Linkuri accesibilitate

Raportul Comisiei pentru Informații a Senatului SUA pe marginea activităților CIA împotriva terorismului


Lideri ai agenției au exagerat relevanța informațiilor smulse prin tortură de la deținuți.

O investigatie a Senatului american cu privire la activitati ale Agentiei pentru Informatii si Contrainformatii, CIA, a ajuns la punctul final, materializat intr-un raport. O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Raportul Comisiei pentru Informatii a Senatului arata ca Agentia pentru Informatii si Contrainformatii, CIA, a indus in eroare repetat Congresul si Casa Alba cu privire la informatii obtinute in interogatoriile unor suspecti de terorism si ca metodele CIA au fost mai brutale decit s-a recunoscut initial, in fata administratiei Bush si a tarii.

Raportul, care a luat cinci ani, acuza agentia de practici grave in inchisori, din tari ale lumii, in perioada care a urmat atentatelor teroriste din septembrie 2001. Tehnici de exercitare a unui „control total” asupra detinutilor au fost folosite cu aprobarea medicilor. In timpul presedintiei sale, George W. Bush a spus in repetate rinduri ca tehnicile de interogare au fost legale si umane.

Presedintele Obama a dispus incetarea lor, de indata ce a ajuns la Casa Alba. Bush a mai spus ca informatiile obtinute la interogatorii s-au dovedit foarte importante pentru dejucarea unor noi atentate. Fostul vice-presedinte Cheney si oficialitati de la CIA au declarat de curind ca interogatoriile au ajutat in cele din urma la prinderea si uciderea lui Osama bin Laden. Dar raportul Senatului contrazice toate aceste ipoteze, aratind ca lideri ai agentiei au exagerat relevanta informatiilor smulse de la detinuti.

Presedintele Obama s-a aflat in dificultate, odata cu publicarea raportului, intre inclinatia de a condamna practici carora le-a pus capat si dorinta de a proteja agentia de securitate. Presedintele a salutat prezentarea raportului, caracterizind insa pe angajatii CIA ca „patrioti” carora natiunea trebuie sa le fie recunoscatoare pentru ca protejeaza tara. Ulterior, intr-un interviu, presedintele a spus ca din punctul sau de vedere metode utilizate sint tortura si reprezinta tradarea idealurilor americane. Obama a aratat ca metodele s-au aratat a fi contraproductive pentru ca atunci cind esti impins pina la extrem esti tentat sa spui orice iti trece prin cap doar sa scapi de durere.

XS
SM
MD
LG