Linkuri accesibilitate

Implicațiile devalorizării rublei rusești asupra economiei globale


©Shutterstock
©Shutterstock

Înrăutățirea situației economice a Rusiei îl face pe Vladimir Putin și mai imprevizibil.

Atit rubla cit si pretul petrolului sint in scadere marcata. Cele mai recente masuri ale Bancii Centrale a Rusiei nu au oprit scaderea cursului monedei.

Analistii economici prognozeaza ca economia Rusiei va intra in recesiune in 2015. Se estimeaza ca impactul asupra economiei globale va fi minim, pentru ca economia Rusiei nu are o pondere prea mare.

Dar ce se intimpla acum reaminteste de efectul pe care o scadere marcata a pretului petrolului il poate avea asupra tarilor mari producatoare.

Aici in America se pune si intrebarea daca Rezervele Federale se vor angaja - asa cum se anticipa - intr-o marire treptata a ratelor dobinzilor.

Analisti mai spun ca inrautatirea situatiei economice a Rusiei il face pe Vladimir Putin si mai imprevizibil, pentru ca el va incerca sa isi mentina puterea chiar si fara a putea oferi prosperitate relativa, ca pina acum.

Charles Movit de la firma HIS Global spune ca nivelul rublei va depinde mai mult de pretul titeiului si de sanctiunile occidentale decit de masurile interne din Rusia.

Movit crede ca dupa ce a incercat interventii pe piata valutara si ridicarea dobinzilor, regimul de la Kremlin mai are acum doar optiunea restrictionarii iesirilor de capital din Rusia.

Intre motivele pentru care pretul petrolului scade este hotîrîrea Arabiei Saudite de a-i alunga de pe piata pe cei care produc la preturi mari, intre care si Statele Unite, dar si Rusia.

Movit crede ca rubla se poate redresa daca Arabia Saudita se razgindeste. Ce se intimpla acum in Rusia are un efect destabilizator in alte tari in curs de dezvoltare, unde investitorii nu isi mai asuma riscuri.

Si aceasta instabilitate ar putea convinge Banca Centrala americană, Rezervele Federale, sa mai astepte cu ridicarea ratelor dobinzilor.

Intre timp, presedintele Obama va semna noi sanctiuni impotriva Rusiei, ca urmare a actiunilor acesteia in Ucraina. Noile sanctiuni ii vizeaza pe producatorii de armament.

Previous Next

XS
SM
MD
LG