Linkuri accesibilitate

„Lumea va înţelege că nu există altă posibilitate decât să ne apărăm valorile fundamentale”


Interviu cu Vitalie Vovc, blogger și consultant în marketing la Paris.

Solidaritatea este cuvântul şi sentimentul cel mai răspândit acum în Europa. Manifestaţii de solidaritate cu Franţa şi victimele atacurilor teroriste din ultimele zile au avut loc duminică în foarte multe oraşe europene: în jur de un milion jumătate de oameni au ieşit în stradă la Paris, aproape patru milioane în toată Franţa, şi alte multe zeci de mii în oraşele europene Viena, Bruxelles şi Berlin. Stăm de vorbă cu bloggerul Vitalie Vovc, consultant în marketing la Paris şi de ceva vreme editorialist la un portal de ştiri de la Chişinău.

Europa Liberă: Duminică, 11 ianuarie, a fost ziua solidarității cu Franța şi cel mai mare marş pe care l-a văzut vreodată această ţară. Au ieşit pe străzi mai mulţi oameni decât ar locui în Republica Moldova, pentru a-și exprima solidaritatea cu victimele atentatelor teroriste din ultima săptămână. Dezbaterile despre cauzele și efectele revoltătorului atentat abia vor începe probabil. Dar dumneavoastră. personal ați găsit cea mai potrivită explicație pentru sine , de ce s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat?

Vitalie Vovc: „Aveţi dreptate, dezbaterile şi discuţiile serioase abia urmează să înceapă. Cred că vor începe în decursul acestei săptămâni, la mai multe nivele. De ce s-a întâmplat? Nu există o explicaţie simplă, bineînţeles. Există, în Franţa şi nu doar în Franţa, dar în toată Europa, o categorie de populaţie care este exclusă din circuitele normale sociale, culturale, economice şi atunci aceşti oameni devin o pradă uşoară pentru fundamentalişti, pentru terorişti, pentru mişcări extremiste de o violenţă incredibilă şi, cred eu că, aceasta este cauza principală.”

Europa Liberă: Ați scris că ați fost șocat, revoltat, indignat de acest atac, că ați văzut ce nu credeați că o să vedeți vreodată acolo, la Paris. Dar că ați devenit Charlie doar când ați citit comentariile de pe rețele de socializare. Ce v-a supărat în acele comentarii?

Vitalie Vovc: „M-a supărat fiindcă o bună parte din comentatori, atât pe reţelele de socializare, dar şi din acei care scriu, bloggeri, într-un fel acei care sunt ca mine, au încercat să acuze săptămânalul „Charlie Hebdo” de luările lor de poziţie şi într-un fel că şi-au făcut-o cu mâna lor, că da, este oribil ce s-a întâmplat, dar totuşi „Charlie Hebdo”… Nu este acceptabilă o poziţie de acest gen fiindcă ea este un început de sumisiune, un început de a găsi scuze pentru nişte acte care nu merită să facă parte din societatea noastră.”

Europa Liberă: Credeţi justificate aceste temeri că impactul negativ al acestor atentate va fi că se va ajunge la o formă de autocenzură a jurnaliştilor? Am văzut cu toţii ştirile, că La Hamburg, în Germania, redacția ziarului „Morgenpost" care publicase caricaturile cu Mahomed a fost incendiată. În Federația Rusă, directorul Eho Moscvi, care a publicat caricaturile din Charlie Hebdo şi a inițiat o dezbatere despre faptul dacă e voie sau nu să se ironizeze pe seama fundamentalismului religios s-a trezit amenințat de liderul cecen Ramzan Kadîrov. Credeți că ceea ce va urma va fi un fel de autocenzură a jurnaliștilor?

Vitalie Vovc: „Dacă e să continuăm acest şir, şi în Statele Unite unele mass-media de renume au refuzat să preia, după modelul foarte multor cotidiene, caricaturile de la „Charlie Hebdo”. Eu cred contrariul.

Ceea ce s-a produs la Paris ieri, este cea mai mare mobilizare, cea mai mare manifestaţie pe care a cunoscut-o Franţa, care v-a produce efectul invers. Bineînţeles, toată lumea a devenit conştientă de pericolul fundamentalismului, dar acea mobilizare fără precedent, cred că va aduce efectul invers, deci lumea va fi mai curajoasă şi va înţelege că nu există altă posibilitate decât să ne apărăm valorile noastre fundamentale, libertatea de expresie.”

Europa Liberă: Adevărata toleranță, ca și simțul libertății se poate învăţa probabil atunci când nu există. Eu am înțeles-o cu adevărat când am fost în SUA? Dumneavoastră probabil ați deprins-o deja aflându-vă în Franța. Ce cuvinte s-ar putea adresa, din punctual Dvs. de vedere, unor persoane care nu ştiu încă ce e toleranţa, ce e adevărata libertate, cum funcţionează?

Vitalie Vovc: „Libertate nu înseamnă lipsă de responsabilitate, în primul rând. E un subiect care în mod normal ne-ar lua ore şi ore de discuţii, dar dacă e să găsesc formularea cea mai precisă şi cea mai bună pentru mine, l-aş cita pe Voltaire, care a spus : „Libertatea unui om se termină acolo unde începe libertatea unui alt om.”

Acest principiu

Libertatea de expresie face parte din ADN-ul democraţiilor europene...

fundamental include în sine atât noţiunea de libertate cât şi noţiunea de responsabilitate, cât şi noţiunea de toleranţă. Libertatea de expresie face parte din ADN-ul democraţiilor europene, deci nu se poate renunţa la aşa ceva. Şi atunci, toată lumea care locuieşte în acest spaţiu ar trebui să înţeleagă că toleranţa şi libertatea de expresie ar trebui să meargă împreună.

Nimeni nu vă obligă, să zicem, atunci când treceţi pe lângă un chioşc de presă, să cumpăraţi Charlie Hebdo sau Le Canard Enchaîné sau oricare altă publicaţie, dacă nu vă place. Cu atât mai mult că Charlie Hebdo nu a atacat pe cineva în particular.

Charlie Hebdo a fost, este şi va fi, sper eu, un săptămânal care a luat în derâdere într-o formă mult mai provocatoare şi mai vehementă decât oricare altă publicaţie, absolut toate religiile, absolut toţi politicienii şi nu a existat un fenomen societal în Franţa care să fi fost omis sau uitat de Charlie Hebdo. Asta este unul din principiile fundamentale ale democraţiei în Franţa şi este o tradiţie seculară, aş spune eu, în mass-media franceză. Deci trebuie să le acceptăm. Mai mult decât atât, trebuie să ne bucurăm că ele există fiindcă ele contribuie la dezvoltarea unui spirit critic, dezvoltarea unor dezbateri în societate fără de care nu putem avansa.”

Europa Liberă: Obişnuiaţi să citiţi acest săptămânal?

Vitalie Vovc: „Voi fi foarte sincer, nu obişnuiam fiindcă genul acesta de umor nu-mi prea corespunde, dar cunosc bine săptămânalul, l-am cunoscut în primele luni de când am venit în Franţa. Întâmplarea a făcut să stau la un prieten în gazdă, şi el sau părinţii lui, aveau câteva zeci de săptămânale din astea la ei pe raft şi le-am parcurs. Ştiu ce reprezintă Charlie Hebdo. Regretaţii desenatori de la Charlie Hebdo au fost nişte persoane foarte cunoscute în mediul intelectual sau al presei din Franţa, dar nu am făcut parte din acei care cumpără săptămână de săptămână Charlie Hebdo, deşi sunt şi din aceştia.”

Europa Liberă: Domnule Vovc, se discută deja despre ce consecințe pentru imigranții din Franța ar putea avea această tragedie? Am citit previziuni că acest atentat poate deveni un cadou politic pentru Frontul Național și că ar putea urma o perioadă foarte neplăcută pentru imigranți, cum credeţi?

Vitalie Vovc: „Eu sper totuşi că clasa politică din Franţa va fi mai inteligentă decât atât. Da, bineînţeles, acest eveniment toarnă apă la moara Frontului Naţional. Mi-aduc aminte acum de un citat, nu mai ştiu cui aparţine, cineva care zicea că „nu se poate renunţa la libertate pentru securitate, fiindcă inevitabil se întâmplă un lucru: pierdem din libertate, dar nu câştigăm niciodată în securitate”, istoria a demonstrat-o de mai multe ori. Eu cred că acest subiect va face parte din dezbaterile care urmează să înceapă. Nu cred că imigraţia ar trebui aleasă drept ţap ispăşitor în această problemă. Să nu uităm că teroriştii care au fost abătuţi săptămâna trecută, au fost născuţi în Franţa, crescuţi în Franţa, trecuţi prin sistemul educaţional francez, deci problema nu este imigraţia, problema este în altă parte.”

Europa Liberă: Unde, explicaţia dumneavoastră care ar fi?

Vitalie Vovc: „Eu cred că principala explicaţie este excluziunea socială a unei categorii.”

Europa Liberă: Deci eşecul unei integrări?

Vitalie Vovc: „Inclusiv eşecul unei integrări, nu doar. Din avalanşa aceasta de informaţie la subiectul respectiv, noi am aflat că sunt sute, dacă nu mii de cetăţeni francezi care pleacă regulat în ţările în care au loc conflicte islamice, în Siria, în mod special. Şi printre aceşti oameni sunt şi francezi, francezi, nu sunt francezi din imigraţie.”

XS
SM
MD
LG