Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Alegerile locale trebuie să arate adâncimea gropii în care s-a pomenit Partidul Comuniştilor”


În dialog despre soarta și tendințele politice ale PCRM.

Despre ultimele evoluții în negocierile dintre partidele parlamentare au stat de vorbă în studioul EL de la Chișinău Vasile Botnaru și analistul Igor Boțan, care s-a oprit mai întâi asupra rolului jucat de comuniști în aceste discuții.

Europa Liberă: Ce ar putea să facă, la modul practic, pe lângă guvernare sau în interiorul guvernării, Partidul Comuniştilor?

Igor Boţan: „Partidul Comuniştilor este în situaţia în care trebuie să se gândească la propria soartă şi la propria supravieţuire în calitate de partid politic. Această pentru că imediat după alegerile parlamentare chiar domnul preşedinte al formaţiunii, Vladimir Voronin, afirma public că nu înţelege ce s-a întâmplat şi că ceea ce s-a întâmplat trebuie bine regândit. Acum pentru Partidul Comuniştilor, în situaţia care s-a format în Republica Moldova, este substanţial să nu admită alegeri anticipate. Pentru că partidul ar putea să ajungă la fundul gropii, dacă putem spune aşa. Al doilea lucru, Partidul Comuniştilor nu-şi poate permite să facă parte din guvernare cel puţin până la alegerile locale. Alegerile locale trebuie să arate adâncimea gropii în care s-a pomenit Partidul Comuniştilor.”

Europa Liberă: Motivaţia este clară. Dar la modul practic ce funcţii, ce angajamente şi-ar putea asuma Partidul Comuniştilor, astfel încât să dea senzaţia că mai rămâne pe flancul stâng al opoziţiei, dar cumva sprijină guvernarea?

Igor Boţan: „Dacă Partidul Comuniştilor se gândeşte la propria supravieţuire, atunci este obligat să ajute guvernarea, eventuala guvernare să depăşească blocajele fără a se implica. Adică, cel puţin până în luna iunie, când au loc alegerile locale şi la aceste alegeri locale Partidul Comuniştilor vrea să-şi recupereze măcar structurile teritoriale care au fost devastate de către Partidul Socialiştilor, mai ales în localităţile în care locuiesc compact minorităţile rusofone şi rusofile din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Vă referiţi la Găgăuzia, în special?

Igor Boţan: „Nu doar Găgăuzia, ne referim la Taraclia, ne referim la Chişinău, ne referim la nordul Republicii Moldova, unde sunt micile oraşe populate în mare măsură de către minorităţile rusofile şi rusolingve.

Dacă acum patru ani de zile Partidul Comuniştilor se mândrea cu victoria în oraşele Republicii Moldova, de fapt în centrele raionale, acum este un dezastru ceea ce s-a întâmplat anume în aceste localităţi. De aceea, cel puţin până în luna iunie Partidul Comuniştilor are nevoie de răgaz pentru a încerca să-şi recupereze pierderile şi să-şi restabilească structurile teritoriale. Până atunci Partidul Comuniştilor poate avea un singur mesaj: vrem să vă ajutăm să deblocăm situaţia, pentru ca această legislatură să poată funcţiona, legislatură parlamentară; după alegerile locale, când ne vedem lungul nasului, vom veni şi cu cereri, dacă eventual vă ajutăm să deblocaţi situaţia.

De aceea, domnul Ghimpu are dreptate, din punctul meu de vedere, atunci când spune: „Dacă faceţi, mergeţi pe filiera propusă de Partidul Comuniştilor, fiţi siguri că acum vă vor ajuta să creaţi un guvern minoritar, de tehnocraţi, iar dacă rezultatul de la alegerile locale va fi pozitiv pentru Partidul Comuniştilor, atunci Partidul Comuniştilor va veni şi cu cerinţe, cu cereri pentru redistribuirea funcţiilorʾ.”

Europa Liberă: Acum comuniştii nu revendică nimic?

Igor Boţan: „Deocamdată nu revendică nimic, doar deblocarea activităţii Parlamentului.”

Europa Liberă: O întrebare firească, după mine, de ce a fost nevoie de 40 de zile şi mai bine ca să înţeleagă negociatorii din fosta alianţă de guvernământ că sunt incompatibili şi nu încap într-o barcă?

Igor Boţan: „Ei înţeleg foarte bine şi înţelegeau din start foarte bine. Nu au dorit să se pronunţe explicit şi să intre în dialog cu societatea, pentru că au crezut că dispun de pârghii pentru a convinge Partidul Liberal să accepte propunerile. Partidul Liberal, cel puţin vorbeşte şi ne spune un lucru cât se poate de explicit, Alianţa pentru Integrare Europeană şi coaliţia pentru integrare europeană au lăsat o moştenire foarte-foarte toxică.

Această moştenire toxică se referă la sistemul bancar, care este pus pe brânci, la sistemul judiciar, care a atras resurse importante din Europa, dar care a rămas aşa cum a fost, ineficient. Şi a treia problemă toxică este că, din cauza comportamentului pe care l-au avut principalele componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană, suportul pentru vectorul integrării europene a căzut dramatic şi este sub cel al preferinţelor celor care susţin vectorul pro-estic.

În această situaţie Partidul Liberal le spune partenerilor: „Dacă acceptăm propunerile voastre, pe care le menţineţi în secret, liberalii le ştiu, aceasta înseamnă că noi devenim complice la ceea ce aţi făcut dumneavoastră şi responsabilitatea pentru această moştenire toxică ne-o asumăm şi noi”. Ei spun: „În această situaţie, noi vrem schimbarea”. Nu prea înţelegem în ce constă această schimbare. Doar în redistribuirea funcţiilor? Doar în accesul mai pronunţat al Partidului Liberal la pârghii, aşa cum numesc ei această abordare?

Dar putem spune cu certitudine că abordarea Partidului Liberal nu este lipsită de sens. Această abordare are la bază, aşa cum spuneam, depolitizarea instituţiilor pe care Curtea Constituţională le numeşte de interes public deosebit.”

Europa Liberă: Aici nu urmează exact ceea ce aşteaptă probabil publicul – depolitizarea nu de dragul depolitizării, dar de dragul consecinţelor, ca autorii acestor devastări de la Banca de Economii să fie scoşi de guler şi aduşi în faţa unei justiţii, aşa cum este ea. Aceasta nu auzim de la liberali, că de fapt vor ca autorii să iasă în scenă.

Igor Boţan: „Pentru că liberalii au ce ascunde. Mie, de exemplu, îmi place poziţia liberalilor până la un punct, iar acest punct se numeşte autocriticismul care lipseşte. Dacă domnul Ghimpu ar spune: „Da, noi, liberalii, recunoaştem că am greşit, ne asumăm răspunderea politică pentru activitatea Băncii Naţionale, înţelegem că noi am fost acei care am propulsat conducătorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova, care poartă, de asemenea, o responsabilitate pentru criza sistemului bancar, este dovada că abordarea noastră precedentă a fost greşită.

Am înţeles acest lucru şi în cazul crizei de la Pădurea Domnească, când cel care a organizat acea vânătoare a fost cel care reprezenta politic Partidul Liberal. Sunt dovezi că această metodă este una greşită, noi nu vrem să purtăm responsabilitatea pentru funcţiile care sunt de interes public deosebit şi sunt ocrotite prin mandat fixat de către legislaţia Republicii Moldovaʾ.”

Europa Liberă: Dar nu este atât de evident că Dorin Drăguţanu este responsabil de ceea ce s-a întâmplat la Banca de Economii. Mai curând trebuie căutaţi cei din subterane, care au beneficiat de aceste fonduri.

Igor Boţan: „Sunt de acord cu dumneavoastră. Dar, oricum, domnul Mihai Ghimpu patru ani de zile în urmă era promotorul acestei distribuiri pe criterii politice a funcţiilor. Acum, dacă el vine cu pretenţii faţă de colegii domniei sale, trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru că patru ani în urmă a fost unul dintre promotori. Sau dacă nu a fost cel mai important promotor, el a vorbit cel mai mult în favoarea redistribuirii politice. Dacă am această simpatie pentru poziţia domnului Mihai Ghimpu, vreau şi onestitate din partea domniei sale şi a partidului pe care îl reprezintă, până la capăt, până la urmă.”

Europa Liberă: Poate se prezumă? Dânsul poate nu este atât de tranşant în speranţa că va obţine totuşi alianţa?

Igor Boţan: „În calitate de cetăţean, aş fi bucuros ca această intransigenţă care i se pune în cârcă lui Mihai Ghimpu de fapt să fie un început pentru asanarea situaţiei şi menţinerea ţării noastre pe traseul integrării europene.”

Europa Liberă: Zarurile sunt aruncate deja? Putem vorbi despre un guvern minoritar cu sprijinul comuniştilor?

Igor Boţan: „Nu. Eu cred că această soluţie încă nu este acceptată. Poate i-ar conveni doar Partidului Democrat din Republica Moldova, dar cu certitudine această situaţie nu convine liberal-democraţilor şi nu convine comuniştilor. Comuniştii ar accepta probabil să fie parte a guvernării, dacă au pierdut orice şansă să-şi mai salveze partidul.”

Europa Liberă: Dar au în flancul stâng şi socialiştii, care vor specula la maximum această „cârdăşie” cu puterea pe care au criticat-o.

Igor Boţan: „Dacă ajung la concluzia că nu mai au nicio şansă să se salveze, atunci vor merge la guvernare. Dacă ajung la concluzia că se pot salva, atunci vor fi distanţi şi nu vor accepta să fie parte a acestei guvernări. Electoratul nostalgic, care constituia aproximativ 40% şi care era controlat de Partidul Comuniştilor, a crăpat exact în două.

Nostalgicii care speră la o reanimare, într-un fel sau altul, a imperiului lui Putin au mers cu Dodon, pentru că Dodon a fost foarte tranşant. Moldovenii de la sate, care au fost nostalgici, au rămas cu Voronin din considerentele pe care le ştim cu toţii – Voronin a guvernat mai bine, rămânem cu el. Dar aceşti nostalgici cred că pot încet-încet luneca spre Dodon, dacă domnul Voronin va intra, aşa cum se presupune, în cârdăşie cu democraţii şi liberal-democraţii.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG