Linkuri accesibilitate

Morți și răniți în două luări de ostateci în Franța...


Poliția evacuează ostatecii de la magazinul evreiesc de la Porte de Vincennes, estul Parisuluiu, 9 ianuarie 2014
Poliția evacuează ostatecii de la magazinul evreiesc de la Porte de Vincennes, estul Parisuluiu, 9 ianuarie 2014

...una la o tipografie la nord-est de Paris, alta la un magazin evreiesc din estul metropolei.

Potrivit televiziunilor franceze, într-un orășel din apropierea Parisului, Dammartin-en-Goele, au fost uciși frații Cherif și Said Kouachi, suspecții atacului de la „Charlie Hebdo”, de miercuri, soldat cu 12 morți. Aproape în același timp a fost ucis la magazinul evreiesc vineri Amedy Coulibaly, despre care se crede că se cunoștea cu frații Kouachi și împușcase mortal joi o polițistă în sudul Parisului. AFP scrie că frații Kouachi au ieșit din ascunzătoare trăgând în forțele de ordine înainte de a fi uciși. Mai multe de la Oana Serafim.

Politia franceză s-a confruntat cu doua crize simultane in regiunea Parisului, una la Dammartin-en-Goelle, la nord-est de Paris, iar cealalta in estul Parisului, in zona Porte de Vincennes unde presa franceză relatează că cel puțin doi oameni au murit într-un schimb de focuri, urmat de o luare de ostatici la un magazin alimentar koșer.

Autorităţile au desfasurat 88.000 de polițiști la Paris şi în toata tara, unde gradul de alerta este la maxim.

Agentiile internationale de presa relateaza ca tocmai cu putin timp în urma s-au auzit focuri si mai multe explozii in Dammartin en Goele, in apropiere de cladirea in care se aflau cei doi suspecti. Se relateaza dar inca nu exista o confirmare oficiala ca cei doi suspecti au fost omoriti dupa ce ar fi iesit din cladire tragind in forţele de securitate.

Anterior, poliţia reuşise sa intre în contact cu cei doi frati Kouachi si a încercat, dupa spusele autorităţilor, să negocieze evacuarea in securitate a oamenilor din zonă. Autorităţile au calificat intreaga operaţiune drept un asediu.

Operatiunile au fost coordonate de la ministerul de interne de presedintele Francois Hollande care a spus ca stia că ar putea fi posibile atacuri, şi a indemnat din nou la unitate si calm:

Trebuie să fim pregatiti sa ne protejam mai bine de posibile repetari ale evenimnetlor pe care tocmai le trăim. Stim ca asta se poate întimpla. Au existat incidente serioase in decembrie şi suntem conştienţi ca exista posibilitatea ca anumiti indivizi sa foloseasca confuzia altor oameni pentru a provoca dezastre. Prevenire, informare.”

Premierul Manuel Valls a declarat că Franta se afla în război cu terorismul, dar nu în război cu vreo religie şi a dat asigurari ca vor fi luate toate masurile necesare pentru a raspunde corespunzator ameninţării teroriste. Ministrul de interne a anuntat, citat de agentia France Presse ca de la inceputul operatiunii de acum 2 zile au fost arestate 9 persoane.

Un politician de la centrul de comanda al operaţiunilor este citat cu declaraţia că cei doi frati Kouachi ar fi dorit sa moara ca nişte martiri.

Asaltul poliției împotriva teroristului din magazinul kosher de la Paris
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:44 0:00

Celalalt punct fierbinte a fost la Paris, in zona Porte de Vincennes unde un barbat a luat cel mai mulți ostateci intr-un magazin evreiesc. Si aici se relateaza ca in ultima ora au fost auzite explozii şi exista relatari neconfirmate ca numarul victimelor din acest loc este mai mare de doi, dar politia nu a confirmat aceasta informatie.

Se relateaza ca au fost eliberati şi 10 ostatici şi ca atacatorul ar fi fost ucis.

Anterior poliția franceză a identificat un bărbat și o femeie ca suspecți în uciderea joi a unei polițiste în sudul Parisului și a spus că unul din ei este foarte probabil autorul atacului din magazinul evreiesc. Autoritățile i-au numit ca suspecți pe Amedy Coulibaly, de 32 de ani și pe Hayat Boumeddiene, de 26 de ani. Cei doi sunt considerați înarmați și periculoși.

Asaltul poliției franceze la Dammartin-en-Goële
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00

Ostatecii au fost luati după un schimb de focuri soldat cu cel putin 2 morti, potrivit presei franceze. Politia a incercuit şi aceasta zona, iar televiziunile franceze relateaza live din ambele locaţii. Ceva mai devreme, poliția spunea Agenției France Presse că este posibil să existe o legătură între fratii Kouachi , cei doi suspecți ai atacului de miercuri asupra publicatiei Charlie Hebdo, soldat cu 12 morți și cel care a luat ostatecii astazi la magazin. Reuter a citat o sursă anonimă din poliția franceză spunând că cei trei ar face parte din aceeași celulă jihadistă

Israelul şi-a exprimat îngrijorarea fata de evenimentele din Franta si de cresterea actiunilor antisemite, iar rude din Israel ale ostaticilor de la magazinul koşer parizian sunt citate ca printre persoanele captive se afla si doi copii : unul de 4 ani şi altul de 6 luni.

Fratii Kouachi sunt pe lista persoanelor care au interdicţie de intrare in Statele Unite fiind suspectati de terorism.

Cherif Kouachi a fost condamnt pentru terorism in 2008 pentru legaturi cu o reţea care trimitea jihadisti sa lupte impotriva forţelor americane din Irak. Avocatul pe care Kouachi l-a avut in acel caz a facut un apel la fostul sau client să se predea si „să facă lumină în acest caz”.

Gruparea Statul Islamic a salutat atacul de miercuri asupra publicatiei satirice franceze si i-a numit pe autori „eroi jihadiști”.

Duminica este anunţat un mare miting de solidaritate la Paris organizat de partidele politice si de sociaetatea civila, la care nu a fost invitata si presedinta partidului de extrema dreapta Marine le Pen, dar agentiile franceze de presa scriu ca presedintele Francois Hollade a avut astazi convorbiri si cu ea.

Jurnalistii publicatiei atacate au inceput sa lucreze la viitorul numar al revistei in redactia cotidianului Liberation, iar numarul viitor ar putea fi tipărit intr-un milion de exemplare, cu sprijin financiar de la jurnalistii din intreaga lume.

Inaltul reprezentant ONU pentru drepturile omului Zeid Raad al Hussein , care este musulman a declarat astazi la Geneva ca desi considera multe din caricaturile publicaţiei franceze ofensatoare, raspunsul la aceasta criza trebuie sa fie altul, nu violenta:

„Trebuie in schimb să ne folosim dreptul de a scrie, de a vorbi si de a desena liber, practicat cu atita talent de editorii, scriitorii si caricaturistii de la ‘Charlie Hebdo’.”

Associated Press îl citează pe unul din liderii organizatiei Hezbolah care a declarat vineri, fara a numi direct tragedia din Franţa, că extremistii fac mai mult rau Islamului decit niste caricaturi.

XS
SM
MD
LG