Linkuri accesibilitate

Un „țunami” pentru exportatori și industria turismului în Elveția


Banca Națională a Elveției a renunțat la „legarea” cursului francului elvețian de euro.

Republica Moldova nu este singura țară europeană care urmărește cu îngrijorare în aceste zile fluctuațiile cursului valutar. Numai că necazurile sunt diferite: în vreme ce moldovenii văd leul pierzând zi de zi teren față de euro și dolar, și se tem de scumpiri, elvețienii trăiesc șocul aprecierii monedei lor naționale cu nu mai puțin de 30% într-o singură zi, grație unei decizii bancare care a șocat nu numai Elveția, ci și alte țări.

Banca Centrală a Elveției a renunțat ieri la „legarea” cursului francului elvețian de euro, pe care tot ea o dictase în urmă cu trei ani, când nu dorea aprecierea prea mare a francului. Rezultatul „eliberării” francului elvețian a fost că el s-a apreciat subit cu o treime față de euro, făcându-i pe oamenii de afaceri din țara cantoanelor să se ia cu mâinile de cap.

Dintr-o dată, bunurile și serviciile oferite de elvețieni la ei acasă și în lume, din scumpe cum erau au devenit și mai scumpe.

Reuters scrie că hotelierii elvețieni și-au exprimat furia pe rețelele sociale, iar politicienii elvețieni și-au îndemnat compatrioții să-și facă vacanța de iarnă acasă, în vreme ce întreprinzătorii din stațiunile montane din țările vecine Franța, Austria și Italia, toate în zona euro, și-au frecat mâinile de bucurie.

Turismul aduce trei procente din PIB-ul Elveției, iar în hoteluri și restaurante este angajată 5% din forța de muncă. „Saltul” francului elvețian vine tocmai când în țările europene copiii au vacanța de la jumătatea trimestrului, iar familiile pleacă la schi.

Prețul unui permis de schi pe șase zile în stațiunea elvețiană Verbier a crescut joi de la 296 de euro la 347. Un șnițel cordonbleu la un restaurant din Zürich frecventat de turiști, Zeughauskeller, costă deja cu 4 euro mai mult: 28 de euro – adică vreo 550 de lei moldovenești. Iar berea costă tot acolo 6 euro și 30 de cenți, adică 120 de lei.

Saltul francului nu-i afectează însă doar pe elvețieni: în țări ca Polonia sau Croația sunt sute de mii de localnici care și-au luat credite bancare în franci elvețieni, seduși de dobânzile foarte mici oferite de bănci. Dintr-o dată, ei se trezesc că rata lunară îi costă mult mai mult, fiindcă își iau salariile în zloți sau în kune, nu în franci elvețieni.

Joi, francul elvețian se apreciase față de zlot cu 20%, o știre foarte proastă pentru cele 700.000 de gospodării poloneze care au ipoteci în franci elvețieni. Potrivit AFP, cam 40% din ipotecile poloneze sunt în franci elvețieni, însumând cam 31 de miliarde de euro.

În Croația, numărul celor cu credite în franci este estimat la 60.000, iar căderea de ieri a kunei față de franc a fost de 17%.

Moda creditelor în franci a bântuit în țări ca Ungaria, Polonia și Croația la începutul deceniului trecut.

Nebunia cea mai mare a fost în Ungaria, unde au luat credite în franci cam un milion de oameni – și nenumărate firme și instituții. Dar în Ungaria marea criză s-a produs deja în 2009, când guvernul premierului naționalist Viktor Orban a intervenit să protejeze datornicii în dauna băncilor.

Nu toată lumea este supărată de aprecierea bruscă a francului elvețian. Reuters notează de exemplu că neguțătorii internaționali de petrol din Geneva, care își primesc salariile în franci elvețieni sărbătoresc astăzi, pentru că îi așteptă un week-end mai ieftin cu 30% în stațiunile de peste granița cu Franța Chamonix sau Courchevel, unde se plătește în euro.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG