Linkuri accesibilitate

Toată lumea speră în secret ca liberalii lui Mihai Ghimpu să părăsească vexați discuțiile, ca să poată fi cooptați la guvernare comuniștii lui Vladimir Voronin (G. Damian/Adevărul)


Din nou despre tăcerile misterioase ale noului președinte al României, Klaus Iohannis (România liberă).

George Damian scrie în „Adevărul” despre negocierile de la Chișinău pentru formarea unei majorități parlamentare care să permită alegerea șefului statului. Liberal-democrații și democrații ar negocia la două capete, scrie comentatorul, care se teme că toată lumea speră în secret ca liberalii lui Mihai Ghimpu să părăsească vexați discuțiile, ca să poată fi cooptați la guvernare comuniștii lui Vladimir Voronin. Cele două partide ale alianței pro-europene își asumă însă un mare risc în dorința lor de controla totul: ar putea pierde totul. Negocierea la două capete înseamnă, arată George Damian, că liderii cei mari ai patidelor negociază înspre Europa, iar cei mici - înspre Eurasia. Din nou liberalii riscă să fie priviți ca vinovații de serviciu. Și pentru că negocierile se poartă cu ușile închise, alegătorii moldoveni, care au dorit să dispară politicianismul din colaborarea în cadrul alianței, nu au perspectiva necesară ca să vadă chestiunile esențiale: de pildă, nimeni nu se întreabă de ce este nevoie de comuniști în guvern câtă vreme cele trei partide pro-europene au suficiente fotolii palamentare ca să guverneze.

Din nou despre tăcerile misterioase ale noului președinte al României, Klaus Iohannis. Cristian Câmpeanu constată totuși în „România liberă” că pozițiile președintelui nu sunt de tot opace: domnia cere, de pildă, la Bruxelles, ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare după opt ani, sub pretenția că justiția din România ar fi „substanțial consolidată“. De asemenea, dă acolo asigurări că nu a existat nicio tentativă de lovitură de stat în iulie 2012, iar „marțea neagră“ este o biată amintire. „Aceste pretenții sunt tot atâtea minciuni”, scrie Câmpeanu. Americanii însă iau pulsul direct la București. Prin prezența Victoriei Nuland, consilierul secretarului de stat american, Statele Unite ar fi constatat, susține jurnalistul „României libere”, că în chestiunea independenței justiției și a statului de drept nu s-a schimbat nimic esențial în România. Probă, ordonanța în folos strict personal adoptată de guvern, de premierul Victor Ponta, referitoare la renunțarea de bunăvoie la titlul de doctor în științe. Președintele se face însă că nu vede și coabitează pașnic cu premierul. „Nu te poți prezenta ca garant al statului de drept în același timp în care afirmi că în iulie 2012 nu s-a întâmplat nimic grav, scrie comentatorul Cristian Câmpeanu, cu adresă la președintele Iohannis”.

Va intra sau nu fostul președinte Traian Băsescu în Partidul Mișcarea Populară? Va prelua conducerea formațiunii politice pe care a moșit-o? Dan Andronic scrie în „Evenimentul zilei” că probabil nu. Cel puțn deocamdată. „Traian Băsescu a dus o luptă fără menajamente și care i-a lăsat cicatrici adânci”. Drept care, presupune comentatorul, va mai sta o vreme deoparte, „încă se odihnește, se bucură de tot ceea ce are în jur, se gândește la ceea ce are de făcut”.

XS
SM
MD
LG