Linkuri accesibilitate

Guvernul demisionar se confruntă cu criticile agricultorilor


Fermierii spun că guvernanții le-au înșelat așteptările micșorând contribuția la subvenții a statului moldovean.

Guvernul demisionar se confruntă la început de an cu criticile agricultorilor. Un activist din rândurile lor spune că pentru anul acesta ar fi existat șansa ca subvențiile să se mărească substanțial, grație unor bani primiți de la Uniunea Europeană – numai că guvernanții au înșelat așteptările micșorând contribuția la subvenții a statului moldovean.

Pentru a sprijini agricultorii moldoveni ca ei să poată face faţă rigorilor şi condiţiilor concurenţiale de pe piaţa europeană, UE a promis că va oferi până în 2018 Republicii Moldova 68 de milioane de euro în cadrul unui program special destinat ţărilor din imediata vecinătate, program numit ENPARD. Întrucât prima tranşă din acest fond de 320 de milioane de lei (17 milioane de euro) este prevăzută începând din 2015, asociaţiile de agricultori se aşteaptă ca fondul de subvenţionare oferit de executiv în acest an să crească semnificativ, mai exact să se dubleze.

Aşteptările agricultorilor ar putea fi înșelate dacă bugetul de stat pentru 2015 va fi adoptat în varianta schiţată de Ministerul Finanţelor, spune președintele Asociaţiei producătorilor agricoli „Uniagroptrotect” Alexandru Slusari. Potrivit lui, fondul de subvenţionare prevăzut în proiectul bugetului constituie 610 milioane de lei, adică cu doar 50 de milioane mai mare decât în 2014, deşi include şi tranşa din fondul european.

Alexandru Slusari spune că executivul în loc să folosească banii europeni ca un supliment la fondul de subvenţionare, şi-a redus de fapt propria contribuţie la acest fond:

„Se primeşte că noi, statul, micşorăm partea noastră de subvenţii. Încercăm să înlocuim banii care urmau să fie alocaţi din buget cu banii europenilor. noi nu luăm aceşti bani în plus ca să modernizăm agricultura, dar încercăm să înlocuim. În consecinţă efect scontat nu vom avea. Fondul rămâne cam acelaşi, dar facem un lucru foarte grav compromitem sprijinul europenilor. toţi agricultorii o să spune şi ce că europenii ne-au dat aceşti 320 de milioane de lei, dacă fondul de subvenţionare a rămas acelaşi.”

Viceministrul Agricultorii Gheorghe Gaberi sugerează că ar există o neînţelegere cu Ministerul Finanţelor, dar speră că până la adoptarea finală a bugetului situaţia va fi remediată:

„În proiect există problema aceasta problemă. Există problema că Ministerul Finanţelor consideră că este o majorare a fondului. Într-adevăr este o majorare, dar noi avem matricea cu UE pentru proiectul ENPARD care prevede până în 2018 anual cu cât va fi suplinit fondul de subvenţionare din contribuţii europene. Aici există încă o temă de discuţie, însă se va lucra. fiind deocamdată e doar un proiect al bugetului şi la el se mai munceşte.”

Viceministru Gaberi atrage atenţia că mai există şi o altă problemă. Din fondul de subvenţionare care va fi adoptat pentru 2015 vor trebui acoperite şi restanţele de anul trecut care se ridică la 250 de milioane de lei:

„Nu a fost suficient fondul de anul trecut care a constituit 560 de milioane, iar cereri s-au depus peste 800 de milioane, au rămas 250 de milioane ne achitate. Va trebui şi cu ele să lucrăm. Suntem în căutare, încă se mai negociază cu UE, pentru că în matrice a fost prevăzută doar suma asta de sprijin în agricultură dar nu au fost incluse şi alte forme de sprijin pe care le-am putea avea de acolo. Va trebui să căutăm încă resurse fiindcă va fi o cerere mult mai mare ca în anul precedent fiindcă avem şi restanţe care trebuie achitate.”

Mai mulți experți consideră că fondurile europene destinate agriculturii sunt gestionate de o manieră abuzivă ceea reduce șansele accesului echitabil al tuturor producătorilor agricoli la fonduri extrem de oportune în condițiile pierderii piețelor din Rusia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG