Linkuri accesibilitate

Hanuka și comemorarea lui Vaclav Havel la Praga


Hanukia din Piața Jan Palach de la Praga
Hanukia din Piața Jan Palach de la Praga

Cîteva sute de persoane au participat în Piața Jan Palach din Praga la ceremonia aprinderii luminilor de Hanuka și au comemorat figura fostului disident, scriitor și președinte al Cehiei.

Evreii din Cehia au aprins ieri lumânările menorei din centrul Pragăi, asemenea celor de la Chișinău și din întreaga lume, pentru a celebra „Sărbătoarea luminii” – Hanuka. Ceremonia care are loc în în scuarul Jan Palach, în fața sălii Rudolfinum a Filarmonicii cehe, a devenit de-alungul ultimilor 18 ani o adevărată tradiție. Pe 18 decembrie, este și a treia aniversare a dispariției fostului președinte ceh Václav Havel, pe care l-a comemorat și comunitatea evreiască cu ocazia aprinderii celei de-a treia lumânări de Hanuka.

Joi seară în Piața Jan Palach
Joi seară în Piața Jan Palach

În negura serii abia de reușeai să vezi mulțimea de tineri evrei, îmbrăcați în straie negre și cu pălării asortate, care au venit să asiste la aprinderea menorei din piața evreiască din centrul Pragăi. Le ghiceai mișcările doar datorită unor accesorii luminiscente purtate la gât, care erau oferite fiecărui oaspete al sărbătorii. Le împărțea fiica rabinului unui centru evreiesc din Praga, o copilă de-o șchioapă, și o ajuta un evreu american, Avraham Drizin (Djiuzin). El mi-a oferit mai multe explicații despre simbolul sărbătorii Hanuka.

„Aceasta este o menoră aprinsă. Întreg conceptul Hanuka simbolizează răspândirea luminii în lume, în locurile pline de întuneric. Această mică menoră înseamnă bunătate, mărinimie, care prin lumină vor cuceri lumea.”

Avraham Drizin a venit din New York special pentru a sărbători Hanuka împreună cu cele câteva sute de persoane care s-au adunat în scuarul Jan Palach. Mergând prin mulțime, auzeai cele mai diverse limbi: de la cehă și ivrit, până la franceză și engleză australiană. De la eveniment n-au lipsit nici reprezentanți ai autorităților locale și oaspeți din SUA, care s-au ridicat să aprindă menora de o înălțime impresionantă. Mi-a atras atenția un grup mare de tineri care dansau și cântau alături de Hanukia aprinsă. Ei mi-au spus că au venit într-o vizită de studiu pe câteva zile și că au decis să participe la aprinderea menorei din Praga.

„Noi, pur și simplu, cântăm niște cântece evreiești. Ele sunt spirituale.”

Sărbătoarea Hanuka la Praga
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00

Exemplul lor a fost preluat și de mulțime. Un tânăr evreu din orașul englez Manchester, care s-a prezentat Mandy, mi-a povestit mai multe despre tradiția de a dansa.

„Noi dansăm ca să ne exprimăm bucuria. Și de fapt, nu este doar despre evrei. Noi toți înțelegem cât de important e să fii o persoană bună și să-i ajuți pe ceilalți. Asta e ceea ce înseamnă Hanuka. Toată sărbătoarea este despre a fi o persoană mai bună, o persoană mai fericită. Și noi dansăm pentru asta!”

Rabinul Manis Barash de la Centrul Chabad Maharal din Praga a vorbit despre semnificația acestei zile nu doar din perspectiva religioasă, dar și ca gest comemorativ cu ocazia aprinderii celei de-a treia lumânări de Hanuka.

„18 decembrie este, totodată, a treia aniversare a morții președintelul Havel, care a fost un macabeu contemporan. În ciuda tuturor obstacolelor, datorită rezistenței sale și a luptei pentru principiile sale, el a adus libertate, pe atunci încă, Cehoslovaciei. Și asta are o semnificație aparte pentru Hanuka.”

O menoră de Hanuka la Muzeul din Marea Sinagogă sefardă de la Praga
O menoră de Hanuka la Muzeul din Marea Sinagogă sefardă de la Praga

„Sărbătoarea luminii” durează opt zile, în timpul cărora se prepară mâncare specială, se joacă cu un titirez din lemn (denumit dreidl) și se oferă cadouri copiilor. La Chișinău, comunitatea evreilor a celebrat începutul sărbătorii Hanuka pe 16 decembrie, aprinzând pentru prima dată sfeșnicul cu opt brațe tradițional (Hanukia) în public, în scuarul Teatrului A. Cehov.

Previous Next

XS
SM
MD
LG