Linkuri accesibilitate

„Politicienii procedează pe vechi, n-au deocamdată curajul să discute deschis agenda și funcțiile” (V. Gârneț/Ziarul Național)


Un comunicat al Serviciului de energie şi utilităţi din regiunea transnistreană (Mold-street).

Editorialistul Vasile Gârneț scrie în Ziarul Național că informații veridice despre negocierile purtate de partidele proeuropene sunt puține și lumea se agață de zvonuri. „Politicienii procedează pe vechi, n-au deocamdată curajul să discute deschis agenda și funcțiile, deși obiectivele noii guvernări sunt clare, certe și imperative: lupta anticorupție și reformele cerute de Acordul de Asociere”, notează autorul. În opinia sa, demne de urmărit sunt și teoriile care se fac despre reconfigurările din noul Parlament. Astfel, se presupune că ar fi posibile unele reașezări politice, inclusiv prin ademenirea, contra preț, a unora către o nouă „învățătură”. La fel de fragilă și nesigură pare și echipa veteranului Voronin, încât s-ar putea să avem revelația că cineva dintre deputații comuniști se va lăsa de marxism-leninism, este de părere autorul.

Comuniștii se cer la guvernarea Republicii Moldova”. Astfel își intitulează George Damian comentariul publicat în Adevărul Moldova. În opinia sa, până la alegerea preşedintelui republicii mai este cale lungă şi nu este de loc clar dacă până atunci comuniştii nu vor găsi cumva motive să se răzgândească. Autorul susține că instituţiile a căror conducere o pretind comuniştii se vor putea transforma în arme extrem de eficiente pentru sabotarea unei guvernări europene – iar acest lucru va fi o certitudine, nu o speranţă precum promisiunea votării preşedintelui în 2016. La o primă vedere, soluţia cooptării comuniştilor pare comodă, notează George Damian, însă, remarcă el, nu este deloc limpede ce fel de garanţii există în această direcţie. Partidele pro-europene ar trebui să-şi asume riscul drumului pe care au început să-l parcurgă, pentru că garanţia de stabilitate prin alianţa cu comuniştii reprezintă o fugă faţă de propriile promisiuni, conchide autorul.

Jurnaliştii de la portalul Mold-Street scriu că Moldova ar putea rămâne fără energie electrică, Centrala Electrică de la Cuciurgan fiind singurul furnizor şi garant al securităţii energetice a republicii. Autorii fac referire la un comunicat al serviciului de energie şi utilităţi din regiunea transnistreană, care acuză scheme netransparente la plata livrărilor de energie şi faptul că regiunea suportă pierderi imense, urmare a devalorizării leului moldovenesc. Jurnaliştii notează că deocamdată autorităţile de la Chişinău nu au reacţionat la acest comunicat, dar situaţia este gravă în opinia lor. Şi asta pentru că Centrala de la Cuciurgan asigură circa 80 la sută din necesarul Moldovei de energie electrică şi o eventuală sistare a livrărilor, ar putea provoca o catastrofă economică, se arată în articol.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG