Linkuri accesibilitate

Summit UE de iarnă - sancțiuni vs. Crimeea, dar Kremlinul e menajat


Cancelarul Angela Merkel adresîndu-se ziariștilor la Bruxelles înaintea summitului
Cancelarul Angela Merkel adresîndu-se ziariștilor la Bruxelles înaintea summitului

Și de astă dată se va evita atingerea cercurilor celor mai apropiate ale lui Putin.

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc în această seară la Bruxelles într-un moment în care Uniunea trebuie să se redefinească în fața Rusiei și a noilor amenințări, dar și în fața scepticismului crescând al populațiilor continentului vizavi de proiectul european.

E vorba de o mare schimbare în mentalitate și în funcționarea principalelor instituții europene. Noua Comisie Europeană, condusă de Jean-Claude Juncker, a intrat deja în vigoare, în schimb această întâlnire la vârf este prima condusă de noul președinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk.

E prima oară că un est-european, dintr-o țară fostă comunistă, ocupă o asemenea funcție. In circumstanțele actuale, de cvazi-război rece cu Rusia, un președinte al Consiliului European polonez, fost militant al sindicatului Solidaritatea, aduce certitudinea unei cunoașteri a mentalității Rusiei și Kremlinului la cel mai înalt nivel.

Cu toate astea, este și un summit UE al prudenței. Deși situația din Ucraina și sancțiunile evdntuale împotriva Rusiei constituie unul din principalele puncte pe agendă, președintele ucrainea Petro Poroșenko nu a fost invitat la Bruxelles.

In concluziile finale, s-au adoptat deja sancțiuni suplimentare împotriva liderilor politici din Crimeea. In schimb, și de astă dată se va evita atingerea cercurilor celor mai apropiate ale lui Putin. Altfel zis, se vor evita sancțiuni directe împotriva centrului puterii de la Kremlin.

Sigur, nu există unanimitate aici, iar unele capitale ar fi fost în favoarea unor sancțiuni mai dure. Țările baltice în primul rând, Polonia, sau chiar România, prin persoana președintelui român Traian Băsescu, pentru care acest summit este ultima apariție publică în acest rol. Basescu a spus astfel: „Trebuie noi sanctiuni pentru Rusia. Ușor, ușor, Putin o să renunțe la aroganță.

Potrivit noilor sanctiuni, cetatenii UE nu vor putea cumpara sau finanta companii din Crimeea. Anterior, UE a interzis importurile din Crimeea si investitiile noi in proiecte de infrastructura in sectoarele energetic, de transport si de telecomunicatii, precum si investitiile in explorarile de petrol si gaze.

Acum, „furnizarea, livrarea, transferul si exportul de bunuri si tehnologie... vor fi interzise", cum spune proiectul de sancțiuni.

Europa incearca să slăbeasca capacitatea Rusiei de a dezvolta industria energetica, aflata in centrul economiei sale.

Anexarea Crimeei de catre Rusia a oferit acestei tari accesul la resursele de petrol si gaze din Marea Neagra. In schimb, Ucraina a pierdut accesul la acele resurse.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG