubrică în cotidianul Evenimentul zilei.

Iulian Chifu este de altfel prezent și pe site-ul ziare.com cu un interviu axat pe consecințele atacurilor teroriste din Franța, executate de grupări islamiste. El așază principalele provocări ale prezentului european într-o ierarhie: „terorismul și impactul acestui flagel asupra vieților cetățenilor români" se află pe primul loc, apoi urmează „agresiunea militară din estul Ucrainei și anexarea Crimeii, iar al treilea loc ar fi ocupat de ”infracționalitatea informatică și războiul cibernetic". Invitatul site-ul ziare.com este convins că, după tot ce s-a întâmplat în Franța, va exista o recrudescență a partidelor anti-sistem, xenofobe, anti-imigraționiste, islamofobe, xenofobe, naționaliste, radicale. Vor fi, de asemenea presiuni mari pentru blocarea imigrației de orice fel. Altfel spus, va fi „un recul în libertatea de mișcare chiar în interiorul UE”.

Și Cristian Unteanu scrie în Adevărul că nu trebuie vorbit numai despre ameninţarea generată de Jihadul islamic. „Mai sunt multe alte surse de îngrijorare, unele dintre ele având originea din spaţiile proxime nouă”, sună citatul.

În Evenimentul zilei, Mălin Bot se ocupă de celălalt front european al luptei împotriva terorismului: dezmembrarea unei celule jihadiste din Belgia, ai cărei membri, scrie jurnalistul, „puneau la cale decapitarea unor magistraţi şi a unor înalţi funcţionari din poliţie, în Belgia. Voiau să filmeze decapitările executate pe teritoriul Europei şi să le folosească pentru propaganda urii”. Asemenea lucruri s-au petrecut până acum numai în Africa, dar teroriștii vor să le mute pe continentul european și folosesc metode multiple. Se bazează, de pildă, pe un fenomen de contaminare. „Corespondentul EVZ din Timişoara, scrie Mălin Bot, a relatat săptămâna aceasta că pe clădiri a apărut mesajul ISLAM OUT! Poate că cei care au făcut asta nu au prea multă minte sau nu au intenţii criminale, însă gestul lor e extrem de periculos, pentru că incită la ură ca răspuns pentru ura pe care extremiştii islamişti o propagă. Astfel de acte pot determina o stare generală de spirit cu potenţial exploziv”.

XS
SM
MD
LG