Linkuri accesibilitate

Prima ședință a noului Parlament de la Chișinău va avea loc în 29 decembrie...


...dar nu se știe dacă pînă atunci va exista o majoritate a partidelor pro-europene.

Președintele Nicolae Timofti și reprezentanții partidelor parlamentare au convenit că ședința noului Parlament va avea loc pe 29 decembrie. Ea va fi condusă la început de cel mai vârstnic deputat, socialistul Eduard Smirnov, până la alegerea noului spicher de către o nouă majoritate parlamentară. Cu numai șase zile până la ședință, nu este limpede dacă majoritatea negociată de partidele pro-europene va fi creată la timp, dacă va putea fi ales noul spicher la 29 decembrie și creat apoi noul guvern. Relatează Diana Răileanu.

După discuţia cu preşedintele Nicolae Timofti, singurul care a făcut aluzie că până la şedinţa din 29 decembrie ar putea fi creată o majoritate parlamentară a fost liderul liberalilor Mihai Ghimpu. „Nu face anul cât face ceasul” a fost răspunsul său evaziv, cu precizarea că până acum Partidul Comuniştilor nu a fost prezent la procesul de negocieri între viitoarele potenţiale componente ale coaliţiei, deşi reprezentanţii PD şi PLDM au declarat în repetate rânduri că ar agrea ideea unei coaliţi largi, cu participarea comuniştilor:

„Eu cred că corect este să se formeze majoritate parlamentară şi atunci când există majoritate parlamentară ei discută cu opoziţia. Sunt nişte reguli democratice care se practică în Europa. În opoziţie avem două partide, cine ştie care şi pentru care pledează. PL vrea de această dată să fie absolut totul inclus în Acordul de formare a majorităţii parlamentare, astfel încât să nu apară după aceasta că fiecare dintre noi face ce vrea.”

Mai puţin optimist s-a arătat liberal-democratul Vladimir Filat, care a recunoscut că la această etapă negocierile nu sunt simple, insistând totuşi să infrime zvonurile că discuţiile dintre partidele pro-europene ar fi intrat în impas:

„Noi avem obiective comune începând cu anul 2009 şi vreau să vă spun că avem foarte puţine lucruri care ne fac, la etapa actuală, să nu avem oficializată coaliţia. Însă, totodată, eu cred că este mai bine să discutăm, să negociem atâta cât este necesar, pentru ca în următorii patru ani să guvernăm eficient şi să nu repetăm greşelile pe care le-am făcut în perioada precedentă. Important este că acest proces este unul continuu şi are obiectivul să constituim o coaliţie de guvernare funcţională pentru o perioadă de patru ani de zile.”

Spre deosebire de liderii formaţiunilor care negociază viitoarea coaliţie de guvernământ fără să se arate deranjaţi de faptul că negocierile ar putea să dureze mai mult decât se aşteaptă, reprezentanţi ai societăţii civile au lansat până acum repetate apeluri în care au cerut discuţii mai accelerate, la lumina zilei, lipsite de înţelegeri secrete şi mai ales partajări pe criterii politice.

E adevărat, potrivit Constituţiei, în 30 de zile de la data scrutinului parlamentar, este obligatorie întrunirea Legislativului, nu şi crearea unui Guvern. Însă, susţine Sergiu Ostaf, preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare, organizaţie care consiliază Executivul în luarea deciziilor, politicienii nu ar avea prea mult timp la dispoziţie: pentru o bună guvernare a ţării fiind necesară adoptarea politicii bugetar fiscale şi a bugetului de stat pentru 2015.

„Prima prioritate este formarea unui Guvern cu persoane care, pe de o parte, întrunesc calitatea de persoană publică competentă şi, pe de altă parte, integră. În momentul în care Guvernul va fi format şi eu sper că aceasta nu va lua mai mult decât o lună, concomitent va fi propus Programul de Guvernare şi eu cred că nu ar trebui să fie mai mult de încă o săptămână sau două după ce Guvernul va fi votat. Urmează politica bugetar fiscală, un document improtant care va crea regulile de joc pentru următorul an de activitate. E foarte clar că bugetul de stat anul acesta nu va fi adoptat, probabil că vom asista la adoptarea acestuia nu mai devreme decât luna februarie, dacă nu chiar martie. ”

Pe crearea cât mai urgentă a majorităţii de guvernământ insistă nu doar reprezentanţii societăţii civile. Întors recent de la Bruxelles, premierul în exerciţiu, Iurie Leancă a declarat că partenerii europeni ai Republicii Moldova s-au arătat „surprinşi” de faptul că negocierile privind formarea noii coaliţii durează deja mai multe săptămâni, deşi partidele negociatoare au anunţat anterior că împărtăşesc aceleaşi obiective.

Previous Next

XS
SM
MD
LG