Linkuri accesibilitate

Fanii leului moldovenesc


Despre declinul leului autohton se vorbeşte mai puţin decît despre prăbuşirea rublei ruseşti…

Toată lumea de la noi urmăreşte cu îngrijorare prăbuşirea rublei ruseşti. Toţi vorbesc despre destinul economic al Rusiei.

Între timp, se duce de rîpă şi leul moldovenesc. Cîne îşi imagina acum un an că un Euro va costa aproape 20 de lei? Am impresia însă că despre declinul leului autohton se vorbeşte mai puţin decît despre prăbuşirea rublei ruseşti…

Îmi amintesc, cu o uşoară nedumerire, de guvernanţii şi economiştii autohtoni care de-a lungul timpului au ridicat în slăvi leul moldovenesc, care l-au prezentat mereu ca pe o super-valută, puternică şi infailibilă.

Îmi amintesc cum la fiecare întărire a valutei străine ieşeau la rampă, ca la comandă, experţii şi guvernanţii autohtoni care ne linişteau şi ne lămureau că deprecierea leului e un lucru provizoriu, că leul îşi va reveni în fire, că nu trebuie să fim panicaţi.

Şi leul şi-a tot revenit în fire pînă am ajuns la situaţia deplorabilă de azi. Un Euro e aproape 20 de lei! Păi, unde sînteţi voi, dragi fani ai leului moldovenesc, care ne-aţi insuflat optimism de-a lungul anilor? De ce vocile voastre nu sînt la fel de ritoase ca altădată? Şi de ce alţi fani ai valutei naţionale au luat apă în gură?

Hai, explicaţi-ne acum, cum o făceaţi în trecut, că leul e paraleu, că e un soi de voinic din poveste care îi va învinge pe toţi. Sau nu mai aveţi nici voi încrederea cu care ne-aţi hrănit mereu? Păi, ce să facem acum, stimabililor? Poate cineva să ne ofere certitudinile de altădată?

Eu iată ce vreau să zic, stimaţi ascultători. Eu cred că acum fiecare trebuie să ia decizii pe cont propriu, să-şi asume riscurile. Nu cred că mai are sens să-i ascultăm acum pe cei care au tot perorat despre vigurozitatea leului…

XS
SM
MD
LG