Linkuri accesibilitate

Evoluţia economiei regiunii transnistrene va depinde direct de cum va evolua criza economică şi financiară din Rusia


Ruble transnistrene.
Ruble transnistrene.

Previziuni ale Centrului analitic Expert Grup.

Centrul analitic Expert Grup anticipează că economia regiunii transnistrene va stagna anul viitor sau va cădea cu până la 5 la sută, în funcție de evoluția economiei ruse. Într-un studiu proaspăt, organizația neguvernamentală cu sediul la Chișinău mai spune că economia de pe malul stâng al Nistrului este mult mai dependentă de Federația Rusă decât cea de pe malul drept, care, dimpotrivă, a poate continua, la anul, să crească ușor.

Potrivit prognozelor Centrului Expert-Grup, economia de pe malul drept al Nistrului se va relansa uşor anul viitor, după ce şi-a încetinit creşterea în acest an, de până la 2 la sută, ca urmare a restricţiilor comerciale aplicate de Federaţia Rusă, a crizei economice din Rusia şi Ucraina, dar şi a cheltuielilor electorale care au împovărat bugetul statului. Expert- Grup anticipează o creştere economică de 4 la sută în 2015 pe malul drept al Nistrului. Cât priveşte economia de pe malul stâng scenariile sunt pesimiste. Potrivit Centrului Expert Grup, în cel mai bun caz, economia regiunii transnistrene îşi va menţine creşterea modestă din acest an de sub 1 la sută. Experţii nu exclud însă şi scenariul pesimist, potrivit căruia economia regiunii secesioniste va cădea cu până la 5 la sută. Analistul economic de la Expert Grup, Iurie Morcotîlo, explică divergenţele dintre prognozele creşterii economice pe malul drept şi cel stâng al Nistrului:

„Economia din stânga Nistrului cu mult mai tare depinde de pieţele de export atât din est, cât şi din vest, decât economia din partea dreaptă a Nistrului. Recesiunea probabilă din Rusia şi stagnarea economică din Europa nu permite economiei din stânga Nistrului să-şi mărească exporturile.”

Un alt factor, continuă expertul, este accesul oarecum limitat al regiunii transnistrene la asistenţa financiară din exterior ca urmare a rezistenţei administraţiei separatiste de a promova reforme structurale:

„Partea dreaptă a Republicii Moldova primeşte asistenţă şi odată semnând acordul de asociere a început să implementeze, unde mai bine, unde mai rău, anumite reforme structurale pentru a se ajusta cadrului legislativ. Autorităţile din partea stângă a Nistrului refuzând să pună în aplicare prevederile acestui acord, cu toate că primesc anumite beneficii financiare din partea Federaţiei Ruse, trăgănează implementarea unor reforme structurale critice pentru regiune şi asta are impact direct asupra performanţei economiei din regiunea transnistreană.”

Iurie Morcotîlo spune că evoluţia economiei transnistrene va depinde direct de cum va evolua criza economică şi financiară din Rusia şi ce efecte va avea aceasta asupra investiţiilor ruseşti în regiune. Estimările Centrului Expert Grup arată că Rusia investeşte anual pentru sprijinirea nerecunoscutei republici nistrene circa 600 de milioane de dolari, dintre care circa 4 milioane constituie suportul direct la bugetul regiunii. Iurie Morcotîlo spune că autorităţile separatiste au adoptat un buget pentru anul 2015 cu un deficit din PIB mult sub nivelul admis. În consecinţă, ar putea urma măsuri nepopulare care vor fi resimţite direct de cetăţenii din stânga Nistrului, spune expertul. Bunăoară, autorităţile transnistrene ar putea fi nevoite să reducă cu până la 40 la sută numărul bugetarilor, după ce în acest an le-au fost reduse salariile cu 20 la sută. Analiştii de la Expert Grup nu exclud că ar putea fi majorate tarifele la serviciile comunale, care în prezent sunt de circa 10 ori mai mici faţă de cele achitate de cetăţenii din dreapta Nistrului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG