Linkuri accesibilitate

Cheltuieli nedeclarate în campania electorală - un raport Promo-Lex


Patru din cele cinci partide care au acces în Parlament, excepţie făcând PCRM, nu au declarat cheltuieli pentru evenimente şi deplasări în scopuri electorale în afara ţării.

În campania electorală pentru alegerile parlamentare partidele nu ar fi declarat cheltuieli de cel puţin 15 milioane de lei constată Asociaţia Promo-Lex într-un raport final despre finanţarea concurenţilor electorali. Promo-lex nu exclude că unele partide au utilizat şi fonduri din exterior. Întrucât rezultatele scrutinului au fost deja validate e puţin probabilă sancţionarea partidelor care au comis aceste încălcări a legislaţiei.

Potrivit raportului Promo-Lex majoritatea partidelor care şi-au ascuns parte din banii cheltuiţi în campanie s-au încadrat în cuantumul de cheltuieli care pot fi nedeclarate. Excepţie făcând două partide, PD şi PLDM, care nu au raportat sume de zece, respectiv trei milioane de lei, depăşind astfel plafonul maxim de cheltuieli nedeclarate. Dacă acest lucru ar fi fost probat de organele de drept în timpul campaniei electorale cum s-a întâmplat în cazul Partidului „Patria”, PD şi PLDM ar fi avut aceeaşi soartă – excluderea din cursa electorală.

Analistul politic de la Promo-Lex, Corneliu Cirimpei, afirmă:

„Avem un fapt. Într-un caz organele de drept şi CEC s-au autosesizat, în alte cazuri nu s-au autosesizat şi am făcut şi o recomandare în acest sens - că de fapt trebuie să fie o atitudine egală faţă de toţi concurenţii electorali.”

Corneliu Cirimpei susţine că sumele cheltuielilor nedeclarate constatate de observatorii Promo-Lex ar fi doar vârful icebergului. De cealaltă parte, reprezentanţi ai PD şi PLDM au negat acuzaţiile care li se aduc, susţinând că ar fi declarat fiecare bănuţ cheltuit în campania electorală.

CEC susţine că din moment ce rezultatele alegerilor au fost deja validate de Curtea Constituţională încălcările semnalate de Promo-Lex pot servi doar că o lecţie pentru viitor.

Asociaţia Promo-Lex speră totuşi că instituţiile statului vor reacţiona la constatările incluse în acest raport. Expertul Corneliu Cirimpei:

„Când vor reacţiona organele de stat vom comenta în dependenţă de tipul reacţiilor. Dacă nu vor reacţiona la fel vom comenta. Să aşteptăm care va fi rezultatul analizei acestui raport de către instituţiile de stat.”

În raportul Asociaţiei Promo-Lex se mai arată că patru din cele cinci partide care au acces în Parlament, excepţie făcând PCRM, nu au declarat cheltuieli pentru evenimente şi deplasări în scopuri electorale în afara ţării. Experţii Promo-Lex nu exclud că acestea ar fi fost finanţate din exterior şi cer organelor de drept să investigheze acest lucru.

Previous Next

XS
SM
MD
LG