Linkuri accesibilitate

Terorismul, un „pericol abstract” în Germania


Arestarea unor fundamentalişti islamişti la Berlin. Apelul Angelei Merkel către clerici musulmani.

250 de poliţişti şi trei echipe speciale de intervenţie au efectuat în această dimineaţă percheziţii în 11 locuinţe din Berlin şi într-una din landul Brandenburg. În cursul operaţiunii poliţieneşti, care avea în vizor persoane active în cadrul unor organizaţii salafist-islamiste, au fost arestaţi doi suspecţi.

Potrivit Procuraturii generale a landului Berlin este vorba despre doi bărbaţi de origine turcă, Ismet D., în vîrstă de 41 de ani, şi Emin F., în vîrstă de 43 de ani. În vizor se află în total cinci suspecţi care, în ultimele luni, au fost supravegheaţi de către autorităţile din Berlin. Cu toţii sunt suspectaţi de a fi creat o „celulă logistică” prin intermediul căreia au pregătit „acţiuni antistatele violente” în Siria. Adică, ar fi sprijinit „jihadul terorist din Siria” financiar şi prin „mijloacele organizatorice şi logistice”, precum precizează procuratura berlineză. Totodată, persoanele vizate sunt suspectate de spălare de bani.

Mandate de arestare au fost emise doar împotriva celor doi islamişti amintiţi. Unul dintre ei, Ismet D. şi-a atribuit titlul de „Emir” şi a „radicalizat” alte persoane în cadrul unor ore de religie islamică. Împreună cu el a mai fost arestat şi Emin F. care se ocupa de tranzacţiile financiare.

Potrivit unui comunicat al poliţiei, cei vizaţi împărtăşesc ideologia unor organizaţii teroriste ca Statul Islamic (IS) şi a unor grupuri jihadiste cecene, respectiv daghestaneze, implicate în luptele din Siria.

Potrivit Poliţiei nu există indicii că cei arestaţi ar fi plănuit atacuri teroriste în Germania. S-a precizat și că razii şi arestări au fost efectuate în ultimele zile şi în alte localităţi din Germania, la Pforzheim, Wolfsburg şi Dinslaken.

Într-o analiză a autorităţilor, citată de Spiegel-online, se arată că în Germania există pericolul unor acţiuni teroriste individuale puse la cale de tineri musulmani fundamentalişti radicalizaţi. În consecinţă, se poate vorbi doar despre un „pericol abstract”.

Referindu-se la atacul de la Paris, şefa guvernului german Angela Merkel a lansat un apel către clericii musulmani din Germania, cerîndu-le să explice legătura între violenţa extremist-fundamentalistă şi religia musulmană.

Într-o declaraţie guvernamentală rostită joi în faţa Bundestag-ului, Merkel a ţinut să sublinieze din nou că pe lîngă celelalte religii şi Islamul este o parte integrantă a Germaniei multi-confesionale.

Angela Merkel a reliefat, de asemenea, că o suspectare generală a tuturor musulmanilor ar fi o greşeală. Pentru a preîntîmpina o acţiune teroristă ca cea de la Paris, cancelara s-a pronunţat pentru introducrea unor legi care permit stocarea de date de comunicare. În acest sens, ea a cerut o directivă europeană pe care s-o transpună toate ţările UE. Opoziţia parlamentară, în schimb, a respins propunerile de înăsprire a legislaţiei existente, pledînd pentru o dotare adecvată a poliţiei.

XS
SM
MD
LG