Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Vladimir Voronin a nimerit într-o situaţie dificilă din cauza aşa-zisei primăveri ruseşti”


Valentina Ursu în dialog cu directorul Asociației pentru Democrație Participativă despre oferta făcută PCRM partidelor-proeuropene

Europa Liberă: E o surpriză ceea ce declară PCRM-ul?

Igor Boţan: „Nu cred că este o surpriză declaraţia Partidului Comuniştilor de a coopera cu guvernarea. Trebuie să fie clar că Partidul Comuniştilor rămâne în opoziţie, dar Partidul Comuniştilor a avut un tic care l-a dat în vileag ce aşteaptă. În ciclul electoral şi în ciclul legislativ trecut Partidul Comuniştilor invoca în permanenţă altruismul de care a dat dovadă în 2005, atunci când a stat la masă cu opoziţia şi a oferit opoziţiei pârghii de control în societate, ca să fie angajată, angrenată în procesul politic din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar unii se întreabă dacă chiar a oferit CEC-ul, CCA-ul şi Curtea de Conturi PCRM-ul opoziţiei de pe atunci?

Igor Boţan: „Cel puţin în ceea ce priveşte Comisia Electorală Centrală, da, este un lucru care nu poate fi negat. Şi în instituţiile în care deciziile se iau de o manieră colectivă, să zicem aşa, colegială, sigur că opoziţia a fost reprezentată şi în Curtea de Conturi, şi în alte instituţii. Deci, nu putem nega acest lucru, că a fost o experienţă relativ bună pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Şi cât de credibil e acum Vladimir Voronin, făcând această ofertă celor trei partide proeuropene?

Igor Boţan: „Eu cred că este foarte credibil. Pentru că Vladimir Voronin a nimerit într-o situaţie dificilă din cauza aşa-zisei primăveri ruseşti (русская весна), care a început în estul Ucrainei. Partidul domniei sale a fost scindat, pentru că s-au găsit lideri în devenire care au decis să susţină în totalitate demersul preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de anexare a Crimeii şi de constituire a ceea ce se numeşte Novorosia, parte a căreia, probabil, trebuia să devină Transnistria, sudul Basarabiei ş.a.m.d. Vladimir Voronin, ca un politician responsabil, nu s-a angajat în acest proiect, iar cei care s-au angajat în acest proiect au ştiut să convertească aproape jumătate din electoratul domniei sale şi aşa a apărut partidul învingător, Partidul Socialiştilor. Deci, trebuie să fie clar pentru toată lumea, proiectul politic al lui Vladimir Voronin a fost unul de exploatare a nostalgiilor.”

Europa Liberă: Cât de comod ar fi domnul Voronin pentru ceilalţi actori care urmează să plămădească această coaliţie de guvernare?

Igor Boţan: „Nu este comod deloc. Nici domnului Voronin nu-i este foarte comod în această situaţie. Deci, este o reacţie la un fapt împlinit, că s-a găsit un lider politic în Republica Moldova care i-a convertit partea de electorat prorusească, partea agresivă, dacă îi putem spune aşa, până la o anumită măsură, care trăieşte nu doar cu nostalgiile de pe urma dispariţiei Uniunii Sovietice, dar trăieşte şi cu visul că în spaţiul postsovietic poate fi lansat un nou proiect „Русский мир”, adică lumea rusească ş.a.m.d. Cei care au prins această momeală s-au dus de la Voronin.”

Europa Liberă: Eu întrebam cât de comod este PCRM-ul, în frunte cu Vladimir Voronin, pentru ceilalţi actori care vor să constituie această coaliţie proeuropeană?

Igor Boţan: „Nu este deloc comod. Deci, ei pot înjgheba o alianţă cu o majoritate relativă. Domnul Voronin îi poate doar ajuta să aleagă şeful statului, dacă nu schimbă formula. Pentru acest serviciu ei trebuie să cedeze ceva. Deci, trebuie să invite Partidul Comuniştilor să fie un fel de opoziţie, pe care noi anterior o numeam constructivă. Pentru că poziţia neconstructivă este proiectul lui Dodon. Igor Dodon cu partidul domniei sale şi-a îngustat spaţiul de manevră până la nu se mai poate. Deci, nimeni nu va dori din clasa politică care, iată, este pe poziţii să comunice, să facă proiecte comune cu domnul Dodon. Deci, Voronin face un compromis ca să-şi menţină resturile pe care le poate salva, să aibă destul timp ca să poată să facă o analiză. Pentru că domnul Voronin a fost luat prin surprindere, a spus că nu s-a aşteptat la aşa ceva. Deci, această formaţiune, ceea ce a mai rămas din Partidul Comuniştilor, are nevoie de timp pentru relaxare, pentru regândire: pot ei în continuare să exploateze nostalgiile pentru Uniunea Sovietică sau trebuie să se transforme într-un nou partid politic. Partea, să zicem aşa, prorusească care visează la un nou proiect „Русский мир” s-a dus cu Dodon. E clar. Aici tragem linia şi vedem ce facem mai departe.”

Europa Liberă: Această poziţie a domnului Voronin şi a Partidului Comuniştilor ar putea să-l ducă în opoziţie pe Mihai Ghimpu şi Partidul Liberal?

Igor Boţan: „Nu cred. Şi cred că ar fi o mare greşeală, dacă s-ar proceda aşa. Eu cred că domnul Voronin trebuie să rămână în opoziţie, pe care noi o numim cu toţii opoziţie constructivă. Eu cred că evoluţiile din Ucraina, din Federaţia Rusă, pe care nu le putem prognoza acum, vor arăta că proiectul lui Igor Dodon este un proiect care nu duce nicăieri. Şi atunci domnul Voronin dacă reuşeşte să-şi refacă partidul, poate recuceri o parte din electoratul care l-a părăsit. Va fi foarte greu, dar cred că miza aceasta pentru recucerirea propriului electorat, pentru a-i convinge pe oameni că proiectul domnului Dodon este unul care nu duce nicăieri, nu are finalitate, Uniunea Vamală este un proiect care va merge foarte greu. Nu poţi face Uniunea Vamală cu Rusia-Belarus peste capul Ucrainei. Nu poţi antagoniza Ucraina, având pretenţii teritoriale faţă de această ţară şi să crezi că această ţară va fi loială pentru tranzitul bunurilor moldoveneşti în Federaţia Rusă ş.a.m.d. De aceea, cred că domnul Voronin are nevoie de timp, ca cetăţenii Moldovei să înţeleagă că modul în care au votat a fost unul nu tocmai adecvat. Iar domnul Dodon trebuie să-şi reconsidere poziţiile şi să recunoască că a procedat în interesul formaţiunii sale, dar poate duce Republica Moldova într-o situaţie şi mai proastă decât cea în care se află acum.”

Europa Liberă: Deci, aţi lăsat să se înţeleagă că domnul Ghimpu, împreună cu liberalii, revin în barca guvernării?

Igor Boţan: „Eu cred că este normal să fie acest triplet – liberalii, liberal-democraţii şi democraţii. Pentru că cel puţin la nivel de mesaj ceea ce spun ei converge. Partidul Comuniştilor spune că trebuie revăzut Acordul de Asociere. Deci, nu sunt împotriva Acordului de Asociere. Dar cum? Ei trebuie să explice cum trebuie revăzut. Şi dacă liberal-democraţii şi democraţii intră în coaliţie, eventual, cu domnul Voronin, ei trebuie să aibă răspunsuri la întrebarea: „Ce fel de revizie a Acordului de Asociere este necesară în situaţia când noi avem deja Planul de Acţiuni?”. Şi, a propos, Partidul Liberal Democrat s-a angajat în campania electorală să implementeze prevederile Acordului de Asociere în trei ani de zile, lucru care este absolut peste posibilităţile Republicii Moldova. Eu cred că Republica Moldova şi în zece ani nu va putea să implementeze toate prevederile Acordului de Asociere. Dacă Partidul Liberal Democrat ar intra acum în coaliţie cu Partidul Comuniştilor, care trebuie să insiste asupra modificărilor care trebuie negociate şi modificările nu vor fi, evident, la acord, ci la anexele acordului. Deci, iar e vorba de pierderi de timp. Acum Republica Moldova este obligată să se angajeze în implementarea Acordului de Asociere, rapid şi eficient.”

Europa Liberă: Domnule Boţan, dar de ce atât de greu se constituie această coaliţie de guvernare?

Igor Boţan: „Pe mine nu mă deranjează faptul că se constituie greu. Au, potrivit Constituţiei, încă aproape două săptămâni.”

Europa Liberă: Până la finele acestei luni?

Igor Boţan: „Da. Nu aceasta mă deranjează. Mă deranjează faptul că totul se face în secret. Şi noi putem să-i bănuim, din experienţa anterioară, că împart funcţiile şi discută despre sferele de influenţă ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Şi atunci cine va guverna Republica Moldova în următorii patru ani?

Igor Boţan: „Aceasta e problema noastră, a cetăţenilor, pe de o parte, şi a partenerilor europeni, pe de altă parte. Pentru că Acordul de Asociere este un document obligatoriu atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru partenerii europeni, pentru Comisia Europeană. Deci, presiunile trebuie să fie exercitate din două părţi, guvernul să fie flanca de o presiune puternică din partea societăţii moldoveneşti, pe de o parte, şi de Comisia Europeană pe de altă parte. Şi în acest context e bine să ai şi o opoziţie constructivă, cum poate fi Partidul Comuniştilor; cu domnul Dodon, probabil, nu au ce discuta. Domnul Dodon vrea „toţi jos, Uniune Vamală, am terminat cu Acordul de Asociere”. Deci, poziţia domniei sale este radicală. Acest radicalism nu poate fi acceptat acum de către societate.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG