Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „E-sanatate.md”


Invitata serii este Irina Papuc de la platforma e-sanatate.md.

„Citiți astăzi un articol pe Platforma E-sanatate.MD despre situația în care s-au pomenit spitalele din Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie. Acestea riscă să se confrunte cu probleme financiare serioase, din cauza incertitudinii politice. Instituțiile medicale au intrat în noul an fără un buget stabilit. Pentru prima oară în ultimii ani, acestea nu au obținut bani de la CNAM, iar în scurt timp urmează să fie finanțate pentru o singură lună. Problemele financiare sunt generate de faptul că până acum nu a fost aprobată Legea Fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru anul 2015. Unii directori susțin că se vor descurca, pentru că au rezerve și contează pe o adresare redusă din partea pacienților, în timp ce alții caută să strângă cureaua. Aceștia spun că vor recurge și la disponibilizări.

Tot de pe E-Sanatate.MD aflați că Ministerul Sănătății este în căutare de fonduri pentru a extinde softul pentru asistența medicală primară și pentru spitalele din Moldova, după ce a cheltuit pe cel existent un milion de euro. Recent, Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, i-a chemat pe donatorii externi să manifeste interes și să investească în acest scop.

Apelul a fost făcut la mijlocul lunii decembrie la ședința trimestrială a donatorilor externi. Inițial, ministrul a trecut în revistă marile succese realizate în anul 2014, apoi a notat că este crucial ca să fie asigurată continuitatea proiectelor începute. Amintim că sistemul informațional pentru asistența medicală primară a fost lansat recent cu mare fast de către Ministerul Sănătății, chiar dacă acesta nu este pe deplin funcțional, iar în majoritatea localităților nu există calculatoare. Autoritățile însă au cheltuit pentru soft peste 1 milion de euro, iar licitația publică s-a petrecut în condiții dubioase.

Pe aceeași platformă găsiți un articol al jurnalistei Sorina David despre numărul mare de infecții transmisibile înregistrate în raionul Orhei. Doar în ultimele două săptămâni în localitățile de aici au fost înregistrate aproape 200 de astfel de cazuri. În mare parte este vorba despre infecții respiratorii, pneumonii, și bronhopneumonii. Pe lângă aceasta, s-au depistat și două cazuri de tuberculoză și alte două de infecții intestinale. În aceste condiții, specialiștii Centrului de Sănătate Publică din Orhei au expediat Ministerului Sănătății, dar și Centrului Național de Sănătate Publică un Raport Extraordinar. Peste 70 la sută dintre cei infectați sunt copii.”

XS
SM
MD
LG