Linkuri accesibilitate

Petrolul care îmbată


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

2014 se încheie încheind supremația petrolului care a dat în 50 de ani putere și bogăție celor ce nu le-au putut crea altfel.

Nu știu dacă veți fi de acord, dar anul se încheie cu o veste bună de la bursă. Prețul petrolului se prăbușește. Acum cîțiva ani, lumea se resemnase cu 200 de dolari pe baril. Astăzi, țițeiul a ajuns la 65 de dolari și proiecțiile spun că va coborî pînă la 40 de dolari. În principiu, orice ieftinire e o veste bună. Dar prăbușirea prețului la petrol e mai mult de cît atît.

2014 se încheie încheind supremația petrolului, care a dat în 50 de ani putere și bogăție celor ce nu le-au putut crea altfel. Țările arabe au construit dictaturi, excese nemaivăzute și corupție internațională.

Rusia a ținut în viață sistemul sovietic și pe aceași bază încearcă acum să se prezinte drept forță mondială. Anul trecut petrolul a adus 250 de miliarde în Rusia și a dat 70% din exporturi. Venezuela și Nigeria au pretins că fac pași înainte doar pentru că vînd petrol.

În toate cazurile, petrolul a adus bani, banii au ajuns să țină la putere grupuri politice închise și dictaturi. Beneficiarii au construit palate și tot felul de extravaganțe pentru turiști, dar au rămas pe loc. Oamenii de rînd nu s-au ales cu nimic.

Dacă această cascadă de bogăție seacă, măcar în teorie, statele petroliere vor fi obligate să se descurce altfel. Nu e sigur că va fi așa, dar era bogățIilor irosite s-ar putea încheia și asta e o veste bună. Poate că va începe în sfîrșit și prin aceste locuri era lucrurilor făcute cu capul.

Previous Next

XS
SM
MD
LG