Linkuri accesibilitate

Afacerea piratării băncii de date a companiei Sony


Un afiș al filmului „Interviul”.
Un afiș al filmului „Interviul”.

Administrația americană nu a cerut firmei SONY să oprească difuzarea comediei „Interviul”.

Piratarea bancilor de date ale firmei SONY de catre Corea de Nord a facut firma sa anuleze lansarea unei comedii, care-l viza pe liderul nord corean. Va ramine acest act de terorism cibernetic fara raspuns din partea Americii? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

O oficialitate de la Casa Alba a spus ca administratia americană are în vedere ceea ce a numit un raspuns „proportional”, impotriva celor care au piratat informatiile firmei SONY. Experti arata ca represalii ar putea angaja Statele Unite intr-o forma de conflict cu statul comunist Corea de Nord. Sursa de la Casa Alba nu a spus care ar putea fi raspunsul, precizind insa ca situatia creata preocupa la cele mai inalte nivele, inclusiv cel prezidential.

„Chestiunea este tratata ca o amenintare de securitate serioasa” – a spus Josh Earnest, purtatorul de cuvint al Casei Albe, adaugind „Exista indicii, care ne fac sa cred ca activitati de distrugere cu rele intentii au fost initiate de un operator sofisticat”. Desi purtatorul de cuvint nu s-a referit explicit la statul nord corean, in mediile de informatii americane s-a ajuns la concluzia ca Fanianul are un rol central in aceasta actiune de piratare cibernetica.

Aceasta ar fi avut la origine pelicula realizata de SONY al carei scenariu porneste de la premiza unui complot vizind asasinarea liderului nord-corean. Earnest a spus ca administratia americana nu a cerut firmei SONY sa opreasca difuzarea comediei Interviul si a luat apararea dreptului studioului respectiv de a produce o astfel de pelicula, chiar daca ea ofenseaza pe unii.

Purtatorul de cuvint a spus ca statul american apara dreptul la libera creatie, aratind ca acesta nu poate fi restrictionat prin intimidari doar pentru ca unii nu sint de acord cu vederile exprimate. El nu a precizat insa ce raspunsuri sint avute in vedere spunind chiar ca e posibil ca acestea sa fie dificil de detectat public. Purtatorul de cuvint a adaugat ca se ia in considerare si ipoteza că autorii si-ar putea dori represalii pentru a focaliza atentia asupra lor, opinie care s-a facut des auzita in relatiile Americii cu imprevizibila conducere de la Fenian.

XS
SM
MD
LG