Linkuri accesibilitate

Zi de doliu național în Ucraina...


...după uciderea a 12 persoane care se aflau într-un autobuz lovit de o rachetă marți în estul țării.

În Ucraina este zi de doliu naţional după uciderea a 12 persoane care se aflau într-un autobuz lovit de o rachetă marți în estul țării.

Este unul din cele mai grave atacuri din ultimele patru luni iar ziua de doliu în memoria victimelor a fost decretată miercuri de preşedintele Petro Poroşenko.

După o întâlnire cu guvernatorii regiunilor, preşedintele a declarat că lumea întreagă deplânge victimele atacului împreună cu Ucraina.

Kievul pune atacul pe seama forţelor separatiste , afirmând că racheta Grad carea lovit autobuzul,fusese lansată de rebelii pro-ruși dela Volnovaha, 35 km sud de Donețk.

Separatiștii resping orice responsabilitate, atrăgând atenţia că locul incidentului, un punct de control guvernamental, nu se află în raza de acțiune a artileriei lor.

La o zi după atac, în 14 ianuarie, premierul Arseni Iaţeniuk cerea comunităţii internaţionale să declare miliţiile separatiste „organizaţii teroriste”, la rând cu miliţiile Hezbolah, Al-Qaida şi al-Qaida din Magrebul Islamic sau Boko Haram.

Atacul de marţi asupra autobuzului a fost condamnat de Consiliul de Securitate ONU în timp ce Uniunea Europeană şi Statele Unite au criticat faptul că în estul Ucrainei au reizbucnit violenţele după o acalmie relativă, care urmase încheierii pe 5 septembrie a unui acord de încetare a focului.

Mai mult, administraţia americană a învinuit miliţiile separatiste de atacul asupra autobuzului. Purtatoarea de cuvint a Departamentului de Stat american a condamnat ceea ce ea a anumit „ultima violare extraordinara a promisiunilor facute de separatistii pro-rusi”.

Aflat miercuri la Berlin, secretarul general NATO Jens Stoltenberg a îndemnat Rusia să-și retragă sprijinul pentru separatiștii din estul Ucrainei și să-și folosească „întreaga influență” pentru a-i face să respecte armistițiul convenit la 5 septembrie la Minsk.

El a precizat că Alianța dorește „cooperare, nu confruntare” cu Rusia, dar că pentru îmbunătățirea relațiilor este nevoie ca și Moscova să dorească acest lucru.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG