Linkuri accesibilitate

Secretomania care învăluie negocierile partidelor pro-europene (V. Gârneț/Ziarul Național)


Deprecierea vertiginoasă a rublei (Adevărul).

Editorialistul Vasile Gârneț de la Ziarul Național constată că urmărind secretomania care învăluie negocierile partidelor proeuropene, lumea și-a pierdut răbdarea și nu înțelege greutățile unei construcții parlamentare și guvernamentale cu aceiași (vechi) protagoniști care și-au asumat public obiectivele integrării europene. Prinși în negocieri, politicienii moldoveni nu obișnuiesc să comenteze evenimentele importante din proximitatea noastră, remarcă autorul. El scrie că recent, socialistul Igor Dodon s-a înfățișat în fața presei, însă acesta n-a suflat o vorbă despre prăbușirea rublei și „n-a găsit niciun cuvânt de îmbărbătare pentru moldovenii care și-au legat speranța, ascultându-l pe el și pe alți trubaduri pro-estici, de Uniunea Vamală a lui Putin – o fantomă care a murit înainte să se nască.”, este de părere Vasile Gârneț.

Tot în Ziarul Național, Petru Bogatu citează câteva titluri ale săptămânii: „Leul se depreciază”, „Instituţiile statului în aşteptare paralizează”, „Locurile de muncă ale muncitorilor moldoveni din Rusia se evaporează”. Această fotografie a momentului, scrie autorul, merită să fie înrămată şi pusă în faţa liderilor celor trei partide proeuropene care negociază formarea noii majorităţi parlamentare. Din păcate, s-ar putea să n-o vadă, deoarece discuţiile pare-se că s-au întrerupt, opinează Bogatu, care mai adaugă că deși mărturiile făcute în ultimele zile de Dorin Chirtoacă, Mihai Ghimpu sau Dumitru Diacov dau senzaţia că mai toate disensiunile sunt de natură conceptuală, în realitate negociatorii ori se scobesc în nas, ori taie frunze la câini, ori îl caută pe dracul.”

Ion Mischeva notează într-un comentariu publicat în Adevărul Moldova că deprecierea vertiginoasă a rublei ruseşti poate fi un motiv de euforie doar pentru autorităţile netributare celei mai mari pieţe din estul Europei. Republica Moldova, însă, trebuie să întreprindă toate măsurile necesare pentru a contracara devalorizarea monedei naţionale, tocmai pentru a nu se repeta colapsul economic din 1998. Căderea rublei ar justifica entuziasmul multor concetăţeni dacă economia moldovenească ar fi total independentă de cea rusească. Însă, remarcă autorul, acest lucru ar fi posibil doar dacă remitenţele celor plecaţi la muncă în Federaţia Rusă nu ar constitui o sursă importantă de venit la buget, iar „sistemul nostru energetic nu ar fi ostaticul gazelor ruseşti”.

Ilie Gulca scrie în Jurnal de Chişinău că opinia publică şi observatorii politici sunt îngrijoraţi de comportamentul antidemocratic şi iresponsabil al formaţiunile pro europene. Astfel, constată el, tergiversarea formării alianţei de guvernare este îngrijorătoare în condiţiile unor restanţe colosale în privinţa reformei justiţiei, neadoptării legii bugetului pentru 2015, precum şi a legii cu privire la finanţarea partidelor politice. Chiar dacă partidele pro europene, în special PL şi PLDM, au promis că vor comunica rezultatele etapelor de negocieri, procesul de tratative rămâne în continuare opac, este de părere autorul. În articol acesta citează mai mulţi observatori de la Chişinău. Astfel, Oazu Nantoi susţine: „sper să le aducem aminte din când în când că alegătorii nu au dispărut din Republica Moldova şi aşteaptă de la ei acţiuni concrete”.

La rândul său, expertul în drept constituţional, Nicolae Osmochescu constată că situaţia internă şi contextul extern nu pot tolera tărăgănare. Noi trebuie să intrăm în anul nou cu un guvern eficient”, conchide expertul.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG