Linkuri accesibilitate

Reforma sistemului sanitar moldovenesc și sprijinul Uniunii Europene


Un reportaj de Diana Răileanu.

Reprezentanţa Uniunii Europene la Chişinău a discutat luni despre sprijinul pe care ţările comunitare îl acordă Moldovei pentru democratizarea ei şi pentru reforma economică, politică şi socială. În ultimii zece ani Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova pentru reformarea sistemului de sănătate peste 60 de milioane de euro. Banii, în mare parte, au fost investiţi în modernizarea infrastructurii spitalelor din ţară şi procurarea de echipamente moderne. Cît de eficiente au fost aceste investiţii? Relatează Diana Răileanu:

În faţa studenţilor Academiei de Studii Economice, reprezentanţii Delegaţiei Uniunii Europene şi ai organizaţiilor partenere în Republica Moldova au vorbit despre eficienţa reformelor din domeniul sănătăţii, reforme care au beneficiat şi de suport european.

Concluzia experţilor a fost că în pofida investiţiilor din ultimii ani în infrastructura spitalelor din ţară, medicii, în special cei din localităţile rurale, părăsesc sistemul în căutarea unor salarii mai atractive.

Datele statistice cu care operează autorităţile arată că în ultimii douăzeci de ani, sistemul medical din Republica Moldova a rămas fără 40 la sută din specialişti. Ala Nemerenco, expertă în domeniu, spune că autorităţile mai au şansa să redreseze situaţia, dacă vor lua în calcul următoarele aspecte:

„Este vorba de îmbunătăţirea salariilor. Nu vorbim despre un salariu ca în Franţa pe care îl va avea un medic peste noapte, dar el trebuie îmbunătăţit, fiindcă este inadmisibil ca un lucrător medical să câştige mai puţin decât este salariul mediu pe ţară. Este vorba de condiţiile de muncă, de relaţia cu administraţia, este vorba de managmentul cadrelor medicale în instituţii. Eu cred că aceste schimbări trebuie să le facem în paralel.”

În ultimii 10 ani Uniunea Europeană a oferit Moldovei asistenţă pentru sănătate în valoare de 60 de milioane de euro. Anul acesta, bunăoară, Guvernul a primit o tranşă de 6 milioane de euro pentru reformarea şi echiparea centrelor de sănătate publică din raioanele ţării. Odată cu semnarea Acordului de Asociere, numărul proiectelor susţinute financiar de UE ar putea creşte, întrucât domeniul sănătăţii reprezintă un capitol important din acest acord. Însă, observă reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Republica Moldova, Jarno Habicht, partenerii occidentali ai Moldovei ar avea şi anumite aşteptări:

„În ultimii ani au fost începute mai multe reforme bune, important este ca acestea să fie duse la bun sfârşit. Care sunt provocările imediate ale autorităţilor care ar putea îmbunătăţi viaţa oamenilor? În primul rând, accesul la medicamente pentru toată lumea, în special pentru cei cu venituri modeste. De asemenea, suntem în aşteptarea optimizării spitalelor din ţară. În Republica Moldova, în ultimii 20 de ani, numărul spitalelor a fost redus de la 400 la o sută, ceea ce este bine, însă mai e loc. Acest lucru ar permite economisirea unor sume mari de bani care vor putea fi ulterior reinvestiţi în sistem. Un alt aspect important îl reprezintă şi îmbunătăţirea asistenţei medicale primare, calităţii serviciilor din domeniul sănătăţii publice.”

Pentru că dezbaterea publică de luni a avut loc în faţa studenţilor, după eveniment am căutat să aflu de la mai mulţi tineri ce ar trebui să se schimbe în sistemul de sănătate din Republica Moldova astfel încât pacienţii să beneficieze de servicii mai calitative:

„În primul rând, trebuie să se schimbe atitudinea medicilor faţă de pacient, să nu fie privit ca un client.”

„Eu, de exemplu, am stat în urmă cu două săptămâni în spital. Desigur, fiecare dintre noi mai pune câte ceva în buzunar asistentelor medicale. O pacientă din aceeaşi odaie cu mine nu a dat bani... nimeni nu s-a apropiat de ea.”

„Cumva, modul în care se implementează acum reformele în sănătate se fac spre binele cetăţenilor, dar într-un mod mai ineficient. Se investeşte foarte mult în tehnologie, dar mai puţin în specialişti profesionişti, în servicii acesibile tuturor, inclusiv la sate, în acelaşi mod precum sunt la oraş accesibile.”

Au fost opinii ale tinerilor care au participat astăzi la dezbaterea publică despre asistenţa europeană oferită Republicii Moldova pentru reformarea sistemului de sănătate. De altfel, în ultimul timp, mai mulţi demnitari europeni au anunţat la Chişinău disponibilitatea Uniunii de a oferi Moldovei în următorii patru ani o asistenţă de 410 milioane de euro, aşteaptând în schimb de la guvernul moldovean reforme profunde şi cuprinzătoare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG