Linkuri accesibilitate

„Unul din colegii mei și-a dat ultima suflare în brațele mele”


Lumînări pentru vicitimele atacului de la școala din Pehawar, Pakistan, 16.12 2014
Lumînări pentru vicitimele atacului de la școala din Pehawar, Pakistan, 16.12 2014

Mărturii ale unor elevi care au supraviețuit masacrului de la Peshawar.

125 de morți și 122 de răniți, majoritatea elevi, este bilanțul masacrului care a avut loc marți dimineață la o școală din Peșawar, nord-vestul Pakistanului, într-un atacat al Talibanilor. Potrivit agenției Reuter, un purtător de cuvânt al Talibanilor a spus că școala patronată de armata pakistaneză a fost aleasă ca țintă a atacului astfel ca inamicii milițiilor islamiste „să simtă durerea” pe care o simt și Talibanii când armata le atacă familiile. Premierul pakistanez Nawaz Șarif a numit masacrul o tragedie națională și a pornit din capitală spre Peșawar. După sîngerosul atac, elevii care au supraviețuit au descris masacrul. Relatarea lui corespondentului Zaland Iusufzai de la Radio Mashaal e rezumată de Lucian Ștefănescu.

Elevii se adunau în sala mare a școlii pentru un instructaj de prim-ajutor când militanții au luat cu asalt școala publică a armatei din Peshawar, ca răzbunare pentru recentele operațiuni militare în volatila din Waziristanul de nord, din nordvestul Pakistanului.

Lacrimi și sicrie la Peshawar...
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:08 0:00

Ebad, elev în clasa a 10-a, e unul din supraviețuitorii atacului în care au fost ucie 125 de persoane, iar altele 122 rănite, majoritatea lor elevi:

„La 10 și jumătate azi dimineață, am fost chemați în sala mare la un instructaj de prim-ajutor făcut de un colonel. Cînd am intrat, au izbucnit focurile de armă și atacatorii s-au năpustit în sală, unde au ucis foarte mulți elevi, vreo 40-50 de elevi au fost împușcați chiar în fața mea, și au tras și în colonel. Au fost și explozii de bimbe. Am văzut patru sau cinci militanți îmbrăcați complet în negru.”

De acolo, continuă să povestească Ebad, militanții s-au îndreptat spre alte săli de clasă, unde învățau cam 500 de elevi:

„Unul din colegii mei și-a dat ultima suflare în brațele mele, mulți elevi erau împușcați în picioare, în față și în spate”.

Un alt elev, Anees, se afla într-o sală de curs pentru clasa a IV-a când s-au auzit focurile de armă.

„Învățătorul ne-a spus că e un exercițiu militar afară. Dar când ne-am uitat pe fereastră, soldații au intrat în clasă și ne-au spus să ieșim”, povestește Anees, care i-a văzut pe doi dintre atacatori. „Am fugit din clasă, cum ne-au spus profesorii. Un profesor și o profesoară au fost uciși.”

Hammad Ahmand, elev în clasa a VI-a, spune că militanții au intrat în școală purtînd uniforme al forțelor de securitate. Aveau fețele acoperite și au început să tragă în elevii care se aflau în cantina școlii.

La început, spune Ahmand, unii din elevii mai mari au crezut că e o farsă, că niște colegi se prefăceau că sînt militanți:

„Apoi au început să tragă”, adaugă Ahmand, „băieții au luat-o la fugă, iar militanții au intrat în clase și au început să tragă”.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG