Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin și „virtualul Zid al Berlinului”


Conferința de presă anuală de la Moscova a președintelui Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin a susținut o amplă conferință de presă anuală la Moscova, în fața a sute de jurnaliști ruși și străini. Vorbind pe fundalul prăbușirii rublei și perspectivelor sumbre pentru economia rusă, Putin a atacat din nou Occidentul, în special Statele Unite, spunând că ar crea amenințări la adresa Rusiei.

Astăzi la Moscova (Foto: AFP)
Astăzi la Moscova (Foto: AFP)

Vladimir Putin a acuzat Occidentul că ar ridica un nou zid „virtual” al Berlinului împotriva Rusiei. Propriilor concetățeni le-a promis că economia Rusiei se va reface neapărat.

Într-o încercare să liniștească societatea îngrijorată de prăbușirea rublei și să proiecteze o imagine încrezută, Putin a spus că economia rusă o să se redreseze în doi ani, odată cu creșterea economiei globale, care va trage din nou prețul petrolului în sus.

„Și economia noastră va ieși din situația actuală. De cât timp va fi nevoie? Chiar și în cele mai adverse împrejurări, cred că va fi nevoie de vreo doi ani”.

Rubla a pierdut anul acesta jumătate din valoare pe fundalul ieftinirii petrolului și sancțiunilor occidentale. La începutul săptămânii, rubla s-a prăbușit cu o viteză și amploare nemaiîntâlnite de la criza din 1998.

La conferința de presă, Putin a fost întrebat ce salarii au demnitarii cei mai apropiați, inclusiv Igor Secin, șeful Rosneft, cea mai mare companie petroliere rusă care cere ajutoare de la stat și dacă înțelege șocul prin care trec pensionarii ruși, care și-au văzut pensia înjumătățită din cauza devalorizării rublei.

„Nu știu ce salariu are Secin. Nici propriul salariu, să fiu sincer, nu mi-l știu. Mi-l aduc și eu îl pun pe cont fără să număr. Pe-al lui Secin nu-l cunosc, dar știu că lucrătorii marilor noastre companii primesc, desigur, sume solide”.

Putin a fost întrebat dacă își asumă personal vreo responsabilitate pentru cele întâmplate cu rubla și economia și dacă își face planuri să candideze din nou la președinție când îi expiră actualul mandat.

„Este devreme pentru oricine să ia vreo decizie despre alegerile prezidențiale din anul 2018. Trebuie să lucrăm insistent pentru interesele cetățenilor Federației Ruse. Concluzia despre cine să candideze se va putea lua apoi în funcție de rezultate și de starea de spirit din societate. Iar responsabilitatea despre tot ceea ce se întâmplă în țară, este mereu mai întâi pe umerii șefului statului și apoi pe scara ierarhică în jos. Nu m-am ferit și nici nu o să mă feresc de această responsabilitate”.

Totuși, liderul rus a spus că problemele economice ale Rusiei au fost cauzate de factori externi.

„Desigur, situația de astăzi a fost provocată primordial de factori externi. Totuși, înțelegem că multe din cele spuse și plănuite pentru diversificarea economiei noastre în ultimii 20 de ani nu s-au realizat în practică”.

În remarcile despre relația cu Ucraina și Occidentul, liderul rus a folosit un limbaj combativ. La întrebarea unui jurnalist ucrainean, care a spus că Rusia a dezlănțuit o „operațiune punitivă” împotriva Ucrainei, Putin a răspuns că, dimpotrivă, Ucraina desfășoară o asemene operațiune, a dezmințit că Rusia ar avea trupe în estul Ucrainei, a spus că dorește o singură Ucraina și că situația trebuie rezolvată prin negocieri.

Putin a explicat sancțiunile occidentale împotriva Rusiei prin presupusa dorință a Occidentului s-o pedepsească atunci când prinde la puteri.

„Mă întreb și eu câte o dată: poate ar fi într-adevăr bine ca ursul nostru să stea cuminte. Să nu mai alerge purceii prin taiga, dar să se hrănească cu miere și pomușoare. Poate o să-l lase în pace. Ba n-o să-l lase. O să caute mereu să-i pună zgardă, iar cum o să-l pună, o să-i smulgă și dinții, și ghearele. În înțelesul actual, sunt forțele de descurajare nucleară. Cum numai, doamne ferește, o să se întâmple asta, nici ursul n-o să le mai trebuiască”.

Occidentul spune că a impus sancțiunile Rusiei pentru încălcarea legislației internaționale prin anexarea Crimeii și sprijinirea cu arme și militari a separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei într-un conflict prelungit soldat cu peste 4700 de morți.

Săptămâna aceasta, Statele Unite au spus că sancțiunile americane pot fi ridicate în decursul câtorva zile sau săptămâni, în funcție de deciziile pe care le va lua Vladimir Putin, căruia i se cere în primul rând să oprească sprijinul pentru separatiști.

În timp ce președintele rus vorbea astăzi la Moscova, criticând Occidentul, la Bruxelles, liderii Uniunii Europene au decis să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei pentru anexarea Crimeii. Au interzis cetățenilor și firmelor europene să facă investiții în peninsula anexată sau să aibă alte afaceri acolo, inclusiv în domeniul transportului, exploatărilor energetice și turismului.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG