Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „e-sanatate.md”


Invitata serii este Virginia Murariu de la potalul „e-sanatate.md”.

„Citiți un articol despre HIV. Medicii spun că o mămică HIV-pozitivă are șanse să nască un copil sănătos în proporție de 40 la sută chiar dacă nu a luat deloc tratament antiretroviral, esențial în profilaxia virusului. Doctorii spun că una dintre cele mai importante etape este începerea terapiei antiretrovirale, care nu se întrerupe pe parcursul sarcinii și nici după naștere. Mămicile trebuie să fie liniștite, întrucât medicația nu afectează starea de sănătate a copilului. Femeile nu vor avea dreptul să alăpteze, însă este important de știut că acești copii beneficiază de amestecuri de lapte gratuit până la un an. Anul trecut în Moldova s-au născut 148 de copii sănătoși de la mame HIV-pozitive.

Pe E-Sănătate mai citiți și despre Contradicțiile și părerile împărțite în cazul centrului privat din orașul Ungheni care este condus de către rudele funcționarului de la Ministerul Sănătății, Alexandru Roșioru. Șeful centrului de sănătate public, care presta servicii pentru aproape 3.000 de oameni spune că s-a trezit peste noapte că instituția a trecut de la balanța unei instituții medicale publice, la una privată. Ea spune că nu și-a dat acordul pentru așa ceva. În același timp, consilierii din Ungheni spun că decizia de a transfera patru sectoare de populație la balanța firmei soției lui Alexandru Roșioru, nu a fost luată în Consiliu, deși anume ei trebuiau să ia o astfel de decizie.

Sorina Bujarov scrie că alimentația sănătoasă este foarte importantă pentru un tratament de succes. Despre aceasta ne vorbesc medicii la aproape fiecare consultație pe care o facem, dar cum se ține cont de acest aspect și în spitale? La Spitalul de Urgență, de exemplu, meniul zilnic al unui pacient costă 24 de lei, iar la Spitalul Clinic Republican – 27 de lei. Nutriționiștii spun însă că aceasta este foarte puțin și că, deși pacienții sunt hrăniți cu carne, fructe și legume, acestea sunt de proastă calitate.

Totodată, deși au mai rămas câteva săptămâni până se dă startul sărbătorilor, inspectorii de la Agenția pentru Protecția Consumatori avertizează că, mai ales în această perioadă, trebuie să fim foarte prudenți, atunci când facem cumpărăturile pentru masa de sărbătoare, fie de la piață sau de la magazin. Aceasta, deoarece vă puneți în pericol nu doar propria sănătate, dar și a celor dragi.

Pe E-Sănătate mai citiți și un interviu cu șeful Catedrei de Cardiologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Valeriu Revenco tratează inimile moldovenilor de mai bine de două decenii și tot de atunci încearcă să-și convingă pacienții că doar ei pot avea cel mai bine grijă de sănătatea lor, nu doctorii, așa cum crede majoritatea. Deși recunoaște că avem probleme la capitolul utilaj medical și cadre medicale, spune că maladiile cardiovasculare pot fi evitate. Pentru asta este nevoie doar de voință. Cardiologul precizează că cel mai eficient medicament împotriva bolilor de inimă este modul sănătos de viață.”

XS
SM
MD
LG