Linkuri accesibilitate

PCRM e folosit de PLDM şi PD ca sperietoare, pentru a-i determina pe liberali să fie mai flexibili (Ion Terguță la DW)


„Păi, nu ne-ați promis (toți, nu doar PL) că după alegeri veți depolitiza instituțiile de drept?” (Victor Ciobanu/Ziarul Naționa)

Reporterii portalului „Agora” scriu că circa 20 de tone de mere au fost distruse cu ajutorul unui buldozer de către Serviciul fitosanitar rusesc, după ce a fost descoperit faptul că marfa nu este din Chile, ci din Republica Moldova. Până în prezent produsele agricole pentru care a fost instituit embargou erau returnate de către autoritățile din Federația Rusă. De această dată Serviciul fitosanitar rus a recurs la măsuri mult mai drastice în privința acestor produse, precizează autorii.

O relatare a postului de radio Deutsche Welle” difuzează două tipuri de opinii despre negocierile privind formarea coaliţii de guvernare. Jurnalistul Ion Terguță sonorizează primul tip: că Partidul Comuniştilor este folosit de PLDM şi PD ca sperietoare, pentru a-i determina pe liberali să fie mai flexibili. „Este mai degrabă un joc al nervilor aici decât o probabilitate ca să existe o coaliţie cu PCRM. Nu cred că PLDM va risca atât de mult încât să facă o coaliţie cu comuniştii”, este de părere Ion Terguţă. De cealaltă parte se situează cei care cred, ca Sergiu Afanasiu bunăoară, că „Partidul Comuniştilor nu este folosit pe post de sperietoare”. Potrivit lui, „atât comuniştii, cât şi ceilalţi participanţi la negocieri urmăresc interese politice şi economice, iar cetățenii sunt martorii unei abureli naţionale”.

„PLDM şi PD ar suferi o dureroasă înfrângere morală, dacă ar accepta să constituie cu PCRM, şi nu cu PL, o nouă majoritate parlamentară”, susţine Petru Bogatu într-un comentariu pentru „Ziarul Naţional”. Electoratul acestor două partide, continuă el, în cea mai mare parte nu este pregătit pentru acest viraj politic. În aceste condiţii, liberal-democraţii şi democraţii, pentru binele ţării, ar trebui să fie pregătiţi să facă nişte concesii mai generoase liberalilor. În democraţiile avansate, partidele mari cedează adesea pentru a le împăca pe cele mici.

Petru Bogatu mai este de părere că e dificil ca cele două partide să găsească un compromis cu PL, deoarece pretențiile liberalilor sunt exagerate. „Unele dintre ele par chiar de nesuferit. Cele cu privire la partajarea funcţiei de preşedinte al republicii, de exemplu. Totuși, unele dintre propunerile PL pot fi acceptate. „Renunţarea la neutralitate şi aderarea la NATO, de exemplu. E un imperativ al timpului”, crede analistul.

În editorialul său publicat pe pagina web a „Ziarului Naţional”, Victor Ciobanu adresează mai multe întrebări retorice. „Păi, nu ne-ați promis (toți, nu doar PL) că după alegeri veți depolitiza instituțiile de drept? Asta trebuia să fie prima declarație făcută imediat ce ne-ați anunțat că formați alianța! Și ce trebuie să însemne, continuă el citându-l pe Mihai Ghimpu, „atunci când nu vor fi partajate e una, dar atâta timp cât sunt partajate - să ne aparțină nouă”. Asta e reformă profundă, probabil? Sau totuși oportunism cras și nici măcar camuflat?”, conchide Victor Ciobanu.

Ion Preaşca scrie pe portalul „MoldStreet” despre „cea mai semnificativă” majorare de preţ la medicamente din ultimii cinci ani - cu 5,6% pe parcursul lui 2014. „Doar în ultimele patru luni ale anului 2014, autorităţile au revizuit de câteva ori preţurile unor medicamente la producător ca urmare a devalorizării monedei naţionale”, notează autorul. Ion Preaşca precizează că scumpirile continuă şi în anul 2015. „Astfel al doilea ordin semnat în acest an de Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii, se referă la preţurile la medicamente”, continuă autorul.

O altă ştire de pe „MoldStreet” anunţă că unul dintre cele mai mari patru holdinguri media din Rusia, STS-Media, a luat decizia de a închide postul de televiziune STS Mega din Republica Moldova. În locul emiterii compania va trece la modelul sub-licenţierii conţinutului şi a distribuţiei versiunilor internaţionale ale canalelor holdingului STS Media. Compania intenţionează să-şi vândă conţinutul altor canale TV care funcţionează pe teritoriul Republicii Moldova, a precizat autorul.

Reporterii „Ziarului de Gardă” scriu că în ajunul sărbătorilor de iarnă, Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, a expediat în adresa Centrului Național Anticorupție o scrisoare care conține mai multe acuzații în privința unor angajați ai Curții Supreme de Justiție, printre care și Svetlana Filincova, vicepreședinta instanței. Victor Micu o acuză pe magistrată de faptul că ar fi manipulat repartizarea dosarelor care urmau să fie examinate de către judecătorii Curţii. Svetlana Filincova respinge aceste acuzații.

XS
SM
MD
LG