Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: MedNews


Invitata serii este Lilia Onea, directoarea Agenţiei de pesă MedNews

Agenția de presă MedNews menține în actualitate subiectul despre decesul fetiței de 2 ani din satul Cărpineni. Ea fost răpusă de meningită. Jurnaliștii noștri au aflat detalii noi despre acest caz. Deși mama copilului acuză medicii din sat de neglijență, în realitate se pare că vina ar trebui împărțită între mai mulți factori responsabili. Sau mai bine-zis iresponsabili. Deocamdată este cert doar faptul că diagnoza a fost stabilită tardiv, mama s-a adresat târziu la medic, iar aceștia s-au bâlbâit inițial în stabilirea diagnoze.

Inclusiv acest caz tragic reprezintă o dovadă a necesității optimizării sectorului spitalicesc din Republica Moldova. Nu mai este pentru nimeni un secret faptul că spitalele de la sate sunt risipitoare de bani și lipsite de eficiență, iar calitatea specialiștilor care activează acolo lasă de dorit. Prin urmare, reforma spitalicească trebuie demarată imediat după instituirea noului Guvern. Va fi o măsură dură, speculată politic, dar care, pe termen lung, va da rezultate. De altfel, nu e nimic nou – strategii similare au fost implementate și în alte țări și ele dau deja roade.

Un alt subiect la care au lucrat jurnaliștii MedNews se referă la preconizata deschidere în luna martie, la Chișinău, a unui Centru care se va ocupa exclusiv de problemele bărbaților. Specialiștii au ajuns la concluzia că în Republica Moldova problema disfuncțiilor sistemului reproductiv la bărbați devine din ce în ce mai stresantă, mai ales din cauza prejudecăților și timidității care îi împiedică să se adreseze în timp util la medic. Consiliul Municipal Chișinău a decis alocarea a 2 milioane de lei pentru crearea acestui centru de andrologie, care va fi o instituție consultativă.

Tot pe site-ul MedNews.md veți găsi un material despre inutilitatea screening-ului pentru boala Alzheimer. Este vorba despre faptul că această procedură nu are nici o relevanță atâta timp cât persoanele care acceptă să și-l facă nu prezintă simptome. Cu alte cuvinte, testele actuale nu pot prognoza apariția acestei maladii pe baza parametrilor individuali de sănătate.

MedNews atenționează populația, prin gura medicului ORL-istului Andrei Antohi, să evite antibioticul „Gentamicina” deoarece poate provoca surditate la copii chiar de la prima injectare. Medicul susține că personal a sesizat autoritățile competente în vederea retragerii acestui preparat de pe piață, dar deocamdată el continuă să fie comercializat nestingherit. Detalii despre acest subiect puteți urmări inclusiv în varianta video a emisiunii „Offline MedNews” postată pe site-ul nostru.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG