Linkuri accesibilitate

Forumul femeilor de afaceri revendică o cotă de reprezentare a femeilor în instituțiile de stat


Ce șanse de succes are noua revendicare? O inițiativă legislativă asemănătoare despre cota de reprezentare a femeilor în politică a fost adoptată în prima lectură de parlament vara trecută.

Un forum al femeilor de afaceri a cerut astăzi autorităților moldovene să adopte legi care ar asigura o cotă de 40 la sută de femei în conducerea instituțiilor publice și întreprinderilor de stat. O inițiativă legislativă asemănătoare despre cota de reprezentare a femeilor în politică a fost adoptată în prima lectură de parlament vara trecută. Dar adoptarea în lectură finală a legii, care ar fi putut afecta listele electorale la alegerile de pe 30 noiembrie, a fost amânată.

În Republica Moldova, femeile deţin o cotă de circa 27 la sută printre întreprinzători, arată datele Federaţiei Naţionale a Patronatelor. Această pondere este mai mare decât cea a femeilor cu putere de decizie în politica moldovenească însă mult mai mică, comparativ cu nivelul de reprezentare a femeilor în afaceri, în unele ţări europene, notează experţii. Cristina Harea, preşedinta Camerei Americane de Comerţ din Moldova este de părere că a venit timpul ca antreprenoriatul feminin să fie susţinut printr-un program naţional, având în vedere dimensiunea de gen, mai ales pentru că în societate rămâne actuală percepţia că locul femeii nu este în politică sau afaceri. Cristina Harea:

„Până ajungem să schimbăm mentalitatea şi tradiţia societăţii, cred că e foarte important să aplicăm acele cote, atât de reprezentare în politică, cât şi de reprezentare în business. Din păcate, practica internaţională arată că nu există altă cale, deci până să aştepţi să se reeduce o societate trec mulţi ani.”

Prezenţă minoritară a femeilor în sfera investiţională este tălmăcită diferit: fie că femeile s-ar teme de povara financiară a unei afaceri, fie că le-ar fi mai greu să obţină credite pentru a face investiţii şi nu ar avea sprijinul familiei. Un singur motiv l-au menţionat însă toate antreprenoarele cu care am reuşit să stau de vorbă, şi anume frica de a-şi asuma răspundere. De pildă, Jana Grosu, care administrează o companie de confecţionare a uniformelor şcolare, spune că a deprins curajul de a lua decizii, de la partenerul de afaceri:

„Depinde de atitudinea noastră. Cele mai mari obstacole sunt cred că în educaţia noastră personală, problema este în a lua decizii. Pentru o femeie este foarte greu să ia decizii, eu fac parteneriat cu un bărbat în afacere, el m-a ajutat ca eu să pot lua deciziile şi să hotărăsc singură. Bărbaţii nu ne iau în serios ca femei antreprenoare, însă, chiar şi în politică, odată ce este stipulat într-o lege, eu cred că vom avea mai multă veridicitate.”

O altă antreprenoare, Lora Plugaru, care conduce mai bine de 10 ani o afacere în domeniul sănătăţii, are convingerea că mediul antreprenorial este în egală măsură de prietenos, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei. Diferenţa este în atitudine, spune ea, întrucât femeile se desprind mai greu de cultura tradiţională şi de sistemul care le-a educat să fie, mai degrabă, în spatele soţului. Facilităţile pe care şi le doresc femeile, de exemplu unele scutiri de taxe, în primii ani de activitate a afacerilor, sunt aşteptate de toţi antreprenorii, indiferent de gen, susţine Lora Plugaru.

„Ar trebui să schimbăm un pic legislaţia, ca să avem mai multe posibilităţi la începutul afacerii, adică a fost foarte greu, din 12 ani, opt ani s-au pierdut, cu prea mare efort s-au obţinut rezultate. Nu ştiu, eu nu am simţit discriminare niciodată, posibil femeile nu au curaj aşa ca bărbaţii.”

Până a ajunge la o reprezentare echilibrată a femeilor în mediul de afaceri şi politică, femeile nu au de gând să stea deoparte de actul guvernamental, spune Olga Melniciuc, care reprezintă Asociaţia Femeilor în Afaceri. Astfel, zice ea, este în discuţie formarea unei platforme civice care să ajute femeile să se facă auzite:

„Femeile sunt cele care vor să se lupte pentru drepturile lor şi pentru a se promova în domeniul economic, şi pe viitor, şi în domeniul politic. Deja sunt unele iniţiative de a crea platforme civice în care femeile să poată să construiască un dialog cu statul, cu guvernul, cu parlamentul, şi să devină un jucător care va fi luat în seamă, care poate veni cu propuneri concrete, să înceapă să comunice despre unele iniţiative politice, deja depinde pe care le aleg ele.”

Participantele la Forumul naţional al femeilor în afaceri a întocmit o rezoluţie pe care o vor expedia guvernului, parlamentului şi liderilor partidelor politice, cerându-le să asigure reprezentarea femeilor antreprenoare în Consiliul economic de pe lângă guvern şi în consiliile administraţiilor publice. De asemenea, cei prezenţi au propus elaborarea unui program naţional dedicat femeilor în afaceri, în care să fie vizate femeile cu abilităţi speciale şi cele care pleacă în afara ţării pentru a-şi găsi un loc de muncă.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG