Linkuri accesibilitate

Oazu Nantoi: „Politicienii nu sunt sinceri în raport cu cetățenii”


Analistul politic şi directorul de programe de la Institutul de Politici Publice despre impasul negocierilor pentru formarea noii guvernări.

Europa Liberă: De ce nu s-a constituit o majoritate parlamentară până azi?

Oazu Nantoi: „De aceea că politicienii nu sunt sinceri în raport cu cetățenii. Ne-au promis nouă implementarea Acordului de Asociere, investiții de miliarde, lustrații în privința corupției, iar atunci când a ajuns vorba la constituirea unei coaliții, prin care să fie implementate aceste promisiuni, s-au împotmolit. Înseamnă că ei ne-au mințit în campanie electorală și în realitate sunt ghidați de interese obscure, în urma conflictului dintre care ei nu sunt capabili să creeze o coaliție de guvernare.”

Europa Liberă: Dar ce, cine și de ce îi împiedică?

Oazu Nantoi: „Acum îi împiedică lipsa de responsabilitate în fața alegătorilor. Țara este fără buget. Dacă vorbim despre aceste trei partide politice, PLDM, PD și PL, au restanțe îngrozitoare în ceea ce privește guvernarea precedentă, dar în lipsa responsabilității, ei ne poartă pe noi de nas cu negocieri.”

Europa Liberă: Cel puțin e clar cine cu cine face coaliție astăzi în Legislativ?

Oazu Nantoi: „Nu, nu este clar dat fiind faptul că atâta timp cât nu există o coaliție votată în Parlament, nimic nu este clar.”

Europa Liberă: Care coaliție e mai aproape de realitate să fie creată: PLDM, PD, PL sau PLDM, PD, PCRM? Sau o a treia variantă?

Oazu Nantoi: „Problema este că alegătorii și aleșii există în două realități diferite, care se interferează doar în ziua alegerilor și în campanie electorală. De aceea eu nu știu cum arată realitatea în cadrul căreia este negociată această coaliție. Deoarece realitatea care i-a mișcat pe alegători să vină la urnele de vot pornește de la necesitatea implementării Acordului de Asociere, nemaivorbind de reîntregirea țării, combaterea corupției etc., etc., însă probabil aleșii noștri sunt departe de această realitate și din această cauză noi stăm sub ușă și așteptăm să fim „fericiți”… Dar cum va arăta această fericire astăzi eu nu mă apuc să presupun.”

Europa Liberă: Admiteți un guvern de tehnocrați?

Oazu Nantoi: „Nu. Eu consider că în Republica Moldova așa ceva nu este posibil.”

Europa Liberă: De ce nu ar fi posibil?

Oazu Nantoi: „Turta puterii e atât de dulce încât să stai deoparte și să vezi cum alții conduc țara, inclusiv banii din sfera bugetară pentru noi nu este caracteristic. Și pe acei care sunt în Parlament noi prea bine îi cunoaștem, cu excepția unei doamne, poate, care nu știu ce a scris acolo, pe piept, încât să ne așteptăm de la ei la niște guverne de tehnocrați.”

Europa Liberă: Domnule Nantoi, dar al cui vot este mai prețios, al cui rol este mai important acum la crearea coaliției de guvernare, al liberalilor sau al comuniștilor?

Oazu Nantoi: „Nu știu. Nu știu ce se negociază acolo, probabil nu programul de guvernare, probabil continuă partajarea acelor funcții care apriori nu sunt partajabile într-un stat de drept care încă și se declară pro-european. Și de aceea eu nu știu.”

Europa Liberă: Și care sunt aceste funcții?

Oazu Nantoi: „Controlul asupra justiției, controlul asupra unor domenii financiare. Domeniul principal este controlul asupra justiției. Deoarece noi, când vedem scurta istorie a parcursului european al Republicii Moldova, vedem o mie și o sută de restanțe care parvin anume din cauza faptului că Republica Moldova nu are o justiție, și 7 aprilie 2009, și Pădurea Domnească, și coruperea deputaților. Și atunci când justiția moldovenească instantaneu se declanșează și adoptă niște decizii peste noapte, iar în alte cazuri deciziile sunt tergiversate cu anii, eu consider că aceste interese obscure sunt puse la baza acestui târg absolut iresponsabil în fața alegătorilor și din această cauză noi nu avem coaliție. Eu îmi dau seama că dintre 101 deputați sunt oameni foarte diferiți, eu nu vreau să-i calific pe toți ca pe niște iresponsabili, dar atâta timp cât noi nu avem coaliție, eu constat că alegătorii sunt sfidați de cei pentru care au votat.”

Europa Liberă: Credeți că chiar e atât de dificil să numești pe cineva care să ajungă să fie spicher sau să fie premier?

Oazu Nantoi
Oazu Nantoi

Oazu Nantoi: „Eu nu cred că totul se reduce doar la aceasta, deoarece noi iarăși revenim, că după formarea coaliției în 2009 și în 2010, în urma scandalurilor de pe atunci, a ieșit la suprafață realitatea tristă și anume că s-a negociat nu numai funcțiile de spicher și de premier, dar s-a negociat și partajarea structurilor de stat care permit inclusiv controlul asupra justiției. Și aici eu iarăși constat realitatea din domeniul teatrul absurdului politic moldovenesc: cei care sunt astăzi în Parlament și-au luat angajamentul în fața societății și în fața donatorilor externi de a lupta cu corupția, eu vreau să văd cum vor lupta ei cu corupția, până la ce nivel vor urca, până la 200 de lei sau 200 de euro.”

Europa Liberă: Divergența doctrinelor de partid ar putea să joace festa?

Oazu Nantoi: „Pretinsele doctrine de partid, în Republica Moldova în linii mari nici nu există. Și pretinsele doctrine de partid sunt folosite pentru a manipula segmentele respective din societatea moldovenească, unii se joacă de-a comunismul, alții de-a liberalismul, ceilalți la mijloc trebăluiesc. Deci, doctrinele politice nu au nimic comun. Statul Republica Moldova are angajament care se numește Acordul de Asociere, votat și ratificat, nemaivorbind de furtul nesăbuit în sistemul bancar care rămâne așa, în suspans, un miliard modest de euro, mai mult decât toată asistența financiară din partea Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Dar cum ar putea să constituie o coaliție de guvernare, de exemplu PD, un partid care vrea ca în Constituție să rămână articolul care consfințește neutralitatea și nimeni să nu aibă curajul să îndrăznească să spună că trebuie modificat acest articol, și altă formațiune, cum ar fi PL, care zice că în UE și în NATYO Moldova trebuie să ajungă?

Oazu Nantoi: „Partidul Democrat inițial ar trebui să răspundă cum să scape Republica Moldova de trupele rusești, care ocupă o parte din teritoriul suveran al Republicii Moldova, iar pe urmă să spună da sau nu în ceea ce privește Alianța Nord-Atlantică. Însă toate partidele politice din Parlament sunt patologic incompetente în ceea ce privește asigurarea securității naționale a Republicii Moldova, în special în contextul regional pe care îl avem, nemaivorbind de soluționarea conflictului din raioanele de est. Ei mai mult se pricep în denumirea limbii, acesta e plafonul lor.”

Europa Liberă: Unii exponenți ai comuniștilor au spus că sunt gata și cu necuratul să se așeze la masa negocierilor, numai ca să primeze interesul național și să fie creată guvernarea.

Oazu Nantoi: „Toți cei care sunt în Parlament, și pretinșii comuniști, și socialiști, sunt votați de cetățenii Republicii Moldova, care se așează la masă unul cu altul, și la cumetrii, și la nunți, și la mese de pomenire, și în colective de muncă, și de aceea eu nu văd mare problemă, mai bine zis acesta ar fi fost un act de normalitate, dacă ar fi avut loc dialogul între mai multe fracțiuni parlamentare, nu numai între acele trei. Însă prima întrebare este: dacă voi, cei trei, aveți experiența de a guverna împreună, dacă voi, cei trei, v-ați promovat drept partide pro-europene, dacă unii reprezentanți ai societății civile și-au asumat responsabilitatea și au chemat cetățenii să voteze pentru partidele pro-europene, de ce voi în primul rând nu sunteți în stare să creați o coaliție de guvernare? Da, puteţi să invitaţi la aceste negocieri şi alte fracţiuni parlamentare, dar voi, în primul rând. Şi dacă deja a trecut o lună şi aproape şi jumătate şi ei tot ne poartă cu promisiuni că iată-iată o să nască ceva, aceasta vorbeşte despre aceea că ei sunt absolut iresponsabili în faţa societăţii şi a statului.”

Europa Liberă: Sunt şanse ca până la finele acestei săptămâni Legislativul să se convoace în şedinţă?

Oazu Nantoi: „Nu ştiu. Deoarece Constituţia nu prevede termen cât după prima şedinţă a Parlamentului până la înaintarea candidatului de către Preşedintele ţării.”

Europa Liberă: La funcţia de premier?

Oazu Nantoi: „Da, la funcţia de premier. Şi există termenul doar de trei luni de zile, dacă Parlamentului nu va adopta niciun act juridic, atunci Preşedintele ţării poate să-l dizolve, ceea ce deloc nu este obligatoriu.”

Europa Liberă: Şeful statului acum poate să-şi asume vreun rol?

Oazu Nantoi: „În mod normal, şeful statului ar trebui să se consulte cu fracţiunile parlamentare. Aşa cum scrie în Constituţie, cu fiecare în parte şi să ajungă la un numitor comun, să-şi asume riscul.”

XS
SM
MD
LG