Linkuri accesibilitate

Festivalul de Film Românesc de la Strasbourg - un posibil punct de plecare pentru colaborările franco-române în domeniul cinematografiei


Un interviu cu organizatorii Festivalului, Dorel Toderici și Călin Sas.

Pare greu de crezut, dar Festivalul de film românesc de la Strasbourg, care a ajuns în 2014 la a treia ediție, este o întreprindere non-profit, de care „se fac vinovați” câțiva voluntari, studenți sau foști studenți ai universității din capitala Alsaciei. Între cursuri sau după slujbă, 20 de tineri români care locuiesc sau studiază în Strasbourg au făcut front comun pentru un produs „made in Romania” de care sunt mândri: filmul românesc.

Dorel Toderici, Iolanda Bădiliță și Călin Sas între două vizionări de filme la Strasbourg
Dorel Toderici, Iolanda Bădiliță și Călin Sas între două vizionări de filme la Strasbourg

De coordonare s-au ocupat Dorel Toderici (fost student la Strasbourg, azi medic radiolog) și Calin Sas (student în anul 3 la inginerie, profesor de matematică și președintele ADERS - Asociația Studenților Români din Strasbourg). Au negociat cu casele de filme și cu cele de distribuție, au bătut (cu mai mult sau mai puțin succes) la porțile unor sponsori, au creat identitatea vizuală a festivalului, au selecționat și subtitrat filmele și invitații, au fost gazde, șoferi, și moderatori.

Și mult mai mult decât atât. Au găsit sprijin la Institutul Cultural Român de la Bruxelles care a fost co-partener în alegerea filmelor, de pildă, și care a suportat aducerea la Strasbourg a regizorilor sau actorilor invitați în serile de dezbateri. Bilanțul: 21 de zile, opt filme de lung metraj, o secțiune de scurt metraje, dezbateri la universitate și la Cinema Odyssee, legendarul cinematograf francez, care și-a sărbătorit anul trecut centenarul, fiind cel care a gazduit pe pânzele sale peliculele din festival. Între o plimbare prin „Marché de Noël” din Strasburg și vizionarea peliculei „O lună în Tailanda” am stat de vorba, la un vin fiert, cu Dorel și Călin, „motoarele” Festivalului de Film Românesc din Strasbourg, ediția 2014.

Europa Liberă: Calin Sas si Dorel Toderici, cum a fost această ediție a Festivalului de Film Românesc de la Strasbourg?

Dorel Toderici: „A fost primul an în care am avut de sesiune de scurt-metraje, am avut trei scurt-metraje („Dialoguri terapeutice”, „Șanțul” și „Cheful”) și opt lung-metraje. Ca invitați i-am avut pe Andrei Georgescu (regizorul filmului „Dialoguri terapeutice”) și pe Adrian Lustig (scenaristul filmului „Funeralii fericite”), Toma Enache (regizor al peliculei „Nu sunt celebru, dar sunt aromân”), Igor Babiac (actorul principal din filmul din Republica Moldova „La limita de jos a cerului”, regizat de Igor Cobileanski). Am mai avut filmele „O lună în Tailanda”, „Metabolism”...

Călin Sas: ... „Marti după Crăciun”, „Capitalism, rețeta noastră secretă” și „Sunt o babă comunistă”.

Europa Liberă: Dorel, spre deosebire de Călin, tu nu mai ești student, ești medic. Călin, deși student, și tu ai un job. Cum ați împăcat voi această activitate de voluntariat cu joburile voastre, căci trebuie să precizăm, acest festival a fost organizat doar de voluntari?

La Cinema Odysée, Strasbourg
La Cinema Odysée, Strasbourg

Dorel Toderici: „Pe partea organizării a fost într-adevăr foarte mult voluntariat. Pe de altă parte am avut o colaborare foarte bună cu directorul Cinema Odyssée, dl Farouck Günaltay și cu Simona Degeratu de la ICR Bruxelles. Ei ne-au susținut cu fondurile necesare deplasării și cazării invitaților. Am încercat să motivăm la maxim echipa noastră de voluntari din ADERS; pot să zic că în timpul nostru liber, în ultimele trei luni, nu am făcut altceva decât să ne ocupăm de festival.”

La Festivalul Fimului Românesc de la Strasbourg
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:36 0:00

Europa Liberă: Așa cum precizam la începutul interviului, Strasbourgul nu este un oraș tipic franțuzesc. Aici se întâlnesc cele trei culturi, franceză, germană și elvețiană, plus comunitatea românească, de studenți, și nu numai. Cum a primit acest public pestriț, atât de complex filmele românești ?

Călin Sas: „Cu foarte multă curiozitate. Așa cum am remarcat, prietenii mei francezi s-au interesat de filme, au venit, au participat la dezbateri.”

Dorel Toderici: „Două dintre scopurile noastre au fost să coagulăm comunitatea românească din Strasbourg si să sa aruncăm o lumină pozitivă asupra României, prin intermediul filmelor produse în țară.”

Europa Liberă : „Cum vă doriți să „creșteți” pe mai departe acest festival ?

Călin Sas: „Îmi doresc ca Festivalul de Film Românesc de la Strasbourg să devină un punct de plecare pentru colaborările franco-române în domeniul cinematografiei.”

Dorel Toderici: „Aș vrea ca festivalul să ajungă atât de mare încât cineaștii și realizatorii să vină aici cu dorința de a stabili colaborări ăn Franța pentru filme viitoare.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG