Linkuri accesibilitate

Există moldoveni musulmani militanți în Siria?


Abdullah al-Moldovi („Moldoveanul”).
Abdullah al-Moldovi („Moldoveanul”).

E prima dată când se relatează despre un moldovean care luptă pentru gruparea Statul Islamic în Siria.

Un militant islamic vorbitor de rusă din Moldova a apărut într-un video dat publicității de Al Hayat, aripa de media a grupării Statul Islamic - SI. Relatarea corespondentei Europei Libere Joanna Paraszczuk este rezumată de Lucian Ștefănescu.

Înregistrarea video a fost răspîndită pe rețelele de socializare, inclusiv de către conturi pro-SI ale rețelei rusești VKontakte.

Al Hayat a mai răspîndit materiale de propagandă în limba rusă pe website-ul ei oficial în rusă, H-Center, găzduit în Statele Unite, care a fost pus între timpoffline.

Militantul din înregistrarea video de 12 minute se numește Abdullah al-Moldovi („Moldoveanul”).

Discursul său, în rusește, și cu subtitluri în engleză și în arabă, este într-un stil notabil diferit față de apelurile inflamate la acțiune ale militanților occidentali din alte video-uri ale lui Al-Hayat.

Video-ul de față se ocupă de ceea ce Moldovi spune că sînt „minciuni și fabricați răspîndite împtyriva grupului Statul Islamic”, și este în sesență unmesaj politic și religios despre credințele acestei grupări cu privire la declararea ei ca stat.

Principala chestiune la care se referă Moldovi este ceea ce el numește afirmațiile oponenților grupării care spun că auto-declararea sa drept „califat” este ilegitimă.

În luna iunie a anului trecut, gruparea Statul Islamic a declarat că a înființat un califat în teritoriile pe car ele controlează.

În înregistrarea video, Moldovi discută despre ceea ce el crede că sînt motivele și condițiile religioase pentru înființarea unui „califat” și despre care spune că au fost îndeplinite de gruparea Statul Islamic.

Militantul moldovean explică că acest „califat” înființat de gruparea SI este „unul în care sharia lui Allah este singura lege”, și care e obligatorie pentru musulmani pentru ca să înființeze un stat”, când condițiile sînt îndeplinite.

Vorbind despre Siria și Irak, Moldovi spune: „aici, mujahedinii controlează porțiuni mari de teritoriu de mii de kilometri, unde singura lege este sharia (…). În aceste regiuni se colectează zakat-ul [o taxă obligatorie] de lamusulmani, și jiziah-ul [o taxă obligatorie pentru ne-musulmani] de la creștini.

Moldovi descrie o imagine utopică a regiunilor controlate de gruparea Statul Islamic: „drumurile sînt sigure, nu existp hoți sau tîlhari la drumul mare care să-i jefuiască pe oameni. În acest teritoriu, în califatul Statului ISlamic, oamenii trăiesc în siguranță și în pace.”

Au existat pînă acum numeroase relatăți desprte militanți vorbitori de rusă în Siria, în special din Caucazul de Nord și din alte părți ale fostei Uniunii Sovietice, cum ar fi Ucraina.

Este însă pentru prima dată când de află despre un moldovean care luptă pentru gruparea Statul Islamic în Siria.

E foarte posibil ca Moldovi să fie un convertit la Islam, și să aibă o educație religioasă, date fiiind referințele sale la Coran și la savanți musulmani din discursul său.

În Moldova există doar aproximativ 2000 de musulmani înregistrați oficial în Moldova, deși Liga Islamică Moldovenească, o organizație neguvernamentală, pretinde că numărul lor real ar fi de aproape 17.000

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG