Linkuri accesibilitate

Mai multe țări europene au lansat operațiuni antiteroriste


Poliția belgiană blochează o stradă din Colline in Verviers, estul Belgiei.
Poliția belgiană blochează o stradă din Colline in Verviers, estul Belgiei.

Vineri, în arestul polițiilor din Franța, Germania, Belgia și Irlanda se aflau cel puțin 30 de suspecți de terorism

Soldații belgieni au fost desfășurați sâmbătă în preajma mai multor potențiale ținte ale teroriștilor, inclusiv a unor clădiri din cartierul evreiesc al orașului-port Anvers (Antwerpen), dar și în capitala Bruxelles, care găzduiește și sediile Uniunii Europene și NATO. Associated Press scrie că este prima oară în ultimii 30 de ani când autoritățile belgiene recurg la armată ca să asigure ordinea.

Potrivit DPA întăriri urmau să fie trimise în orașul Verviers din estul Belgiei, unde au fost împușcați doi suspecți în raidurile de joi, când în întreaga țară au fost arestate 13 persoane bănuite că puneau la cale atacuri armate mai ales împotriva polițiștilor. Cinci dintre cei arestați au compărut vineri în fața unui tribunal și au fost acuzați oficial de participare la activitățile unei organizații teroriste. Serviciile de informații belgiene spun că mulți dintre membrii grupării ar luptat în Siria și că pregătirile de atentat ar fi fost coordonate din Grecia de un fost luptător în unitățile organizației Statul Islamic.

Sâmbătă la Londra poliția britanică a anunțat că a arestat o tânără de 18 ani sosită la aeroportul Stanstead, bănuită de pregătirea unor acte teroriste și de apartenență la o organizație interzisă.

Reuter scrie că arestarea de vineri are legătură cu o anchetă mai îndelungată în care a fost arestat în octombrie anul trecut un bărbat de 21 de ani. Reținerea tinerei la aeroport este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri ale poliției anti-teroriste britanice după ridicarea gradului de alertă în țară în luna august – datorită mai ales pericolului reprezentat de „jihadiștii” britanici întorși din Siria și Irak.

AP scrie că vineri în arestul polițiilor din Franța, Germania, Belgia și Irlanda se aflau cel puțin 30 de suspecți de terorism.

Între timp în Franța s-a anunțat că Said Kouachi, unul din cei doi frați care au atacat la 7 ianuarie sediul revistei satirice „Charlie Hebdo”, a fost înmormântat în mod discret. După un refuz inițial, primarul orașului Reims, din estul Franței, a fost nevoit să dea îndărăt și să aprobe înhumarea. Primarul Arnaud Robinet a spus că guvernul a insistat că Said are prin lege dreptul să fie înmormântat în orașul unde își are domiciliul.

„A fost înmormântat noaptea trecută, în cel mai discret și mai anonim mod posibil”, a spus Robinet într-un interviu acordat televiziunii franceze BMF TV. Robinet a spus că nu știe unde anume a fost înmormântat Kouachi. Said și fratele lui, Cherif, au fost uciși de poliția franceză la 9 ianuarie după ce cu două zile înainte omorâseră 12 oameni la redacția revistei satirice „Charlie Hebdo”. AFP scrie că Cherif urma să fie înmormântat în suburbia pariziană Gennevilliers.

Nu există informații despre înmormântarea celui de-al treilea individ înarmat, Amedy Coulibaly, care a ucis cinci oameni, inclusiv patru ostatici la un supermagazin koșer din Paris.

Aflat în vizită în orașul Tulle din centrul Franței, președintele Francois Hollande, a insistat sâmbătă că țara sa este datoare să-și apere „principiile și valorile, mai ales libertatea de expresie” în vreme ce în mai multe țări predominant musulmane au avut loc sâmbătă noi proteste de stradă și luări de poziție oficiale împotriva revistei satirice „Charlie Hebdo”.

În Niger poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva demonstranților, majoritatea tineri, adunați la o moschee în capitala Niamey la o zi după ce un protest în al doilea oraș al țării, Zinder, s-a soldat cu patru morți și 45 de răniți. Președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a condamnat ferm astăzi publicarea noii caricaturi a profetului Mahomed în „Charlie Hebdo”, numind-o „o mare insultă la adresa Islamului și musulmanilor”. În remarcile sale de astăzi președintele Hollande a spus printre altele că țara sa a ajutat multe din țările unde au loc acum proteste anti-„Charlie Hebdo” să combată terorismul.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG