Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

Atentia lumii si a presei va fi si astazi concentrata asupra Frantei si a evolutiilor in legatura cu atacul terorist impotriva jurnalistilor de la saptaminalul „Charlie Hebdo”.

La Berlin ar urma sa se intilneasca astazi ministrii de externe din Ucraina, Rusia, Germania si Franta pentru a discuta situatia din Ucraina. Joi, la Berlin, s-a aflat premierul de la Kiev, Arseni Iaţeniuk, care a avut intrevederi cu cancelara Angela Merkel. Liderul de la Kiev a spus din nou ca pentru a sta la masa de negocieri este nevoie ca Rusia să doveneasca că pune in practica acordurile de la Minsk, din luna septembrie:

„Înainte de orice discutie legata de renunţarea la sancţiuni trebuie sa incepem cu ceea ce e esenţial si sa raspundem intrebarilor – va fi sau nu va fi pace in Ucraina? Vor pune capat rusii agresiunii sau nu? Va fi inapoiata Crimeea Ucrainei si cind? Aici sunt in total acord cu cancelara Germaniei ca inainte de toate trebuie să vedem actiuni concrete de punere in practica a intelegerilor de la Minsk, sa fie de-escaladat conflictul din estul Ucrainei; avem nevoie ca Rusia să îşi retraga forţele de pe teritoriul ucrainean şi abia apoi punem sa incepem convorbiri despre ridicarea sancţiuniloe impotriva Federaţiei Ruse…”

Tot la Berlin se va afla și presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev.

Ministrul leton de externe Edgars Rinkevics, a cărui ţara deţine preşedinţia prin rotatie a Uniunii Europene, se va afla la Kiev.

Premierul Georgiei, Irakli Garibaşvili, se deplasează la Riga, în Letonia.

XS
SM
MD
LG