Linkuri accesibilitate

Analistul şi fraza imensă


Termeni mult prea complicaţi pentru mătuşa Grăchina.

De la o vreme încoace văd o puzderie de analişti care ne explică dedesubturile situaţiei socio-politice şi economice. Faptul e necesar pesemne şi e frumos! De ce să nu profităm de explicaţiile unor expreţi, unor oameni docţi? De ce să nu aflăm mai multe de la nişte cunoscători ai domeniilor sus-pomenite?

Mărturisesc însă că uneori sînt într-o mare dificultate şi nu înţeleg prea bine ce spun experţii şi analiştii. Chestia e că unii experţi folosesc fraze lungi, stufoase, şi pe deasupra burduşite cu termeni mult prea complicaţi pentru mătuşa Grăchina.

În frazele acestea, propoziţiile nu sînt legate prea bine din punct de vedere logic şi gramatical, fapt care mă derutează.

Un reprezentant al unui ONG, un domn realmente deştept, pe care îl respect mult, a luat obiceiul să expună o idee înainte să se fi terminat ideea anterioară. Tu te aştepţi ca omul să termine un gînd, pe cînd el deja îţi vorbeşte despre altceva. Asta face mesajul greu de digerat nu numai pentru un simplu muritor, ci şi pentru un om mai pregătit.

Explicaţiile analiştilor se transformă astfel într-un soi de hăţiş semantic şi gramatical prin care bîjbîie o sumedenie de ascultători năuciţi. Şi asta e păcat. Căci experţii sînt fără doar şi poate elevaţi, deştepţi. Ar trebui doar să-şi simplifice şi ordoneze mai bine discursul.

Eu i-aş sfătui să utilizeze propoziţii scurte şi să numească cu cuvinte simple, foarte exact, lucrurile la care se referă. Mai bine patru-cinci propoziţii scurte şi clare decît o frază imensă-arborescentă pe care e greu s-o urmăreşti. Gîndul ar trebui dus pînă la capăt. Nu începi altul pînă nu-l termini pe cel precedent.

În aşa fel cred că explicaţiile multor analişti autohtoni ar deveni mai lizibile şi mai atrăgătoare. Şi am fi în cîştig toţi.

Apropo, aştept cu nerăbdare să mi se explice, cu propoziţii scurte şi clare, ce trebuie să facă poporul cu leii pe care îi are la ciorap. Prea senini şi optimişti mi s-au părut analiştii în timp ce rubla rusească se prăbuşea vertiginos. Avem motive să fim optimişti?

XS
SM
MD
LG