Linkuri accesibilitate

Artur Reșetnicov: „Am putea să examinăm posibilitatea inițierii consultărilor cu partidele parlamentare în scopul consolidării societății”


Un interviu cu un lider al PCRM după ultima ședință a Comitetului Central și deciziile anunțate cu acel prilej.

Membrii Comitetului Central al Partidului Comuniştilor au dat de înțeles sâmbătă că ar accepta colaborarea cu viitoarea coaliţie de guvernare de la Chișinău. Europa Liberă l-a intervievat pe marginea acestui subiect pe unul din fruntașii PCRM, Artur Reșetnikov.

Artur Reșetnicov: „În primul rând, noi nu am spus că putem colabora cu coaliția, nu există nici o coaliție. Există partidele care au acces în Parlament. Noi ne-am expus că am putea să examinăm posibilitatea inițierii consultărilor cu partidele parlamentare în scopul consolidării societății, întăririi indepedenței, suveranității, neutralității, reintegrării țării. Cu alte cuvinte, dacă partidele aflate în Parlament vor lăsa într-o parte unele divergențe și ideologii, și vor lua ca bază opțiunea alegătorilor, cetățenilor, care vor lucruri firești: pace și bunăstare în Republica Moldova, în așa fel Partidul Comuniștilor ar putea să pună umărul pentru dezvoltarea Moldovei.”

Europa Liberă: Presa a și scris că sunteți gata să votați peste un an și jumătate șeful statului, dacă obțineți trei instituții, sunt citate, cel puțin, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Curtea de Conturi, Comisia Electorală Centrală.

Artur Reșetnicov: „Presa reflectă ceea ce dorește sau ceea ce încearcă să înțeleagă. Alegerea președintelui țării este un punct în care ar putea începe o criză politică, de care nu au nevoie cetățenii Republicii Moldova, indiferent pentru cine au votat, pentru noi sau pentru alte partide. Sigur că în zilele acestea, când se pune la cale o nouă majoritate parlamentară, deputații trebuie să aibă grijă ca această majoritate să fie stabilă, să fie pe întreg mandat al parlamentului.

Din start, ar fi corect ca să evităm acest blocaj, care ar putea să fie în martie 2016. De aceea, noi, comuniștii și am spus că posibilitatea unei majorități care din start ar evita acest blocaj, ar fi în beneficiul R. Moldova.”

Europa Liberă: Cu alte cuvinte, spuneți acestor partide că dacă vreți să vă ajutăm la alegerea șefului statului, trebuie să discutăm, nu?

Artur Reșetnicov: „Nu chiar așa. Trebuie să discutăm, trebuie să avem dialog la sigur, dar noi reieșim din faptul că cetățenii sunt foarte divizați, și nu doar pe opțiunea pro-est sau pro-vest. În general societatea este dezbinată și alegerile parlamentare asta au dovedit. Rolul politicienilor și mai ales al partidelor care au intrat în Parlament, indiferent de culoare, dacă se gândesc la Republica Moldova, datoria noastră este de a consolida societatea. Noi nu avem nevoie de dezbinări în societate, pentru că aceasta nu duce nici la dezvoltarea economică, nici la bunăstarea oamenilor. De fapt, duce la distrugere statului Republica Moldova.

Iată, pornind de la aceast pericol care este aproape, aproape de casele noastre, noi am ieșit cu acest apel de consolidare a societății și politicienii, dacă sunt responsabili și cu adevărat se gândesc la țară, trebuie să dea primii exemplul de consolidare a clasei politice. Și noi suntem siguri că dacă politicienii vor face așa, cetățenii vor urma cu siguranță acest pas.”

Europa Liberă: De ce totuși ați luat acestă decizie? Pentru unii sună cam ciudat, pentru că țara era divizată și cinci ani în urmă?

Artur Reșetnicov: „Noi, comuniștii am întins mâna cetățenilor și noi trebuie să învățăm lecțiile, care uneori nu au fost reușite și nu au fost în beneficiul societății, țării sau cetățenilor. Cred că e timpul să coborâm de pe baricade, să nu ne mai împușcăm politic unul în altul. Suntem o țară, suntem un popor și este important să facem ceva pentru cetățenii Republicii Moldova. Dacă vom arunca săgeți unul în altul, țara nu numai că va stagna și va rămânea pe loc, dar este riscul ca să se ducă în întuneric.”

Europa Liberă: Foștii colegi de-ai dumneavoastră, cei excluși din partid, probabil ați văzut cum au comentat. Domnul Tkaciuk a scris ieri pe blog că e și panahidă, e ceremonie de adio cu PCRM. De ce credeți că o face și cum i-ați răspunde?

Artur Reșetnicov: „Mi-e greu să comentez de ce o face, mai ales că tot ei, încă din luna iunie, nu numai că au pierdut legătura cu partidul, dar chiar și în campania electorală au lucrat împotriva imaginii și a liderului partidului, și a partidului în general. Eu regret astfel de declarații. Întotdeuna, acest personaj s-a ascuns după spatele domnului Voronin și făcea ceea ce făcea. Toate activitățile dumnealui nu au dus la bunăstare, la pace în Republica Moldova. Acest radicalism, el nu este caracteristic poporului moldav și aceste declarații, ele nu vin să ajute cu ceva. Noi așteptăm propuneri, opinii care ar fi pentru făurirea, pentru a crea ceva, dar atunci când vii permanent cu mesaje de distrugere, de panihide, asta e secolul trecut și regret astfel de atitudine, rămâne pe conștiința și moralul acestor persoane.”

Europa Liberă: Acum, domnule Reșetnnicov, înțeleg că partidele la care v-ați adresat nu au răspuns în nici un fel? Cum vă așteptați să răspundă?

Artur Reșetnicov: „Noi nu ne-am adresat direct partidelor. Aceasta a fost o hotărâre a noastră internă, dar concomitent și un mesaj public pentru întreaga societate. Scopul nostru este de a consolida societatea, iar politicienii ar putea să dea nu numai un exemplu de consolidare a societății, dar și să urgenteze acest proces prin acțiuni concrete.

Repet, indiferent de ideologia sau culoarea partidelor care au fost alese și sunt acum în Parlament, ar trebui să găsim puncte care ne unesc, nu ne despart unii de alții, pentru că suntem tot o parte a societății moldovenești. Și noi sperăm ca acest apel al nostru, nu numai că să fie auzit de politicieni, dar și să fie corect apreciat.”

Europa Liberă: Să admitem că așa va fi și partidele vor începe să se consulte cu dumneavoastră, aveți un set de condiții? Ziceați mai devreme ceva de ideologie.

Artur Reșetnicov: „Consolidarea societății: unu. Doi: întărirea independenții și suveranității. Trei: întărirea neutralității Republicii Moldova și patru: reintegrarea țării. Iată acestea sunt și cred că în mare parte, aceste scopuri ale noastre, ele într-o formă anumită coincid cu cele ale partidelor serioase sau care se gândesc la viitorul țării și poporului.”

XS
SM
MD
LG