Linkuri accesibilitate

Solidaritate la Paris cu victimele atentatului de la „Charlie Hebdo”


La marșul național de solidaritate vor participa și circa 50 de șefi de state și guverne.

Peste șase mii de membri ai forțelor de ordine vor asigura astăzi, la Paris, securitatea participanților la marșul național de solidaritate cu victimele atacurilor teroriste din ultimele zile. Seria a început miercuri la sediul publicației satirice Charlie Hebdo, unde au fost ucise 12 persoane. Alte 11 au fost rănite.

La marșul național de solidaritate din centrul Parisului, care începe la ora 15 (ora Parisului), sunt așteptate sute de mii de persoane. Vor participa și numeroși șefi de stat și guverne, peste 50, care vor demonstra alături de președintele Franței, François Hollande, de întregul guvern francez și majoritatea liderilor politici din țară.

Și-au anunțat participarea premierii Marii Britanii, Italiei și Spaniei, cancelara germană Angela Merkel, președintele Consiliului European, Donald Tusk, secretarul general NATO, o serie de lideri africani și președinții României și Ucrainei.

Sîmbătă, deja, sute de mii de fancezi au organizat manifestații de solidaritate cu victimele de la Charlie Hebdo. Sub sloganul „Și noi suntem Charlie”, francezii s-au adunat la Paris, în locurile unde au avut loc atacurile teroriste, și în majoritatea marilor orașe de provincie.

Redacția Charlie Hebdo și-a pierdut miercuri aproape jumatate din membri în atacul terrorist. Restul jurnalistilor si caricaturistilor s-au adunat între timp în sediul cotidianului Liberation, care s-a oferit să le găzduiască ședințele de redacție. Miercuri va apare un număr special, de numai opt pagini, față de numărul obișnuit de 16, într-un tiraj de un milion de exemplare.

Premierul francez Manuel Valls a recunoscut că s-au comis și greșeli, care au făcut posibil atacul de miercuri din redacția săptămânalului Charlie Hebdo. Unii experţi văd principala greşeală în faptul că autorităţile nu i-au urmărit mai atent pe fraţii Kouachi, autorii prezumtivi ai atacului de la Charlie Hebdo, despre care se ştia că au simpatii și sînt în contact cu cercurile islamiste extremiste. Alții atrag însă atenția că astfel de „greșeli” sunt inevitabile într-o țară ca Franța, unde trăiesc peste cinci mii de islamiști declarați.

Miniștrii de interne europeni și ministrul de justiție american Eric Holden se întâlnesc în această dimineață la Paris pentru a discuta amenințarea pe care o reprezintă organizațiile teroriste.

La Hamburg, în Germania, redacția ziarului „Morgenpost”, care publicase caricaturile cu Mohamed, a fost incendiată, a informat poliția locală. Mai multe persoane au fost reținute în cadrul anchetei declanșate de poliție.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG