Linkuri accesibilitate

O rezoluție ONU pentru retragerea forțelor israeliene din teritoriile ocupate


Washingtonul nu a decis încă dacă o rezoluție ONU este calea de urmat.

Care este pozitia americana fata de o rezolutie ONU care prevede un termen pentru retragerea israeliana din teritorii palestiniene? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Israelul spera ca Statele Unite vor respinge o astfel de rezolutie, folosindu-se de dreptul la veto. Dar o sursa oficiala americana a declarat ca este prea devreme pentru o astfel de decizie.

Secretarul de stat american, John Kerry se intilneste astazi la Roma cu premierul Israelului, Benjamin Netaniahu, pentru a discuta variante, vizind crearea unui stat palestinian, despre care se vorbeste la ONU. Ulterior, seful diplomatiei americane se va deplasa la Paris pentru consultari cu oficialitati europene si apoi la Londra, pentru discutii cu negociatorul palestinian Saeb Erekat si o delegatie a Ligii Arabe, care va cere Washingtonul-ului sa nu se opuna prin veto propunerii.

Aceste intilniri de ultima ora scot la iveala ingrijorarea Americii cu privire la eforturile unor membri ai Consiliului de Securitate de a prezenta o noua propunere, inainte de alegerile din Israel, programate in martie.

Kerry a declarat ca isi doreste sa reduca tensiunile. Iordania a prezentat o propunere de rezolutie celor 15 membrii in Consiliul de Securitate, care prevede ca ocupatia israeliana in teritorii palestiniene sa inceteze pina in noiembrie 2016. Franta, Marea Britanie si Germania discuta o alta propunere, dar o sursa oficiala americana arata ca nu se manifesta consens si ca Statelor Unite nu li s-a solicit sa adopte o pozitie.

Un diplomat occidental a declarat ca europenii doresc sa redacteze o rezolutie, care sa se bucure de consens si ca au senzatia ca Statele Unite ar putea lua in considerare stabilirea unui termen pentru retragerea israeliana. Dar o persoana oficiala de la Departamentul de Stat a spus ca Washingtonul nu a decis inca daca calea de urmat este o rezolutie ONU.

O declaratie a Autoritatii Palestiniene arata ca rezolutia va fi supusa aprobarii Consililui imediat dupa ce Kerry se intilneste cu delegatia Ligii Arabe. Ministrul israelian pentru Chestiuni Strategice, Yuval Steinitz, a spus ca Israelul se astepta ca o rezolutie impotriva sa sa primeasca vetoul american. „Asa a fost dintotdeauna si asa asteptam si acum”. Ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman crede insa ca Statele Unite nu par doritoare sa foloseasa dreptul la veto, dar isi coordoneaza raspunsul cu premierul Netaniahu.

XS
SM
MD
LG